Image default
Πρώτο Θέμα

Μην κατηγορείτε την Airbnb για τα αυξημένα ενοίκια

airbnbΤου Noah Smith-Πρόσφατα επέστρεψα από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία. Πηγαίνω εκεί εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το να ταξιδεύει κανείς σε αυτή τη χώρα -ιδιαίτερα για μεγάλες χρονικές περιόδους- είναι απείρως ευκολότερο συγκριτικά με το πώς ήταν μία δεκαετία πριν.

Ένας από τους κύριους λόγους είναι η Airbus.  Δέκα χρόνια πριν, η διαμονή στην Ιαπωνία περιοριζόταν σε υπερβολικά ακριβά ξενοδοχεία ή αναξιόπιστες καταχωρήσεις στο Craigslist.  Τώρα με μερικά μόνο κλικ σε ένα smartphone ή ένα laptop μπορεί κανείς να κλείσει ένα ιδιωτικό διαμέρισμα σε λογική τιμή και με κεντρική τοποθεσία, με όλα τα έπιπλα που θα μπορούσε να διαθέτει ένα καλοδιατηρημένο ιαπωνικό σπίτι. Πολλές φορές περιλαμβάνεται μία φορητή συσκευή Wi-Fi, γεγονός που επιτρέπει στον ενοικιαστή να απαλλαγεί από την ανάγκη να πληρώσει για διεθνείς κλήσεις στο κινητό του.

Η επιτυχία της Airbnb στην Ιαπωνία οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αγκάλιασε την υπηρεσία ενοικίασης δωματίων. Στα μέσα του 2017, η κυβέρνηση πέρασε ένα νόμο που κατέστησε την Airbnb νόμιμη, με την επιφύλαξη της έγκρισης των τοπικών αρχών. Οι Ιάπωνες κάτοχοι διαμερισμάτων μπορούν να νοικιάζουν τα δωμάτια τους για έως και 180 μέρες το χρόνο -πολύ περισσότερες μέρες συγκριτικά με άλλες χώρες. Αυτή η επιείκεια είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που τροφοδοτούν την έκρηξη του τουρισμού στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν κάπου Οι ετήσιοι επισκέπτες της Ιαπωνίας

Capture

Ακόμα και αν ο τουρισμός των ΗΠΑ υποχωρεί, η Ιαπωνία συγκεντρώνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από ξένους επισκέπτες. 

Ωστόσο δεν είναι μόνο η Ιαπωνία. Η Airbnb πιθανότατα καθιστά τα ταξίδια ευκολότερα σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των Chiara Farronato και Andrey Fradkin χρησιμοποίησε ένα απλό μοντέλο προσφοράς και ζήτησης της αγοράς βραχυπρόθεσμης μίσθωσης για να υποστηρίξει ότι η Airbnb έπληξε τα έσοδα των ξενοδοχείων, καθιστώντας τις σύντομες διαμονές φθηνότερες παντού όπου λειτουργεί η εταιρεία . Εν τω μεταξύ, τα έσοδα της εταιρείας συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία.

Αλλά δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από την άνοδο της Airbnb. Η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι εύλογα αναστατωμένη από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό. Μερικοί μακροπρόθεσμοι ενοικιαστές είναι επίσης αναστατωμένοι από το ενδεχόμενο να έχουν κατά καιρούς δυνητικά θορυβώδεις, ενοχλητικούς ανθρώπους ή ακόμα και εγκληματίες να μπαίνουν και να βγαίνουν στα κτίρια των σπιτιών τους. Και, ίσως το πιο σημαντικό, πολλές πόλεις και οι κάτοικοί τους ανησυχούν ότι η Airbnb και παρόμοιες υπηρεσίες ωθούν ανοδικά τα ενοίκια.

Ο μηχανισμός είναι απλός. Κάθε δωμάτιο ή σπίτι που προορίζεται για ενοικιάσεις Airbnb σημαίνει ένα σπίτι λιγότερο για τους ενοίκους μακράς διαρκείας. Περιορίζοντας την προσφορά από την αγορά, η Airbnb θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος. Ακόμα και μια μικρή αύξηση στα ενοίκια θα μπορούσε να είναι πολιτικά “εκρηκτική”, δεδομένης της κρίσης ενοικίων σε μεγάλες πόλεις και τεχνολογικούς κόμβους όπως το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς  πόσο μεγάλος είναι ο αντίκτυπος της Airbnb. Ο καθηγητής πολεοδομικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου McGill, David Wachsmuth, εξέτασε πρόσφατα τη Νέα Υόρκη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταχωρήσεις της Airbnb αυξάνονταν με ταχύ ρυθό στις αναβαθμισμένες γειτονιές, όπως οι Bushwick και Bedford-Stuyvesant στο Μπρούκλιν, όπου τα ενοίκια έχουν επίσης εκτοξευθεί. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μια σύμπτωση – οι ταξιδιώτες μπορεί να απολαμβάνουν να μένουν στις μοντέρνες γειτονιές ή οι νέοι αστικοί πρωτοπόροι μπορεί να αρχίσουν να προσφέρουν ενοικιάσεις Airbnb όταν μετακομίζουν.

Ως απόδειξη ότι η Airbnb οδηγεί πράγματι στην αύξηση των ενοικίων, ο Wachsmuth παραθέτει ένα πολύ πρόσφατο έγγραφο από τους οικονομολόγους Kyle Barron, Edward Kung και Davide Proserpio. Ο Barron και οι συνεργάτες τους εκτιμούν ότι εάν μια συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, με πολλά μέρη για φαγητό και ποτό και αν αυτή η περιοχή λάβει μια ξαφνική αύξηση του ενδιαφέροντος στο διαδίκτυο για την Airbnb, τότε οποιαδήποτε μεταγενέστερη ανοδική κίνηση για την Airbnb οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από τους επισκέπτες για τα βραχυπρόθεσμα ενοίκια.

Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, ο Barron και οι συνεργάτες του διαπιστώνουν ότι ο πραγματικός αντίκτυπος της Airbnb στα ενοίκια είναι πολύ μικρός. Μια αύξηση κατά 1% στις καταχωρήσεις της Airbnb, διαπίστωσαν, αυξάνει τα ενοίκια μόνο κατά 0,018%. Αυτό είναι ένα μικροσκοπικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι ο διπλασιασμός του αριθμού των καταχωρήσεων της Airbnb θα αυξήσει το ενοίκιο κατά λιγότερο από το 2% συνολικά. Ο αντίκτυπος είναι τόσο μικρός που κατά την παρουσίασή τους στη συνάντηση της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης τον Ιανουάριο, οι συγγραφείς τον ανέφεραν ως “μηδενικό παράγοντα στις τιμές ενοικίασης” συνολικά (αν και το αποτέλεσμα δεν είναι απαραιτήτως μηδενικό σε όλους τους τομείς).

Αυτό σημαίνει ότι η εμφάνιση της Airbnb πιθανώς δεν απαιτεί μεγάλη αλλαγή πολιτικής. Ο μικρός αντίκτυπος μπορεί εύκολα να ακυρωθεί, απλά οικοδομώντας λίγες περισσότερες κατοικίες. Το ίδιο το Τόκιο το έχει κάνει αυτό με μεγάλη επιτυχία.

Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Ο Barron και οι συνεργάτες του διαπιστώνουν επίσης ότι ένας λόγος που ο αντίκτυπος της Airbnb είναι τόσο μικρός, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που προσφέρουν εκμισθώσεις, είναι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τις δικές τους κατοικίες, αντί για εμπορικούς φορείς που λειτουργούν μίνι-διανυκτερεύοντα ξενοδοχεία. Εάν οι πόλεις επιτρέψουν την τελευταία εκδοχή, η επίδραση στα ενοίκια θα είναι πιθανώς μεγαλύτερη.

Μια προσέγγιση είναι να κάνουμε ό,τι έκανε η Νέα Υόρκη και απλά να απαγορεύσουμε τους εμπορικούς διαχειριστές Airbnb. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη για τους ταξιδιώτες, μια πιο έξυπνη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι να επιτραπεί η εμπορική λειτουργία της Airbnb, αλλά να φορολογηθεί και να ρυθμιστεί, όπως η ξενοδοχειακή βιομηχανία. Τα κτίρια που επιτρέπουν εμπορικές δραστηριότητες Airbnb θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να διαφημίσουν αυτό το γεγονός σε δυνητικούς ενοικιαστές και οι εμπορικοί διαχειριστές Airbnb θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν διαδικασίες καθαρισμού και ασφάλειας παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται από τα ξενοδοχεία. Τέλος, θα μπορούσε να επιβληθεί φόρος στην εμπορική διαχείριση Airbnb, με τα έσοδα να αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση κατασκευής προσιτών κατοικιών.

Η εμπορική λειτουργία της Airbnb θα επέτρεπε στους ταξιδιώτες σαν εμένα να απολαμβάνουν μια πιο οικεία εναλλακτική λύση αντί των ξενοδοχείων, ενώ ταυτόχρονα θα αμβλύνουν ή θα εξαλείφουν τις αρνητικές επιπτώσεις για τους ντόπιους – μια win-win κατάσταση.

Σχετικα αρθρα

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin