Image default
Πρώτο Θέμα

Το κρίσμο Eurogroup για το χρέος

eurogroup2405Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκίνησαν συζητήσεις την Παρασκευή για την έξοδο της Ελλάδας από οκτώ χρόνια μνημονιων, με επίκεντρο τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα σχεδιάζει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να ολοκληρώσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της.

“Θα επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση του προγράμματος (διάσωσης). Βλέπουμε καλές ενδείξεις από την Ελλάδα, σίγουρα για το δημοσιονομικό μέτωπο “, δήλωσε ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Mario Centeno στους δημοσιογράφους όταν εισήλθαν στη συνάντηση.

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στη χρηματοδότηση της αγοράς στις 20 Αυγούστου μετά από περισσότερα από οχτώ χρόνια διαβίωσης με φθηνά δάνεια της ευρωζώνης, ενω πήρε σε αντάλλαγμα οδυνηρές μεταρρυθμίσεις, αφού οι επενδυτές αρνήθηκαν να της χορηγήσουν δάνεια το 2010 λόγω του ελλείμματος και του χρέους της.

Μόλις τελειώσει η διάσωση, η Ελλάδα θα είναι ελεύθερη να θέσει τη δική της οικονομική πολιτική – μια πολιτική καμπή για τη χώρα, η οποία έχει αναγκαστεί από καιρό να εφαρμόσει άκρως μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πριν φθάσει εκεί, πρέπει να εφαρμόσει τις τελευταίες 88 αλλαγές στην οικονομία της – την τελευταία δέσμη μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της ευρωζώνης. Ορισμένες από αυτές, όπως η ελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ή η ιδιωτικοποίηση, είναι δύσκολες.

“Εξακολουθούμε να περιμένουμε για κάποιες ακόμα αποφάσεις και μερικές ακόμη ενέργειες από την Ελλάδα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε συμφωνία … τον Ιούνιο”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μάιρε σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών από τις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα συζητήσουν την Παρασκευή την πορεία της Αθήνας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη σχέση μεταξύ περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα και οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα και υγιών δημοσιονομικών πολιτικών.

Ενώ υπό την πίεση των πιστωτών η Ελλάδα έχει μετατρέψει το 2009 το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 15% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% πέρυσι, πολλοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι με το πέρασμα του χρόνου, οι Έλληνες πολιτικοί θα πιεστούν να χαλαρώσουν και πάλι τους προϋπολογισμούς του προϋπολογισμού.

Ως εκ τούτου, επιδιώκουν τρόπους να το κάνουν αξίζει τον κόπο και να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημοσιονομικά συνετό.

“Πρέπει να σκεφτούμε το σχεδιασμό μιας σωστής εποπτείας μετά το πρόγραμμα, η οποία … δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, οι μεταρρυθμίσεις είναι μακρόπνοες, αλλά αυτό δεν φαίνεται και δεν πρέπει να θεωρείται ως αναγκαστικό πρόγραμμα”, Δήλωσε ο κ. Pierre Moscovici.

Για να καθησυχάσει τη ζώνη του ευρώ ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα αντιστραφούν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πρόκειται να παρουσιάσει μια στρατηγική για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

“Αυτό είναι πολύ, πολύ σημαντικό … το κλειδί είναι ότι η κυριότητα του προγράμματος παραμένει στις ελληνικές αρχές”, δήλωσε ο Centeno.

Για να διατηρηθεί ένας βαθμός ελέγχου των πολιτικών της Αθήνας, ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θα ήθελαν η Ελλάδα να ζητήσει προληπτική πίστωση από το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, το οποίο θα συνεπαγόταν όρους στην Αθήνα. Αλλά ακριβώς γι ‘αυτό η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν το θέλει.

Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ επιδιώκουν να συνδέσουν μερικά από αυτά που θεωρούν υγιείς στόχους πολιτικής – όπως ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2022 – στη συμφωνία ανακούφισης του χρέους.

Η προσφορά της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να περιλαμβάνει κάποια ελάφρυνση του χρέους μπροστά και κάποια εξάπλωση με την πάροδο του χρόνου.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα είχε χρησιμοποιήσει όλα τα χρήματα που προορίζονταν για αυτό στο τελευταίο πακέτο διάσωσης, πιθανώς μέχρι 27 δισ. Ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ευρωζώνη για να αντικαταστήσει πολύ ακριβότερα δάνεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα με τη δική της φθηνότερη πίστωση.

Δεν υπάρχει συζήτηση για μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους αλλά η Ελλάδα μπορεί να πάρει πίσω τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικών ομολόγων και να δει τις προθεσμίες λήξης και περιόδου χάριτος για τα δάνεια της ευρωζώνης.

“Αυτό το πλαίσιο (για την ελάφρυνση του χρέους) πρέπει να είναι σαφές, πλήρες και αξιόπιστο για τις αγορές. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία σχετικά με αυτό τις ερχόμενες εβδομάδες “, δήλωσε ο Le Maire.

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin