Image default
Πρώτο Θέμα

Τι ΔΝΤ, τι ΕΝΤ: Αμφιβολίες για την ανεξαρτησία τους διατυπώνει έρευνα

IMFΈνα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι ανεξάρτητο, εκτιμά έρευνα που παρουσιάζει η HB χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Ελλάδα. Δημοσιεύματα για το νέο αρχείο με μαρτυρίες από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα.

Αμφιβολίες για την ανεξαρτησία διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ ή ένα μελλοντικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) -εφόσον αποφασιστεί τελικά η σύστασή του- διατυπώνει νέα επιστημονική μελέτη δύο αναλυτών που συνεργάζονται με το ΔΝΤ. Η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt παρουσιάζει τα συμπεράσματα αναλύσεων του οικονομολόγου Βάλεντιν Λανγκ από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και του συναδέλφου του Αντρέα Πρεσμπιτέρο.

“Οι αποφάσεις τέτοιων διεθνών οργανισμών σπανίως είναι αντικειμενικές, ακόμη κι αν βασίζονται επί της αρχής σε σταθερούς κανόνες”, εκτιμούν οι δύο αναλυτές, οι οποίοι “ερεύνησαν πώς οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ εκμεταλλεύονται τα περιθώρια για διατύπωση εκτιμήσεων στις κοινές τους αναλύσεις περί βιωσιμότητας (σ.σ. κρατικών) χρεών. Τέτοιες αναλύσεις για την Ελλάδα αποτέλεσαν μήλον της έριδος ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους υπόλοιπους οργανισμούς που εμπλέκονται στο πρόγραμμα διάσωσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ και επισημαίνει: “Στην περίπτωση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα οι κανονισμοί θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αποτρέψουν τη χορήγηση δανείου από το ΔΝΤ χωρίς προηγούμενη αναδιάρθρωση χρέους. Υπό την πίεση της Γερμανίας και ορισμένων ακόμη χωρών της ευρωζώνης έγινε κατόπιν μακρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων μια κατ’ εξαίρεση ρύθμιση (σ.σ. για την Ελλάδα)”.

Η πρόταση Σόιμπλε και τα πιθανά οφέλη της Γερμανίας

Οι αναλύσεις των δύο οικονομολόγων καταδεικνύουν ότι “τα ισχυρά κράτη έχουν ανεπίσημα μεγάλη επιρροή” στους διεθνείς οργανισμούς. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, “οι αξιολογήσεις χωρών και οι προγνώσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν χειροπιαστές συνέπειες: Το ποιες μεταρρυθμίσεις θα απαιτηθούν από χώρες που, όπως και η Ελλάδα, στηρίζονται από προγράμματα του ΔΝΤ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αναπτυξιακές προβλέψεις του ΔΝΤ. (…) ‘Οι διεθνείς οργανισμοί δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμιγώς τεχνοκρατικοί, αλλά πολιτικοί οργανισμοί’, συμπεραίνει ο Βάλεντιν Λανγκ”, ο οποίος εργάζεται από το 2016 ως σύμβουλος του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, “για τα ισχυρά κράτη-μέλη (σ.σ. τέτοιων οργανισμών) υπάρχουν ανεπίσημοι τρόποι για να παρέμβουν και να επηρεάσουν αποφάσεις. Ο (πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (…) είχε πιθανόν πλήρη επίγνωση (σ.σ. αυτών των δυνατοτήτων) όταν πίεζε για σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα λειτουργούσε ως εποπτική αρχή. Πιθανόν πόνταρε ότι τέτοιου είδους περιθώρια θα ευνοούσαν τη Γερμανία στο πλαίσιο ενός ΕΝΤ. Η επιρροή του Βερολίνου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτήν που διαθέτει στο ΔΝΤ”, γράφει η Handelsblatt.

“Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα”

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται και στο ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα “Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα”, που περιλαμβάνει μια διαδικτυακή πύλη με μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό από την περίοδο της γερμανικής κατοχής. H Tagesspiegel του Βερολίνου γράφει ότι “οι σφαγές του ελληνικού πληθυσμού από τους Γερμανούς θεωρούνται ένα ιδιαίτερα φρικτό κεφάλαιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρόλα αυτά εξακολουθούν να είναι ελάχιστα γνωστές στη Γερμανία. Με το ψηφιακό αρχείο αυτό πρόκειται να αλλάξει”.

Ρεπορτάζ από την εκδήλωση στο Βερολίνο, όπου παρουσιάστηκε το νέο ελληνογερμανικό πρόγραμμα, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της και η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για “επώδυνες μνήμες από τη γερμανική κατοχή” και επισημαίνει ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος “δεν ήταν απλή υπόθεση, διότι το παρελθόν είναι μέχρι και σήμερα αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων. Στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, στο διάστημα της οποίας πολλοί Έλληνες ζήτησαν συμψηφισμό του ελληνικού χρέους με τις μη καταβληθείσες αποζημιώσεις για τις σφαγές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια έως ότου το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σηματοδοτήσει τη στήριξή του για την υλοποίηση του προγράμματος. Αλλά και οι μάρτυρες της εποχής είχαν αρχικά σοβαρούς ενδοιασμούς να συμμετάσχουν, λέει ο Νικόλας Αποστολόπουλος”, γενικός διευθυντής του προγράμματος και επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακών Συστημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Νικόλας Αποστολόπουλος ελπίζει να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα “διότι, όπως λέει, ειδικά στη Γερμανία γνωρίζουν υπερβολικά λίγα πράγματα για το δικό τους σκοτεινό παρελθόν στη δημοφιλή χώρα διακοπών”.

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin