Image default
Πρώτο Θέμα

Με μετρητά από το στρώμα γεμίζουν τους λογαριασμούς τα νοικοκυριά

Με μετρητά από το στρώμα γεμίζουν τους λογαριασμούς τα νοικοκυριά

Άνοδο για δέκατο συνεχή μήνα σημείωσαν τον Απρίλιο τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων ιδιωτών, τα οποία έχουν καταγράψει σε αυτό το διάστημα αύξηση άνω των 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο οι αποταμιεύσεις σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης έχουν ενισχυθεί σε μικρότερο βαθμό, κατά 1,78 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η ταυτόχρονη αύξηση των υπολοίπων και στις δύο κατηγορίες καταθετικών προϊόντων καταδεικνύει ότι η άνοδός τους στα προγράμματα προκαθορισμένης διάρκειας είναι αποτέλεσμα εισροών νέου χρήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος τους προήλθε από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος, τα οποία είχαν αποκτηθεί το εξάμηνο που προηγήθηκε την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2017 τα χρήματα από αυτές τις επενδύσεις είχαν ήδη επαναπατριστεί και πλέον η πλειονότητα των εισροών, περίπου το 70%, προέρχεται από μετρητά που βρίσκονται σε θυρίδες και άλλες προσωπικές κρυψώνες.

Τα κεφάλαια αυτά τοποθετούνται σε ειδικές προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια έως και διπλάσια σε σχέση με τα προγράμματα που απευθύνονται στο παλαιό χρήμα, τα οποία προσεγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 1%.

Οι στόχοι για το 2018

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία σαφή βελτίωση της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών στο τραπεζικό σύστημα, η οποία εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί και στα μεγέθη των επόμενων μηνών.

Από τη μία πλευρά η επιτυχία των τεσσάρων συστημικών ομίλων στα πανευρωπαϊκά stress tests και από την άλλη η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα τουριστικά έσοδα, που φέρνουν …συνάλλαγμα στη χώρα, δημιουργεί αισιοδοξία στις διοικήσεις των τραπεζών ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο της καταθετικής βάσης κατά τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ.

Μετά την αύξηση των υπολοίπων επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά 963 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, που αποτέλεσε τον τρίτο συνεχή θετικό μήνα, η μεταβολή τους από τα τέλη του 2017, έχει περάσει σε θετικό έδαφος ( 636 εκατ. ευρώ).

Την αντίστοιχη περίοδο του 2017 οι καταθέσεις κατέγραφαν πτώση 2,4 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ήδη βρισκόμαστε περί τα 3 δισ. ευρώ …μπροστά από την περυσινή επίδοση, που στο σύνολο του έτους διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ.

Πλέον, στο στόχαστρο των τραπεζών έχουν μπει τα μετρητά που έχουν αποθησαυρισμένα οι πελάτες τους. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούν τακτικά ραντεβού με όσους είχαν προχωρήσει σε σημαντικές αναλήψεις τα προηγούμενα χρόνια και δεν τα έχουν επιστρέψει.

Εκτιμάται ότι εκτός τραπεζικού συστήματος σε φυσική μορφή βρίσκονται περί τα 15 δισ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να ανακτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του σε βάθος 2 ετών, εάν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin