Image default
Πρώτο Θέμα

Το Ισραήλ στα 70 του: ο τυμπανιστής, ο αρτοποιός, ο διασώστης

Isreal landΟ εγγονός του ψάλτη ήρθε από το Τατζικιστάν. Ο αρτοποιός, ο οποίος επέζησε από το Άουσβιτς, ήρθε από την Τσεχοσλοβακία. Ο ανταποκριτής έκτακτης ανάγκης είναι ένας Ιερουσαλήτης έκτης γενιάς. Μαζί στην ίδια χώρα, γιορτάζουν την 70η επέτειο του Ισραήλ την Τετάρτη το βράδυ.

Από το 1948, το Ισραήλ φιλοξενεί Εβραίους μετανάστες από όλο τον κόσμο. Και όταν έφτασαν στο νέο τους σπίτι, πολλοί έμειναν σε αυτό που γνώριζαν και που γνώριζαν, παρέχοντας οικογενειακές συναλλαγές από γενιά σε γενιά.

Ντυμένος με μια παραδοσιακή λουλουδένια ρόμπα Bukharan και κεντημένο καπελάκιι, ο 85χρονος Allo Alaev παίζει το doyra – ένα κεντρικό-ασιατικό τύμπανο.

Οι Alaevs ήρθαν στο Ισραήλ από το Τατζικιστάν το 1991, μια οικογένεια μεταξύ των 1 εκατομμυρίων Εβραίων που μετακόμισαν στο Ισραήλ από την πρώην Σοβιετική Ένωση, κατά την πτώση του κομμουνισμού το 1990.

Ο οαρχιδάσκαλος των κρουστών συνοδεύεται από δύο γιους και πέντε από τα εγγόνια του που παίζουν ρυθμικά, γρήγορη λαϊκή μουσική με ακορντεόν, βιολιά και ένα drumbuku (τύμπανο).

“Ο πατέρας μου ήταν διάσημος τραγουδιστής εκεί, ο πατέρας του ήταν ένας ψάλτης και η μητέρα μου ήταν φιμησμένη για τησ ικανότητες της να παίζει το doyra. ” Από αυτή έμαθα να παίζω.” δήλωσε ο Allo, ο πατριάρχης της οικογένειας.

Ο πολιτιστικός συνδυασμός του Ισραήλ ήταν ένα καλό όφελος. “Η μουσική μας έχει βελτιωθεί μόνο”, δήλωσε ο γιος του Ariel, 51. “Η μουσική δεν έχει σύνορα”.

Το ψωμί των γενιών

Η διατήρηση ενός οικογενειακού εμπορίου έχει δώσει μια αίσθηση σταθερότητας για ορισμένους Εβραίους μετανάστες που επέζησαν του Ολοκαυτώματος.

Η Jolanda Wilheim ήρθε στο Ισραήλ το 1949, αφού αυτή και ο σύζυγός είχαν παρεβρεθεί στο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου, στο Άουσβιτς.

Η κόρη τους, Myriam Zweigenbaum, δήλωσε ότι ο πατέρας του πατέρα της είχε στην κατοχή του ένα αρτοποιείο πριν από τον πόλεμο, οπότε όταν οι γονείς της μετακόμισαν σε μια νέα γη όπου δεν είχαν να βασιστούν σε τίποτα άλλο, βασίστηκαν στην οικογενειακή γνώση για να ξεκινήσουν το δικό τους φούρνο.

Ο Wilheim, 96 ετών, εξακολουθεί να εργάζεται σε αυτό το μικρό αρτοποιείο στο κεντρικό Ισραήλ, με την κόρη και τις δύο εγγονές του.

“Αισθάνομαι ότι ζώ έξω από αυτό που οι Ναζί είχαν προσπαθήσει να μειώσουν περισσότερο από 70 χρόνια πριν”, δήλωσε η εγγονή του Wilheim, Keren Zweigenbaum, 38 ετών.

Παρά τους πολέμους μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών γειτόνων του – καθώς και την ακόμη ανεπίλυτη ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση – το Ισραήλ θεωρείται από πολλούς Εβραίους μετανάστες ως ασφαλές καταφύγιο στη Μέση Ανατολή.

Οι παλαιότεροι Ισραηλινοί θυμούνται το αντι-εβραϊκό αίσθημα που σάρωσε τη Μέση Ανατολή στα μέσα του 20ού αιώνα, όπου εξαπλώθηκε από τον αραβικό εθνικισμό και την αντιποικιοκρατία. Η αναταραχή ανάγκασε ολόκληρες εβραϊκές κοινότητες να εγκαταλείψουν τις χώρες στις οποίες ζούσαν για αιώνες, ακόμη και χιλιετίες.

Η ” πτήση” αυτή επιταχύνθηκε μετά την ίδρυση του Ισραήλ και τον ισραηλινό-αραβικό πόλεμο του 1948, καθώς προκάλεσε οργή σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο υπό συνθήκες κακομεταχείρισης εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που εγκατέλειψαν ή οδηγήθηκαν μακριά από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Η τύχη εκείνων των Παλαιστινίων – όπου η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν – είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή του Ισραήλ. Τα γεγονότα πριν από 70 χρόνια που οι Ισραηλινοί γιορτάζουν αποτελούν αιτία πένθους ανάμεσα στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι τους τιμούν ως “Νάκμπα” ή “Καταστροφή”.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Αλλά δεν είναι όλοι οι Ισραηλινοί νεοφερμένοι. Οι πρόγονοι του Ντέιβιντ Βάισεντερντ βρίσκονται εδώ και έξι γενιές στην Ιερουσαλήμ. Ήταν από τις πρώτες οικογένειες που μετακόμισαν έξω από την παλιά Πόλη του 19ου αιώνα και έχτισαν τις πρώτες εβραϊκές συνοικίες έξω από αυτό.

Ο Weissenstern, ο γιος και ο εγγονός του είναι μέρος της Ζάκα, μιας ισραηλινής οργάνωσης διάσωσης και ανάκτησης. Οι περισσότεροι από τους εθελοντές του, όπως και ο ίδιος, είναι υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι. Συχνά, στα πρώτα λεπτά των τροχαίων ατυχημάτων και των μαχητικών επιθέσεων, ένα από τα καθήκοντά τους είναι να συλλέξουν τα μέρη του σώματος των θυμάτων, ώστε να εξασφαλίσουν την ταφή τους.

“Η φροντίδα των νεκρών είναι ένα από τα μεγαλύτερα εβραϊκά κληροδοτήματα”, δήλωσε ο Weissenstern, 71 χρονών. Δήλωσε πως η οικογένειά του πάντα κρατούσε κοινοτικά εβραϊκά έθιμα φιλανθρωπίας και φροντίδας για τον άλλο:

“Εάν παίρνεις ένα δολάριο περισσότερο ή ένα δολάριο λιγότερο, αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό. Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που δίνεις στον άλλον. “

Αντίθετα, ο Aharon Ben Hur, 84 ετών, ήρθε στο Ισραήλ το 1951 από το Ιράκ, όπου κάποτε υπήρξε το σπίτι του, σε μία από τις πιο ζωντανές εβραϊκές κοινότητες στη Μέση Ανατολή.

Ο πατέρας και ο μικρός αδερφός του Ben Hur ήταν μεταξύ των 180 Εβραίων της Βαγδάτης που σκοτώθηκαν το 1941, σε ένα διωγμό γνωστό ως Farhud. Τώρα διαχειρίζεται δύο εστιατόρια falafel στο Τελ Αβίβ, με το γιο και τον εγγονό του.

“Στο Ιράκ, ως αγόρι, οι γονείς μου υπέφεραν», είπε. “Όταν ήμασταν στο Ισραήλ, ήταν μια άλλη ζωή.”

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin