Image default
Πρώτο Θέμα

Ποιες λύσεις προτείνουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Ποιες λύσεις προτείνουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των ελληνικών τραπεζών για την τελευταία αποστολή στοιχείων στον SSM, που αφορούν στα «κόκκινα» δάνεια.

Ο SSM καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν σε δραστικότερες ρυθμίσεις, πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και πλειστηριασμούς. Σε αυτά τα ζητούμενα δουλεύουν οι τράπεζες και καλούνται να πείσουν για την αποτελεσματικότητά τους τον SSM τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της διαδικασίας του stress test.

Άλλωστε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του μηχανισμού εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε απαντητική επιστολή προς την Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή αναφέρεται στις σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, παρά την αισθητή ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειά τους.

Οι τέσσερις τράπεζες εμφάνιζαν κατά μέσο όρο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 ύψους 17,1% τον Δεκέμβριο του 2017. Ωστόσο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να κινείται κοντά στο 50% του συνόλου, όπως αναφέρει η κ. Νουί και θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες να τα μειώσουν.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Προς αυτή την κατεύθυνση οι τράπεζες δίνουν την τελευταία ευκαιρία, τον επόμενο ενάμιση – δύο μήνες το πολύ, σε οφειλέτες ανεξασφάλιστων δανείων να σπεύσουν να τα ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους και μεγάλο «κούρεμα» πριν τα δάνειά τους βγουν προς πώληση σε fund, εντατικοποιούν τις πωλήσεις NPLs, μπαίνοντας και στις πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις και αυξάνουν τους πλειστηριασμούς, αλλά και τις λύσεις οριστικής διευθέτησης οφειλών (συμφωνίες για εθελοντική παράδοση ακινήτου).

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών – NPLs) των συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) ανήλθε σε περίπου 65 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων – NPEs (που περιλαμβάνει τα NPLs και επιπλέον όσα έχουν αναδιαρθρωθεί) ανήλθαν στα 95 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα περιορίσουν στα 64,5 δισ. ευρώ τα NPEs από 95 δισ. ευρώ που ήταν το 2017.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία θα σταλθούν την επόμενη εβδομάδα εμώ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτέλεσμα των stress test.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin