Image default
Πρώτο Θέμα

Χρειάζεται η Ευρώπη τα Βαλκάνια;

  • Written by EDITOR
  • Published in TOP STORY

Χρειάζεται η Ευρώπη τα Βαλκάνια;Ολοκληρώθηκε χθες στη Σόφια η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων. Η ΕΕ παρέμεινε στις παλιές της υποσχέσεις χωρίς να μπορέσει να δώσει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική.

Ο Ντούσαν Ρέλιτς, ειδικός σε θέματα Βαλκανίων από το Ίδρυμα για την Επιστήμη και την Πολιτική, παραχώρησε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk, απατώντας καταρχάς στην ερώτηση εάν η Ευρώπη χρειάζεται τα Βαλκάνια: “Πιστεύω οπωσδήποτε. Πουθενά αλλού στον κόσμο η ΕΕ και τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κράτη δεν επένδυσαν τόσο πολύ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε πολιτικό κεφάλαιο όσο στην Νοτιανατολική Ευρώπη. Το θέμα δεν ήταν μόνο να εξαλείψουν τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το θέμα ήταν ότι η ΕΕ ήθελε να αποδείξει ότι είναι μια ενεργή πολιτική δύναμη και αυτή την υπόσχεση οφείλει να την τηρήσει. Μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να εντάξει αυτό το 3,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού”.

Οικονομικά οφέλη και για την ΕΕ από την ένταξη των Δ. Βαλκανίων

Ωστόσο μια μεγάλη μερίδα του κόσμου θα υποστήριζε ότι εάν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ενταχθούν στην ΕΕ, τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Κατά πόσο είναι αληθές κάτι τέτοιο;

“Έτσι είναι ακριβώς. Αλλά ας υπερβάλουμε λίγο και ας σκεφθούμε λίγο προκλητικά. Εάν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ρωτούσαν την Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τις άλλες χώρες εάν θα έπρεπε να γίνει δεκτή η Γερμανία στην ΕΕ τότε η απάντηση θα ήταν αρνητική. Χρειαζόμαστε πολιτικό θάρρος και πολιτικό όραμα από τις πολιτικές ελίτ, οι οποίες θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο ότι αυτό το 3,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν συνιστά κανέναν πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο. Τα τελευταία δέκα χρόνια η ΕΕ αποκόμισε ένα όφελος της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το εμπόριο με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερη ανάπτυξη για την περιοχή σημαίνει και μεγαλύτερο οικονομικό κέρδος για την ΕΕ”.

Ο ειδικός σε θέματα Βαλκανίων Ντούσαν Ρέλιτς επισημαίνει πως τα κράτη αυτά έχουν προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της γνώμης κτλ και πως μια ένταξή τους στην ΕΕ δεν σημαίνει αυτόματη επίλυση των προβλημάτων αλλά πρόκειται για έναν διαρκή αγώνα που θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά. Τέλος, πιστεύει πως οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην περιοχή είναι απολύτως απαραίτητες ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή που θα δώσει γενικότερα ώθηση και σε άλλους τομείς.

Last modified onΠαρασκευή, 18 Μαΐου 2018 22:30

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin