Image default
Πρώτο Θέμα

Εντείνεται η «νευρικότητα» στα ελληνικά ομόλογα

bond marketAν και τα ομόλογα διεθνώς σήμερα σημειώνουν βελτίωση λόγω της φυγής των επενδυτών από τις μετοχές και τα risk-assets γενικότερα, τα ελληνικά ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες ακολουθούν μία περίοδο κερδών και υπεραποδόσεων.

Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,429% με άνοδο της τάξης του 3,7% από χθες όταν πριν μόλις μία εβδομάδα φλέρταρε με ένα yield κάτω του 4%, και η απόδοση του ελληνικού 5ετούς διαμορφώνεται στο 3,668% με άνοδο 3,9%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αβεβαιότητα γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, αν συνδυαστεί με τις ανησυχίες για νέες εντάσεις μεταξύ των Θεσμών με αιχμή τις ελληνικές τράπεζες μετά και την έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Ταμείο, η οποία και έφερε μνήμες από το καλοκαίρι και τις αρχές φθινοπώρου όπου το ΔΝΤ ζητούσε 10 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες και ΑQR προκαλώντας έντονο sell-off στην αγορά, οδηγούν σε έντονη μεταβλητότητα και σε στάση αναμονής τους επενδυτές, μέχρι να ξεκαθαριστεί η εικόνα τόσο σε ό,τι αφορά τα stress tests των τραπεζών, όσο και σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το σήμα που έδωσε το Eurogroup για εκκίνηση των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν αυτό που πυροδότησε ένα σερί ανόδου των τιμών των ελληνικών ομολόγων, τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων, ωστόσο οι ανησυχίες των επενδυτών γύρω από την Ελλάδα και ειδικά τις ελληνικές τράπεζες που αποτυπώθηκαν στα roadshows της JP Morgan και της Morgan Stanley στο Λονδίνο, όσο και στο νέο report της BofA Merrill Lynch η οποία συναντήθηκε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, πάτησαν για μία ακόμη φορά το κουμπί της επιφυλακτικότητας στην αγορά.

Όπως έχουμε σημειώσει αρκετές φορές στο παρελθόν, το μεγάλο σήμα για τους επενδυτές σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα είναι η απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία και θα σβήσει τις ανησυχίες γύρω από τη βιωσιμότητά του. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για τους επενδυτές, αφού οι όποιες αστοχίες ανοίγουν την πόρτα για νέες ανησυχίες σχετικά με την Ελλάδα. Από τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φάνηκε ότι ο στόχος της ανάπτυξης για το 2017 δεν πιάνεται, ενώ οι αναλυτές με εκθέσεις τους (βλ. Citi) σημειώνουν ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για φέτος και για το 2019 δεν πιάνεται.

Μέχρι να ξεκαθαριστεί η εικόνα, είναι λογικό οι επενδυτές να επιλέγουν να απέχουν από το ρίσκο των ελληνικών ομολόγων, σε μία στιγμή που διεθνώς οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο έχουν ενταθεί οδηγώντας σε risk-off στρατηγικές και σε assets που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Η Goldman Sachs τόνισε σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε μία περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας αφού οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους δεν έχουν ακόμη καταλήξει, η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει έναν μακρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές τράπεζες υποβάλλονται σε stress tests, το οικονομικό και θεσμικό καθεστώς της Ελλάδας μετά το τρέχον πρόγραμμα κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι. Το επενδυτικό κλίμα θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα όλων αυτών των εκκρεμών θεμάτων, όπως προειδοποίησε.

Σχετικα αρθρα

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin