Image default
Πρώτο Θέμα

«Καταιγίδα» ανασφάλειας σαρώνει τα ομόλογα του Νότου

greek bonds 660x480Νέα καταιγίδα φαίνεται να σαρώνει τα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου δημιουργώντας ρίγη ανησυχίας στην Ε.Ε. και δυσχεραινοντας εξαιρετικα την θεση της χωρας μας.

Στις 11.30 ώρα Ελλάδος το επιτόκιο του 10ετους ελληνικού ομολόγου ανήλθε σε 4,7% καθιστώντας έτσι τουλάχιστον στην παρούσα φάση κάθε σκέψη για έξοδο της χώρας μας στις αγορές ανέφικτη.

Το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο την ιδία στιγμή δέχονταν μεγάλη κερδοσκοπική επίθεση ανεβαίνοντας στο 3,2 με άνοδο από την Παρασκευή 19% !

Nέο sell-off χτυπά την αγορά ομολόγων της Ιταλίας, στέλνοντας την απόδοση του διετούς σε απότομη άνοδο, εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική αναταραχή στη Ρώμη.

Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά από το 2014 και έφτασε στο 1,937% -άνοδος μίας ποσοστιαίας μονάδας από το κλείσιμο της Δευτέρας. Η απόδοση του 10ετούς χτύπησε νέο ρεκόρ στο 2,928%, με άνοδο 25 μονάδων βάσης από το προηγούμενο κλείσιμο.

Αναλυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις παραπάνω εξελίξεις καθώς είναι ικανές να αναβιώσουν το κλίμα κρίσης στον Ευρωπαϊκό Νότο μετά από μια σχετικά ήρεμη περίοδο, Ταυτόχρονα όλοι πλέον μιλούν για ένα εξαιρετικά δύσκολο 2018 καθώς εάν τελικά οι αγορές δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ιταλία οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Ταυτόχρονα την αναστολή διαπραγμάτευσης της ιταλικής τράπεζας UBI Banca ανακοίνωσαν οι ρυθμιστικές αρχές.

Η μετοχή της τράπεζας ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με «βουτιά» 5%, καθώς οι ιταλικές μετοχές και ομόλογα δέχονται πλήγμα από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Τελος ανοδο 12% σημειωνε και το ισπανικο ομολογο παραμενοντας όμως ακομα σε ελεγχομενα επιπεδα.

Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στο πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρλο Κοταρέλι εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης. Ο κ. Κοταρέλι δήλωσε ότι δέχθηκε την εντολή και θα σχηματίσει «πολύ γρήγορα» κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, είτε το φθινόπωρο είτε στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο τραπεζικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχωρεί κατά 3,4% σε νέα χαμηλά 13 μηνών, με τον ευρύτερο δείκτη ΜΙΒ να κάνει «βουτιά» 2,4%.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin