Image default
Πρώτο Θέμα

Ο χρόνος τρέχει: Η ΕΕ προειδοποιεί τη Βρετανία

brexit 1Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο χρόνος της Βρετανίας τελειώνει για να σφραγίσει μια συμφωνία του Brexit φέτος το φθινόπωρο και παράλληλα να εξασφαλίσει ότι το Λονδίνο δεν θα καταρρεύσει έξω από το μπλοκ τον επόμενο Μάρτιο, προσθέτοντας πίεση στην πρωθυπουργό Τερέζα Μάη.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Τερέσα Μέι δήλωσε ότι «εστιάζει στην σωστή επίτευξη αυτού του στόχου» αντί στο να τηρήσει μια προθεσμία.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ του Brexit, Michel Barnier, είπε στους 27 υπουργούς του μπλοκ στην συνάντησή του στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ότι “δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος” στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο από τον Μάρτιο, δήλωσε η βούλγαρη πρόεδρος των συνομιλιών.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με το αν το μπλοκ και το Λονδίνο θα μπορέσουν να αποτελέσουν ορόσημο στις διαπραγματεύσεις κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου.

“Χρειάζεται περισσότερη δουλειά προετοιμασίας για τη ομαλή απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου … Επιτρέψτε μου να επαναλάβω: δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί”, δήλωσε τη Δευτέρα ο Barnier, προσθέτοντας ότι τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ιρλανδικού ζητήματος περί των συνόρων, ήταν “πολύ σοβαρά”.

Το τρέχον χρονοδιάγραμμα παρουσιάζει πρόοδο τον Ιούνιο ως σημαντικό βήμα προς την τελική συμφωνία του Brexit τον Οκτώβριο, η οποία θα αφήσει αρκετό χρόνο για μια λεπτομερή διαδικασία επικύρωσης της ΕΕ πριν από την ημέρα Brexit.

“Ο Οκτώβριος απέχει μόνο πέντε μήνες από τώρα και ακόμα απομένουν να διευθετηθούν ορισμένα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία απόσυρσης. Τον Ιούνιο πρέπει να σημειώσουμε ουσιαστική πρόοδο στην Ιρλανδία, στη διακυβέρνηση και σε όλα τα εναπομείναντα ζητήματα του διαχωρισμού “, δήλωσε η Ekaterina Zakharieva, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Οι υπουργοί της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας απηύθυναν την ίδια ανησυχία, λέγοντας ότι η Βρετανία δεν κατέστησε σαφή τη θέση της σε σημείαμ των διαπραγματεύσεων: «Ο χρόνος τρέχει», δήλωσε ο Γερμανός Michael Roth στους συναδέλφους του στην ΕΕ.

“Θα έπρεπε τώρα να κάναμε μια ουσιαστική πρόοδο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου αναμένουμε ουσιαστική στέγαση από τη βρετανική πλευρά “.

Πίσω στη Βρετανία, η Μay καλείτε να αντιμετωοίσει έντονες αντιπαραθέσεις, με τους φιλόδοξους υποστηρικτές του Brexit να πιέζουν να διασπαστούν οι δεσμοί με την ΕΕ, ενώ άλλοι να υποστηρίζουν τη στενή τελωνειακή συνεργασία με το μπλοκ ώστε να μειώσουν τις τριβές στο μελλοντικό εμπόριο.

Ο εκπρόσωπος της May δήλωσε ότι το Λονδίνο δουελεύει πάνω σε δύο επιλογές για την τελωνειακή συνεργασία μετά το Brexit. Στο πλαίσιο μιας τελωνειακής συνεργασίας, η Βρετανία θα μπορούσε να εισπράττει τιμολόγια για λογαριασμό της ΕΕ.

Σύμφωνα με μια δεύτερη ιδέα, για έναν εξορθολογισμό του τελωνειακού καθεστώτος, οι έμποροι σε εγκεκριμένο κατάλογο θα μπορούν να διασχίζουν ελεύθερα τα σύνορα με τη βοήθεια αυτοματοποιημένης τεχνολογίας.

Ενώ και οι δύο πλευρές επιθυμούν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία για την εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική μετά το Brexit, ακόμα και αυτός ο τομέας, ο οποίος θεωρήθηκε ως ένα εύκολο μέρος των πρωτοφανών διαπραγματεύσεων όσο αφορά τον διαχωρισμό, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά εμπόδια.

Η Βρετανία και η ΕΕ έχουν συγκρουστεί όσον αφορά το δορυφορικό πρόγραμμα Galileo και το μπλοκ έχει επικρίνει το Λονδίνο για αυτό που αποκαλούσε την αδιάφορη χρήση μιας βάσης δεδομένων για τα ταξίδια και το έγκλημα.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι το Λονδίνο πρέπει να βρει μια λύση για τα ιρλανδικά σύνορα και υπογραμμίζει ότι αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Και οι δύο πλευρές ανησυχούν ότι η αποκατάσταση φυσικών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας που είναι μέλος της ΕΕ και της επαρχίας της Βορείου Ιρλανδίας της Βρετανίας – συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των τελωνείων – θα μπορούσε να επαναφέρει την οργή.

Άλλα εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα ομογενών και τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit.

Με το υπουργικό συμβούλιο της May, το κυβερνών Συντηρητικό της κόμμα και το βρετανικό κοινό διαχωρισμένο στη μέση του Brexit, η πρωθυπουργός δέχεται μεγάλη πίεση προκειμένου να πάρει μια απόφαση για το θέμα των τελωνείων.

Το πρόγραμμα του Brexit είναι πιο αυστηρό, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες βοηθούν την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στο Λονδίνο πριν από τη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου, το οποίο ωφείλεται κυρίως στην έλλειψη πραγματικής προόδου στις συζητήσεις.

Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, κ. Stef Blok, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η παράταση του χρονοδιαγράμματος, αλλά πρόσθεσε: “Στόχος είναι τώρα να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε … Ελπίζω πραγματικά να θα συμφωνήσουμε, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις. “

Σχετικα αρθρα

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin