Image default
Πρώτο Θέμα

Λαγκάρντ σε ΕΕ: Φτιάξτε «Ταμείο για τις δύσκολες ημέρες» της Ευρωζώνης

Λαγκάρντ σε ΕΕ: Φτιάξτε «Ταμείο για τις δύσκολες ημέρες» της ΕυρωζώνηςΤη δημιουργία ενός ταμείου για τις «δύσκολες ημέρες» για την Ευρωζώνη πρότεινε σήμερα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να λειτουργεί ως «μαξιλάρι» για τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης σε μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες.

Σε ομιλία της στο Βερολίνο, η Λαγκάρντ χαιρέτισε μια «βιώσιμη και διευρυμένη ανοδική πορεία» στην παγκόσμια οικονομία.

«Αλλά υπάρχουν άλλες, ισχυρές αντιξοότητες που απειλούν», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. «Σκεφθείτε την άνοδο του λαϊκισμού και την κοντόφθαλμη σειρήνα του προστατευτισμού».

Προκειμένου η ευρωζώνη να προετοιμαστεί για την επόμενη οικονομική ύφεση, κάλεσε τα μέλη της να αναπτύξουν μια εκσυγχρονισμένη ένωση κεφαλαιαγορών, μια βελτιωμένη τραπεζική ένωση και να κινηθούν προς μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, ξεκινώντας με μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα.

Ένα τέτοιο δημοσιονομικό εργαλείο θα καθησύχαζε τους επενδυτές, δήλωσε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Λαγκάρντ για ένα τέτοιο ταμείο, οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν κάθε χρόνο για να δημιουργηθούν περιουσιακά στοιχεία σε καλές εποχές. Στη συνέχεια, θα λαμβάνουν χρήματα κατά τη διάρκεια ύφεσης.

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι χώρες θα μπορούν να δανείζονται από το ταμείο και να αποπληρώνουν τα δάνειά τους με μελλοντικές εισφορές, δήλωσε.

Οι μεταβιβάσεις από το ταμείο θα πρέπει να εξαρτώνται από το εάν οι χώρες τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Η Λαγκάρντ συνέστησε επίσης οι χώρες να καταβάλουν αυξημένα ποσά (premium) σε καλές εποχές ανάλογα με τα οφέλη που αποκομίζουν σε δύσκολους καιρούς.

Αυτά τα δύο βήματα θα έχουν ως στόχο να αποφευχθούν οι μόνιμες μεταφορές Σε ό,τι αφορά την ένωση κεφαλαιαγορών, ζήτησε να υπάρχει βελτιωμένη ρύθμιση και διευθετήσεις για αναβαθμισμένη εποπτεία προκειμένου να υπάρξει σωστή διαχείριση της πιθανής εισροής εταιριών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά το Brexit.

«Μια από τις συνέπειες του Brexit είναι ότι πολλές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες πιθανόν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Για την τραπεζική ένωση, χαιρέτισε τις ενδείξεις προόδου.

«Μια συμφωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα για την ενιαία εγγύηση καταθέσεων, σε συνδυασμό με έναν οδικό χάρτη για τη μείωση των ευπαθών σημείων στον τραπεζικό κλάδο, θα είναι μια ακόμα μεγαλύτερη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Πως θα λειτουργεί το Ταμείο

To ΔΝΤ στην πρότασή του χωρίζει τις χώρες σε ομάδες ανάλογα με το ύψος του χρέους το 2017 και δημιουργεί τρεις ομάδες με κράτη:

  • Με ποσοστό κάτω του 85% του ΑΕΠ (Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία)
  • Με ποσοστό 85%-120% (Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία)
  • Και όσες κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία).

Σε ένα σενάριο που εξετάζει για το Ταμείο οι χώρες θα πλήρωναν από το 1990 ετήσια συνδρομή 0,35% του ΑΕΠ και το Ταμείο θα ενεργοποιούνταν όταν η ανεργία σε μια χώρα θα είχε απόκλιση από τον 7ετή κινητό μέσο όρο της ανεργίας εισπράττοντας μεταβιβάσεις 0,5% του ΑΕΠ για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα απόκλισης.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα είχε εισπράξει πόρους ύψους 6% του ΑΕΠ το 2013, το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλη χώρα. Οι καθαρές εισροές προς τη χώρα μας θα έφταναν το 20% του ΑΕΠ (περίοδο 2009-16), όσες και στην Ισπανία (2008-15) καθώς είχαν τη μεγαλύτερη ανεργία.

Η πρόταση  προβλέπει οι χώρες που πήραν πόρους μόλις ανακάμψουν να καλύψουν τις επιπλέον παροχές που έλαβαν. Η εισήγηση του ΔΝΤ είναι όταν καλυφθεί η απόκλιση σε επίπεδο ανεργίας να προσφέρουν 1% του ΑΕΠ στο Ταμείο προκειμένου αυτό να αναπληρώσει τις δυνάμεις του.

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin