Image default
Πρώτο Θέμα

Kάτω από 4% το 10ετές ομόλογο

bondsΑν και σήμερα τα ομόλογα της ευρωζώνης δέχονται σημαντικές πιέσεις λόγω του περιορισμού των φόβων για έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, κάνοντας τους επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και να στραφούν προς την ανάληψη ρίσκου, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι αυτονομούνται σημειώνοντας ισχυρή βελτίωση.

Με τα δημοσιεύματα αυτήν την εβδομάδα, κυρίως από τον γερμανικό τύπο, τα οποία αποκαλύπτουν ότι η συζήτηση έχει προχωρήσει και θα υπάρχουν εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, η αφορμή για τους επενδυτές δόθηκε και αυτό σε συνδυασμό με το “στοπ” που έχουν πατήσει οι ελληνικοί τίτλοι το τελευταίο διάστημα έχοντας απομακρυνθεί λόγω και του διεθνούς sell-off τον Φεβρουάριο από τα χαμηλά 12 ετών που χτύπησαν στις αρχές του έτους, “ξεκλείδωσαν” αρκετά χαρτοφυλάκια που τηρούσαν στάση αναμονής.

Έτσι, σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,980% με πτώση της τάξης του 3,02% από χθες, επιστρέφοντας στα επίπεδα της 8ης Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν ξεκινήσει το μεγάλο sell-off. Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς σημειώνει ανάλογη βελτίωση και αγγίζει το 3,132% με πτώση 3,18% από χθες, επιστρέφοντας και αυτή στα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της διεθνούς “καταιγίδας” στα χρηματιστήρια. Αν και ο τζίρος στην ΗΔΑΤ έχει πέσει από τα υψηλά επίπεδα που σημείωσε τον Μάρτιο, το σημαντικό είναι πως οι αγοραστές έχουν πλήρως τα ηνία της αγοράς. Χθες ολόκληρος ο τζίρος ο οποίος διαμορφώθηκε στα 18 εκατ. ευρώ ήταν από εντολές αγοράς.

Βέβαια, στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται risk assets αφού οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης παρά το μπαράζ των αναβαθμίσεων από τις αρχές του έτους (τόσο από την S&P όσο και από την Fitch και την Moody’s, με την DBRS να αναμένεται να ακολουθήσει στις 4 Μαΐου), συνεχίζουν να αξιολογούν την Ελλάδα κάτω από την κατηγορία επενδυτικού βαθμού. Έτσι, όταν η διάθεση για ρίσκο ανεβαίνει, οι επενδυτές που κυνηγούν τις αποδόσεις αρχίζουν και κοιτούν και τα ελληνικά assets, ειδικά αν βλέπουν ότι οι προοπτικές της Ελλάδας βελτιώνονται.

Ττο “κλειδί” και το μεγάλο σήμα για τους ξένους επενδυτές θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η βιωσιμότητά του. Τα όποια μηνύματα από αυτό το μέτωπο, τα οποία βελτιώνουν την ορατότητα γύρω από αυτό το “καυτό” θέμα για την Ελλάδα, ανεβάζουν και τις επενδυτικές διαθέσεις οι οποίες υπάρχουν και απλά ζητούν κάτι χειροπιαστό για να γίνουν πράξη. Οι αναλυτές έχουν τονίσει το τελευταίο διάστημα πως ο καταλύτης για το επόμενο ράλι στα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να είναι πιθανές θετικές ειδήσεις από τα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης και της ελάφρυνσης χρέους, συστήνοντας υπομονή στους επενδυτές μέχρι να ξεκαθαριστούν τα ανοιχτά μέτωπα, δηλαδή η δ’ αξιολόγηση, η ελάφρυνση του χρέους, τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών και το status της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin