Image default
Πρώτο Θέμα

Σημάδια κόπωσης στην γερμανική οικονομία;

german europe3Η οικονομική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ βρίσκεται σε όλο και πιο ασταθές έδαφος, αφού οι αναφορές έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των γερμανών επενδυτών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τα τέλη του 2012 και ο κίνδυνος ύφεσης στο εθνικό άλμα.

Το κλίμα μετριοπάθειας από την ZEW έδειξε ότι περισσότεροι επενδυτές βλέπουν τώρα μια επιδείνωση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρά βελτίωση, όπω προβλεπόταν, μια ταλάντευση διάθεσης που ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach κατηγόρησε για την εμπορική διαφορά των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τους αδύναμους εσωτερικούς αριθμούς λιανικής και παραγωγής.

Η πτώση της εμπιστοσύνης προήλθε από το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής (IMK) του Ντίσελντορφ ανέφερε ότι η πιθανότητα ύφεσης στη Γερμανία κατά τους επόμενους τρεις μήνες έχει πέσει στο 32%. Ενώ αυτό το αποτέλεσμα παραμένει απίθανο, το εύρος αυξάνεται απότομα από 6,8% τον Μάρτιο.

Ακολουθεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ξαναγράψουν τους διεθνούς κανόνες εμπορίου επιβάλλοντας τιμολόγια εισαγωγής, προκαλώντας μια απάντηση tit-for-tat από την Κίνα. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσωρινά απαλλαγεί από τις εισφορές μετάλλων, οι κίνδυνοι εκτεταμένων αντιποίνων θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία της Γερμανίας εξαιτίας των εξαγωγών – τροφοδοτώντας τα σημάδια ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη προέρχεται από την αιχμή της.

Στο IMK, ο δείκτης ύφεσης, ο οποίος χρησιμοποιεί στοιχεία που σηματοδότησαν πτώσεις στο παρελθόν, είναι τώρα πορτοκαλί , για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2016. Αυτή ήταν ακριβώς η περίοδος όπου η γερμανική οικονομία είχε αρχίσει να εισάγεται σε μια ήπια επιβράδυνση.

“Η μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία ήταν εμφανής εδώ και αρκετούς μήνες, συνοδεύεται τώρα από μια αισθητή επιδείνωση του αισθήματος και της υποτονικής παραγωγής”, σύμφωνα με την IMK. “Αυτό πρόσφατα έγινε ένας τυπικός αστερισμός για την τελική φάση ενός κύκλου.”

Τα γερμανικά δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με τις οικονομικές εκθέσεις την Τρίτη, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν τρία χρόνια. Η επιτάχυνση της αύξησης των αμοιβών και η επιβράδυνση του πληθωρισμού αυξάνουν την προοπτική ενός τερματισμού της συμπίεσης των βρετανικών συνθηκών διαβίωσης. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει ευρέως τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Μέχρι στιγμής, η γερμανική Bundesbank έχει διατηρήσει την εμπιστοσύνη της στην έντονη ανάπτυξη της χώρας συνεχόμενα, καθώς οι εταιρείες εργάζονται μέσω των βιβλίων παραγγελιών τους. Ο χρηματιστηριακός δείκτης DAX σήμανε επίσης την αισιοδοξία ότι η σημερινή αδυναμία μπορεί να είναι σύντομη και να σημειωθεί τον Απρίλιο μετά από δύο μήνες πτώσης. Το ευρώ σημείωσε άνοδο κατά 16% έναντι του δολαρίου το προηγούμενο έτος.

Οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσαν την αποδυναμομένη ορμή, με τον επικεφαλής οικονομολόγο Πέτερ Πραέ, να δηλώνει τη Δευτέρα ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν «κάποια καθυστέρηση μετά από αρκετά τεταρτημόρια πολύ ισχυρής ανάπτυξης».

Αυτός είναι ένας πιθανός λόγος για τους πολιτικούς ιθύνοντες να διατηρούν αμετάβλητους τους ρυθμούς διέγερσης όταν θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, αν και οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν την επακόλουθη απόφαση τον Ιούνιο για περαιτέρω βήματα προς την τερματική κατεύθυνση της ποσοτικής ευκόλυνση.

“Δεν θα πρέπει ποτέ να βασιστούμε σε συμπεράσματα για τα σημεία μεμονωμένων στοιχείων, αλλά το γεγονός ότι αυτό προέρχεται μετά από μια σειρά αδύναμων δεδομένων, μπορεί να αρχίσουν να αφορούν την ΕΚΤ”, δήλωσε ο Piet Christiansen, οικονομολόγος της Danske Bank A / S στην Κοπεγχάγη. “Είναι εντυπωσιακό ότι οι δείκτες της ZEW δείχνουν επιβράδυνση.”

Σχετικα αρθρα

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin