Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί πήγε το πετρέλαιο στα $75

oil gas industryΟι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στα 75 εκατομμύρια δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια. Αλλά τι επηρέασε αυτήν την αύξηση και πως θα συνεχιστεί;

1.         Προσφορά και ζήτηση

Ο απλούστερος λόγος για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου είναι ότι οι αγορές έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Τα αποθέματα ακατέργαστου που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια τoυ κορεσμού των ετών 2014-2016 έχουν εξαντληθεί λόγω της έντονης ζήτησης που προκάλεσε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία και περικοπές της προσφοράς από το ΟΠΕΚ και τη Ρωσία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε σύντομα να δηλώσει την “ολοκλήρωση της αποστολής” εάν στόχευε στη μείωση των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου σύμφωνα με τον πενταετή μέσο όρο.

Κάποιοι πιστεύουν ότι υποτιμά το πόσο σφιχτή είναι η αγορά επειδή η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή πάνω από 5 τοις εκατό τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση ακατέργαστου αναμένεται να ξεπεράσει τα 100εκατ. b / d για πρώτη φορά στα μέσα αυτής της χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να απαιτούνται υψηλότερα αποθέματα για να εξασφαλιστεί ο ίδιος αριθμός ημερών κάλυψης για τα διυλιστήρια πετρελαίου.

“Η προεξοχή έχει εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό”, δήλωσε ο Olivier Jakob στο Petromatrix. “Η αγορά δεν είναι εξαιρετικά σφιχτή, αλλά με την μείωση της πληθώρας, οι συνθήκες είναι εδραιωμένες ώστε να υπάρξει βελτίωση της τιμής”.

2.         ΟΠΕΚ και Ρωσία

Αν λοιπόν τα αποθέματα πετρελαίου επανέλθουν σε σχεδόν κανονικά επίπεδα, ο Opec και η Ρωσία θέλουν να τερματίσουν τις περικοπές εφοδιασμού τους, ποιοί έχουν απομακρύνει από την αγορά τουλάχιστον 1,8εκατ. b/d από τις αρχές του 2017;

Οι περισσότεροι έμποροι και αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα επανέλθουν. Ενώ η Μόσχα έχει εκφράσει μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο των $ 70 πετρελαίου στην διέργεση ανταγωνιστικών προμηθειών όπως το σχιστόλιθο των ΗΠΑ, φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένο από τον Opec, του οποίου o πραγματκός ηγέτης, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά.

Ο κ. Χαλίντ αλ Φαλίχ, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, μίλησε για την ανάγκη διέργεσης μεγαλύτερων επενδύσεων σε νέες προμήθειες. Το βασίλειο προετοιμάζει επίσης έναν κατάλογο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, Saudi Aramco, η οποία πιθανότατα να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Εισάγει επίσης ευρείας κλίμακας κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην εξαιρετικά συντηρητική χώρα.

“Δεν υπάρχει κανένα σημάδι από τον Opec ότι θέλουν να επιβάλουν πλαφόν στις αυξήσεις”, δήλωσε ο Bill Farren-Price στο Petroleum Policy Intelligence.

“Η Σαουδική Αραβία έχει βραχυπρόθεσμα συμφέροντα στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της Aramco. Αλλά επίσης βρίσκεται σε μια λεπτή περίοδο μεταρρύθμισης και υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες οι οποιές θα αντιμετοπίσουν δυσκολίες. Η κατοχή πρόσθετων εσόδων αυτή τη στιγμή βοηθά σίγουρα. “

3.         Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Η αγορά πετρελαίου παρακολουθεί πάντα προσεκτικά τους κινδύνους διακοπής του εφοδιασμού που θα μπορούσαν να ανυψώσουν τη λεπτή ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Αλλά όταν οι προμήθειες είναι ήδη σχετικά περιορισμένες, μπορούν να αποκτήσουν μεγάλη σημασία.

Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η πιθανή δυνατότητα του Ντόναλντ Τρούμπ, προέδρου των ΗΠΑ, να επιλέξει να αποσύρση από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και να επαναφέρει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου. Θα λάβει απόφαση τον επόμενο μήνα και ο Εμμανουήλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να το πράξουν.

Δεύτερον, η Βενεζουέλα, όπου η παραγωγή πετρελαίου έχει ήδη μειωθεί κατά τουλάχιστον 500.000 b/d λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη χώρα, με ελάχιστη ένδειξη ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA θα μπορέσει να αντιστρέψει την τάση.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος επιβολής πρόσθετων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην κυβέρνηση Nicolás Maduro, η οποία θα μπορούσε να στοχεύσει στον εφοδιασμό πετρελαίου μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα.

Τρίτον υπάρχει η σύγκρουση μεταξύ του βασιλιά του Opec της Σαουδικής Αραβίας και των ανταρτών του Houthi στην Υεμένη. Οι Χούτις, έχουν την υποστήριξη του Ιράν – μέλος του ΟΠΕΚ και επικεφαλής αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή – έχουν εντείνει τις επιθέσεις που στοχεύουν στη πετρελαϊκή υποδομή της Σαουδικής Αραβίας όπου αυτό θεωρείται ως άμεση προσπάθεια να διαταραχθεί η ζωοτικότητα της οικονομίας της.

Με τους πυραύλους των Houthi να στοχεύουν επίσης στη Ριάντ, η πιθανότητα είτε άμεσης διακοπής του εφοδιασμού είτε εμφύσησης εντάσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν είναι πραγματική.

Τέλος, η Λιβύη, όπου η παραγωγή πετρελαίου έχει ανακάμψει σε περίπου 1εκατ. b/d, παραμένει ιδιαίτερα ασταθής, έπειτα από επτά χρόνια μετά την εμφάνιση του εμφύλιου πολέμου.

Όλα αυτά τα σενάρια βοήθησαν να στο να υπάρχει στενή παρακολούθησει των τιμών του πετρελαίου, με έναν ανώτερο αναλυτή πετρελαίου να προειδοποιεί ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην αγορά πετρελαίου ήταν τόσο υψηλοί όπως θα μπορούσε να θυμηθεί.

“Αυτή είναι μία απίστευτα διογκωτική διευθέτηση όπου έχουμε επανεξετάσει τις κυρώσεις στο Ιράν, τις εκλογές της Βενεζουέλας στις 20 Μαΐου και την κατάσταση στην Υεμένη και τη Λιβύη”, δήλωσε ο Gary Ross, επικεφαλής παγκόσμιου πετρελαίου στην S & P Global Platts και ιδρυτής της Pira Energy. “Ο κίνδυνος μιας ασύμμετρης διακοπής του εφοδιασμού που υλοποιείται τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό, τι κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης”.

4.         Αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλοι κερδοσκόποι έχουν προσελκύσει το πετρέλαιο αυτό το έτος, αλλά μόνο εν μέρει λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων. Οι επενδυτές είχαν ήδη μεγάλη διάρκεια στην αγορά, έχοντας χτίση μία θέση ρεκόρ στο ακατέργαστο πετρέλαιο, στην αρχή της χρονίας

Ενώ μια μεγάλη κερδοσκοπική θέση είναι συνήθως ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η αγορά έχει γίνει ανισόρροπη, το να αυξηθεί ο κίνδυνος ξεπουλήματος εάν οι έμποροι επωφεληθούν μαζικά, είναι κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής φέτος.

Ο λόγος, λένε οι τραπεζίτες, είναι ότι πολλά από τα χρήματα που εισέρχονται στο πετρέλαιο είναι μακροπρόθεσμα μετρητά που προσπαθούν να παίξουν στα αποκαλούμενα περιουσιακά στοιχεία “αργού κύκλου”, όπως τα εμπορεύματα, τα οποία τείνουν να κάνουν καλά μετά από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής επέκτασης.

Το επιχείρημα είναι γενικά ότι ενώ οι μετοχές μπορεί να έχουν εξελιχθεί υπερβολικά μετά από την ανοδική τους πορεία από το 2009, τα εμπορεύματα πάνε καλύτερα προς το τέλος του οικονομικού κύκλου όταν οι αυξανόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης εξετάζουν την ικανότητα της προσφοράς να συμβαδίσει με τη ζήτηση.

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αποκομίζουν επίσης τα οφέλη από τη μεταβολή της διάρθρωσης της αγοράς που προκαλείται από τη σύσφιξη των προμηθειών, γεγονός που προκαλεί συναλλαγές που γίνονται εκείνη την στιγμή να εναλάσσονται υψηλότερα απο αυτές που είναι για μελλοντική παράδοση. Αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να κερδίζουν τακτικές αποδόσεις με την προώθηση συναλλάγματος κάθε μήνα.

5.         Ο αμερικανικός σχιστόλιθος

Ο αμερικανικός σχιστόλιθος ξεπερνά τις προσδοκίες για ανάπτυξη, ενώ η συνολική παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10% ή 1,4 εκατ. b/d αυτό το έτος.

Οι παραγωγοί στις ΗΠΑ προσκομίζουν επίσης ελεύθερη ταμειακή ροή λόγω υψηλότερων τιμών. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν ήταν αρκετό ώστε να εκτροχιάσει τις αυξήσεις, καθώς η αυξημένη παραγωγή απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από την αυξανόμενη ζήτηση.

“Τα οικονομικά του πετρελαίου από σχιστόλιθο δεν αποτελούν πλέον τον σημαντικότερο παράγοντα καθορισμού των τιμών”, δήλωσε ο Paul Horsnell στο Standard Chartered.

Οι περιορισμοί της υποδομής στο λεκανοπέδιο του Permian καθιστούν επίσης δύσκολη τη συγκέντρωση βαρελιών έξω το δυτικό Τέξας σε διυλιστήρια, δεξαμενές αποθήκευσης ή στην ακτή για εξαγωγή.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin