Image default
Πρώτο Θέμα

O Elon Musk παίζει επικίνδυνο παιχνίδι με την επίθεση στους αναλυτές

muskΟι περισσότερες τηλεδιασκέψεις με αναλυτές για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων είναι χαμένος χρόνος.

Οι αναλυτές συγχαίρουν τη διοίκηση για το “σπουδαίο τρίμηνο” και εν συνεχεία κάνουν ερωτήσεις για κάποιο φαινομενικά ασήμαντο θέμα. Οι ερωτήσεις γύρω από τη μεγάλη εικόνα ή αυτές που αγγίζουν την καρδιά ενός ζητήματος είναι τόσο σπάνιες όσο και οι βαθυστόχαστες, αυθόρμητες απαντήσεις από την πλευρά της διοίκησης. Δεδομένου ότι έχουν όσα δεδομένα χρειάζονται για να αναθεωρήσουν τα χρηματοοικονομικά τους μοντέλα, οι αναλυτές φεύγουν ευχαριστημένοι, αν και συχνά χωρίς να έχουν ενημερωθεί.

Τρεις μήνες μετά, ακολουθεί επαναληπτικός γύρος. Η τηλεδιάσκεψη της Tesla την Τετάρτη κάθε άλλο παρά κοινότυπη ήταν. Με λίγα λόγια, ο Elon Musk κατσάδιασε τους αναλυτές επειδή έκαναν “βαρετές” ερωτήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η παράσταση που έδωσε ο Musk και που κατά διαστήματα άγγιζε τα όρια της υπεροψίας δεν άρεσε ιδιαίτερα στους επενδυτές, που έχουν απολύτως εύλογες ανησυχίες για την εξάντληση της ρευστότητας της εταιρείας. Οπότε, ενώ είναι εύκολο να αγανακτήσεις με τη μονοτονία στις συναντήσεις αυτές, η σχολαστικότητα των αναλυτών με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία είναι αρκετά σημαντική -ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οραματιστές όπως ο Musk.

Κανείς δεν πετάχτηκε έξω από την τηλεδιάσκεψη (όπως ο άτυχος αναλυτής της Macquarie το 2016). Ούτε ακούστηκε κατά λάθος σε κάποιο μικρόφωνο τι πραγματικά πιστεύουν οι αναλυτές για τον CEO (όπως το βίωσε πέρυσι ο Evan Spiegel της Snap). Και σίγουρα ο Musk δεν κατέφυγε στο να υπενθυμίσει στους αναλυτές ότι είναι πολύ πιο πλούσιος από εκείνους (ναι, Jamie Dimon, σε σένα αναφέρομαι).

Αλλά από όποια πλευρά κι αν το δεις, η τηλεδιάσκεψη της Tesla ήταν σαν τρακάρισμα αυτοκινήτου. Δεν ζηλεύω τον Musk που πρέπει να δίνει μασημένη τροφή στους αναλυτές τέσσερις φορές το χρόνο, αλλά από την άλλη δεν ήμουν εγώ αυτός που έλαβε πρόσφατα πακέτο αποδοχών ύψους 2,6 δισ. δολαρίων. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο λάθος του Musk ήταν πιθανότατα ότι μίλησε παραπάνω από ό,τι έπρεπε. Αν πραγματικά δεν αντέχει να μιλά για τα οικονομικά της Tesla, έπρεπε να το αναθέσει στον οικονομικό διευθυντή Deepak Ahuja. Αντ’αυτού, όταν ο Ahuja πήρε το λόγο, ο Musk τον διέκοψε. H Google προσέλαβε την Ruth Porat της Morgan Stanley, εν μέρει επειδή ξέρει πώς να μιλήσει στην Wall Street, κάτι που ο CEO Larry Page δεν καταφέρνει πάντοτε πολύ καλά.

E, ήταν λίγο αμήχανο

Η μετοχή της Tesla δεν υποδέχτηκε και τόσο καλά την απόφαση του Elon Musk να διακόπτει τις ερωτήσεις των αναλυτών 

View

Κρίμα που οι αναλυτές δεν ήταν αρκετά θαρραλέοι για να απαντήσουν στις επιθέσεις του Musk και να υπερασπιστούν το ρόλο που παίζουν. Οι περισσότεροι 

Οι περισσότεροι έχουν αρκετή αυτογνωσία ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες που θέλουν να φέρουν επανάσταση στις μεταφορές και να πετάξουν στον Άρη.

Ωστόσο, όπως υπενθύμισε στους αναλυτές ο επικεφαλής της Fiat Chrysler, Sergio Marchionne το 2015, στην πιο ενδιαφέρουσα, ίσως, τηλεδιάσκεψη που έχω παρακολουθήσει ποτέ,  η πλευρά της πώλησης έχει έναν σκοπό που υπερβαίνει το να πετάς αριθμούς σε ένα υπολογιστικό φύλλο για να προβλέψεις πού θα έχει φτάσει η μετοχή έως τα τέλη του έτους:

“Η υποχρέωσή σας στο τέλος της ημέρας είναι να κατευθύνετε τη ροή του κεφαλαίου”, είπε ο Marchionne. “Δεν  είναι να ανοίγετε περιφερειακές συζητήσεις για τις μετοχές, ούτε να γράφετε παραμύθια για πράγματα που μπορούν ή δεν μπορούν να συμβούν. Είναι να κατευθύνετε τη ροή του κεφαλαίου. Αυτό κάνετε για να ζήσετε. Εγώ φτιάχνω αυτοκίνητα, εσείς κατευθύνετε τη ροή του κεφαλαίου”.

Αν ο Marchionne έχει δίκιο, τότε ο Musk έχει πρόβλημα. Το αφεντικό της Tesla μπορεί να είναι όσο ψηλομύτης θέλει για την κοντόφθαλμη προσέγγιση των κεφαλαιαγορών, εφόσον δεν σκοπεύει να τους χτυπήσει ξανά την πόρτα για περισσότερα χρήματα. Αλλά είναι πολύ πιθανό ότι θα το κάνει. Οι τηλεδιασκέψεις δεν έχουν σημασία μέχρι τα πράγματα να δυσκολέψουν, καθώς κλήσεις κερδών δεν έχουν σημασία μέχρι τη στιγμή που οι καιροί θα δυσκολέψουν, όπως διαπίστωσαν πέρυσι τα στελέχη της United Continental Holdings σε μια καταστροφική τριμηνιαία ενημέρωση. Ξαφνικά, τότε, οι λέξεις αποκτούν μεγάλη σημασία. Ο Musk θα έπρεπε να το ζυγίσει αυτό πιο προσεκτικά.

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin