Image default
Πρώτο Θέμα

Πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι

Κορυφώνεται η κίνηση στην πασχαλινή αγορά -Πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι [λίστα]Επάρκεια, ποικιλία αλλά και μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές διαπιστώνεται στην πασχαλινή αγορά όπου σήμερα και τις επόμενες δύο ημέρες η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί.

Σε έρευνα τιμών που πραγματοποιήσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή προκύπτει ότι οι τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι έχουν μεγάλο εύρος διακυμάνσεων και εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο της περιόδου του Πάσχα, διενεργήθηκε κατόπιν σχετικής εντολής έρευνα αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση από την αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

 Οι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι τιμές των οπωροκηπευτικών έχουν συγκρατήσει το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού/Φωτογραφία: Eurokinissi

Η έρευνα διεξήχθη, στα πλαίσιο των τακτικών τιμοληψιών του Τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο 29/3/2018 έως 3/4/2018 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σουπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές καθώς και κεντρικά και συνοικιακά κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία) της Περιφέρειας Αττικής. Οι αναγραφόμενες τιμές ανάγονται στις αντίστοιχες μονάδες μέτρησης. Στον πίνακα 1 παρακάτω παρουσιάζονται  τα σχετικά αποτελέσματα.

Κορυφώνεται η κίνηση στην πασχαλινή αγορά -Πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι [λίστα] Προϊόντα και τιμές καλαθιού Πάσχα 2018 με βάση τις τιμοληψίες των αρμοδίων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Στην αγορά παρατηρείται γενικά επάρκεια και ποικιλία ειδών. Εντοπίζονται μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με αρνί και κατσίκι).

Επίσης, μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη, δεν είχαν παρουσιαστεί στην αγορά κατσίκια εισαγωγής , ενώ η διαφορά στις τιμές μεταξύ ντόπιων και εισαγόμενων αρνιών σε επίπεδο μέσου όρου δεν είναι σημαντική. Το κόστος για το τυπικό καλάθι με αρνί ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 60,89€ (από 41,41€ έως 92,44 €), ενώ για το τυπικό καλάθι με κατσίκι ανέρχεται σε 62,20 € (από 44,12€ έως 92,48€).

Κορυφώνεται η κίνηση στην πασχαλινή αγορά -Πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι [λίστα] Μεγάλη διακύμανση καταγράφεται στις τιμές των αμνοεριφίων ανάλογα με τα σημεία πώλησης/Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων του καλαθιού κατά την περσινή περίοδο, παρουσιάζεται μείωση της τάξης του 5,95 % στο τυπικό καλάθι με αρνί και 8,01 % στο τυπικό καλάθι με κατσίκι. Αναλυτικά οι μέσες τιμές των ανωτέρω προϊόντων κατά την περίοδο του Πάσχα 2017, σε σχέση με τις αντίστοιχες της εφετινής περιόδου.

Κορυφώνεται η κίνηση στην πασχαλινή αγορά -Πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι [λίστα] Οταν αγοράζουμε αυγά πρέπει να προσέχουμε τις ενδείξεις στ συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης/Φωτογραφία: Eurokinissi

Εκτός από τις τιμές οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν την ποιότητα και τις σημάνσεις που φέρουν τα είδη αυτά. Συνοπτικά ο ΕΦΕΤ έχει δώσει εφιστά την προσοχή και τονίζει ότι οι αγορές πρέπει να γίνονται από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα στα ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.

Επίσης θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύονται τρόφιμα και τέλος να εξετάζουν προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος

  • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα.
  • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
  • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
  • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
  • Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια νωπών αυγών

Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης. Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Κορυφώνεται η κίνηση στην πασχαλινή αγορά -Πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι [λίστα]
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.Τι ισχύει για τις βαφές των αυγώνΟι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες .Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin

XA:Εφαλτήριο προσδοκιών

admin