Image default
Πρώτο Θέμα

Το εταιρικό χρέος της Τουρκίας προκαλεί πανικό στην οικονομία της

Turkey 800x500 cΛίγο παραπάνω από ένα χρόνο πριν, η Dogus Holding βρίσκοταν στα πρωτοσέλιδα για όλους τους σωστούς λόγους.

Χάρη σε έναν επιδεικτό σεφ ο οποίος έχει μια ιδιαίτερη αγάπη προς το κρέας, η αλυσίδα εστιατορίων Nusr-et, που ανήκει στον τουρκικό επενδυτικό όμιλο, έγινε θρησκεία.Ο σεφ που ίδρυσε τον Nusr-et έγινε γνωστός ως Salt Bae και η αλυσίδα εστιατορίων του, άνοιξε υποκαταστήματα στη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι.Όμως, από τότε, η Dogus έχει αρχίσει να ξεπουλάει μερίδια από τα πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβάνοντας και μέτοχες της D.ream, μια απο της εταιαρίες του ομίλου που έχει στην κατοχή της το Nusr-et και άλλες αλυσίδες εστιατορίων.

Η Dogus, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας, δεν αμφισβήτησε ούτε επιβεβαίωσε τις εκτεταμένες αναφορές για την αναδιαρθρώση του χρέους της. Ωστώσο οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές φοβούνται ότι η εταιρεία θα μπορούσε να είναι ”το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο” για τα προβλήματα εταιρικού χρέους της Τουρκίας.

Για χρόνια, η οικονομική ανάπτυξη τροφοδοτείθηκε από τις φτηνές διεθνείς πιστώσεις. Οι εταιρίες πήραν υψήλα δάνεια είτε σε δολάρια ή σε ευρώ. Αλλά με τη διολίσθηση της τούρκικης λύρας, το κόστος εξυπηρέτησης έχει αυξήσηει κατακόρυφα το χρέος.

Η αστάθεια της τουρκικής λίρας τροφοδοτεί τις ευρύτερες ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας – ανησυχίες που προκάλεσαν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα να προκηρύξει εκλογές για τον Ιούνιο, αναφέρουν οι αναλυτές.

“Το εταιρικό χρέος αποτελεί σήμερα περίπου το 70% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας”, δήλωσε ο Ugras Ulku του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών της Ουάσινγκτον. “Περισσότερο από το ήμισυ αυτού είναι σε ξένο νόμισμα. Έτσι, κάθε φορά που η τούρκικη λίρα εξασθενεί, ακόμα κι αν δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής εκτεταμένες αθετήσεις, η υποτίμηση ”τρώει” τα κέρδη ή στρεβλώνει τους ισολογισμούς. “

Καθώς η κεντρική τράπεζα έχει μια κρίσιμη συνάντηση νομισματικής πολιτικής αυτήν την εβδομάδα πριν από τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Ulku προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν η λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 7% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, συνεχίζει να υποτιμάται.

Η Τουρκία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της G20 πέρυσι, καθώς τα κυβερνητικά κίνητρα πήραν ώθηση από την αποτροπή του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν 7,4%. Ωστόσο, η Άγκυρα αντιμετώπισε όλο και πιο έντονες προειδοποιήσεις από επενδυτές και οικονομολόγους ότι η ανάπτυξη δεν είναι ισορροπημένη.

Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση χωρίς παράλληλη αύξηση των εξαγωγών δημιούργησε ένα μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο ανερχόταν στο 5,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017, έναντι 3,8% του προηγούμενου έτους.

Για να χρηματοδοτήσει το έλλειμα, η Τουρκία χρειάζεται ξένη χρηματοδότηση. Η νευρικότητα για το πολιτικό κλίμα απέτρεψε τις πιο μακροπρόθεσμες άμεσες ξένες επενδύσεις. Αντίθετα, η Τουρκία βασίζεται σε βραχυπρόθεσμες ροές “ζεστού χρήματος” που μπορούν να σταματήσουν, εάν η στάση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών μετατοπιστεί ξαφνικά. Τα δισθέσιμα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας δεν ξεπερνούν τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια – καλύπτοντας μόνο το ήμισυ του χρέους που ωριμάζει ή χρειάζεται να αναδιορθωθεί.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την τούρκικη λίρα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η αξία του νομίσματος έχει μειωθεί κατά το ήμισυ έναντι του δολαρίου.

Η αδυναμία της λίρας ώθησε την Moody’s να εκδώσει ένα σημείωμα αυτό το μήνα προειδοποιώντας ότι η οικονομία είναι μια “αρνητική πιστωτική”. Τον Μάρτιο, ο οργανισμός αξιολόγησης υποβάθμισε το χρέος της Τουρκίας από Ba1 σε Ba2, δύο βαθμίδες κάτω από τον επενδυτικό βαθμό.

Τα προβλήματα του νομίσματος επιδεινώνονται λόγω του πολιτικού σκηνικού. Ο κ. Ερντογάν έχει εδώ και χρόνια αντιταχθεί στα υψηλά επιτόκια, περιορίζοντας την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει στην ενίσχυση του νομίσματος. Ωστόσο, με τις εκλογές σε διάστημα δύο μηνών, ο πρόεδρος θεωρείται απίθανο να θέλει την τούρκικη λίρα αντιμετωπη με περαιτέρω αστάθεια που θα προκαλέσει συναγερμό στους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με έρευνα του -, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επιτόκιο, όταν η MPC ανακοινώσει την απόφασή της για τα ποσοστά την Τετάρτη. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες που δεν είναι επαρκείς ώστε να σταματήσουν τη γενική πτωτική τάση τους επόμενους μήνες.

Ορισμένοι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι, υποστηρίζοντας ότι ο εταιρικός τομέας και οι τράπεζες της Τουρκίας είναι θεμελιωδώς υγιείς. Επισημαίνουν τα χαμηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, τους υγιείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στον τραπεζικό τομέα και την ισχυρή ρυθμιστική δομή που τέθηκε σε εφαρμογή μετά από την οικονομική κρίση το 2000 και το 2001.

Ο Ates Buldur, τραπεζικός αναλυτής της Credit Suisse, δήλωσε ότι ενώ η υποτίμηση της τουρκικής λίρας προκαλούσε κάποια πίεση στο ισοζύγιο, δεν υπήρχε λόγος πανικού.

“Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν σταθερά περιουσιακά στοιχεία και συνεχής λειτουργία”, δήλωσε. «Οι αναχρηματοδοτήσεις οδηγούν σε καθυστέρηση των τόκων και των κύριων εισπράξεων καθώς και σε υψηλότερες γενικές διατάξεις σε ορισμένες περιπτώσεις. . . αλλά η συνολική ποιότητα των κεφαλαίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Τουρκία και αυτό φαίνεται προς το παρόν ικανοποιητικό “.

Άλλοι, ωστόσο, ανησυχούν ότι τα αναφερόμενα προβλήματα της Dogus αντικατοπτρίζουν ένα πιο βαθιά ριζωμένο πρόβλημα.

“Η οικονομία υποφέρει από ένα θεμελιώδες ζήτημα που δεν έχει αλλάξει για τον τελευταίο μισό αιώνα”, δήλωσε ο Bulent Gultekin, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της κεντρικής τράπεζας στη δεκαετία του 1990.

“Κάθε κυβέρνηση πιέζει για υψηλότερη ανάπτυξη, αλλά το ποσοστό αποταμίευσης δεν είναι αρκετά υψηλό για να το διατηρήσει. Έτσι, η οικονομία βασίζεται σε ξένο κεφάλαιο. Η πραγματικότητα είναι ότι η τουρκική οικονομία πηγαίνει από τη μία κρίση στην άλλη – συνήθως μια κρίση συναλλαγματικών ισοτιμιών. Τους είχαμε το 1960, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το 1994 και το 2001. “

Επίσης πρόσθεσε: “Το ζήτημα είναι αν πρόκειται για μια τακτική προσαρμογή ή μια γρήγορη προσαρμογή.”

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin