Image default
Πρώτο Θέμα

Όχι, η Ιταλία δεν είναι θύμα του ευρώ

viewΤου Leonid Bershidsky-Ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella κατέστρεψε την προσπάθεια δύο λαϊκίστικων κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση επειδή επέμειναν σε έναν υπουργό Οικονομίας που μισεί το ευρώ. Καθώς η Ιταλία ετοιμάζεται για νέες εκλογές το φθινόπωρο, ίσως αξίζει να θυμηθούμε γιατί το ευρώ είναι πραγματικά ωφέλιμο για τα κράτη μέλη του.

Ο Paolo Savona, ο οικονομολόγος όγδοης γενιάς που ο Mattarella δεν ήθελε στο υπουργικό συμβούλιο λόγω της πίστης του στην κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης για έξοδο από το κοινό νόμισμα, περιέγραψε το ευρώ ως “γερμανικό κλουβί”. Η ιδέα είναι ότι το κοινό νόμισμα έχει στερήσει στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρώπης τη χρήση της υποτίμησης του νομίσματος ως μέσου οικονομικής πολιτικής, υποχρεώνοντάς τες αντ αυτού να χρησιμοποιήσουν αυτό που είναι ουσιαστικά το νόμισμα της Γερμανίας. Το ευρώ, σύμφωνα με αυτή τη λογική, επέτρεψε στη Γερμανία να εκδίδει φθηνά δάνεια προς τις ασθενέστερες οικονομίες, ώστε να μπορούν να αγοράζουν περισσότερα γερμανικά αγαθά. Η Γερμανία ωφελήθηκε, ενώ οι γείτονές της στην Ευρωζώνη συσσώρευσαν χρέη και υπέστησαν τις συνέπειες της απώλειας της νομισματικής τους κυριαρχίας.

Γιατί λοιπόν να θέλει μια οποιαδήποτε χώρα  να υιοθετήσει το ευρώ – ή, εάν είναι ήδη μέλος της ευρωζώνης, να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί; Το υψηλό κόστος της εγκατάλειψης είναι ένα ισχυρό επιχείρημα, αλλά όχι ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό: Αν το επιχείρημα κατά του ενιαίου νομίσματος είναι σωστό, μπορεί να είναι συνετό να αναλάβουμε το κόστος βραχυπρόθεσμα για να αντλήσουμε τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής.

Το ευρώ, ωστόσο, δεν είναι το χαζό λάθος που ισχυρίζονται οι επικριτές του. Σε μια έκθεση του 2017 για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Johannes Wiegand ποσοτικοποίησε το “προνόμιο του ευρώ” – το οικονομικό πλεονέκτημα που προέρχεται από το χαμηλότερο θεωρούμενο κίνδυνο επένδυσης σε περιουσιακά στοιχεία του ευρώ. Η φύση αυτού του φαινομένου είναι η ίδια με εκείνη του “υπερβολικού προνομίου” που καταλόγισε στις ΗΠΑ ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Valery Giscard d’Estaing -το πλεονέκτημα που απορρέει από την κυριότητα του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως. Η έκθεση του Wiegand δείχνει ότι το προνόμιο υπήρχε πριν από την κρίση χρέους που έπληξε τη ζώνη του ευρώ στις αρχές της δεκαετίας, διαγράφηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης και επανεμφανίστηκε ξανά από το 2015. Αυτό σημαίνει περισσότερες επενδύσεις και φθηνότερη εξυπηρέτηση του χρέους από αυτά που θα απολάμβαναν οι χώρες χωρίς ευρώ.

Ενώ μερικές πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η ένταξη στο ευρώ έχει χαρίσει αμελητέα εμπορικά οφέλη στα περισσότερα κράτη μέλη, υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο. Οι διμερείς εμπορικές ροές της Ιταλίας με τα μέλη της ευρωζώνης, για παράδειγμα, έλαβαν ισχυρή ώθηση, σημειώνοντας αύξηση 38% σε σύγκριση με το αντίστροφο, όπως ερμήνευσαν οι Ιταλοί οικονομολόγοι Paolo Manasse, Tommaso Nannicini και Alessandro Saia το 2014.

Οι τρεις συνέκριναν τις επιδόσεις της Ιταλίας μετά την υιοθέτηση του ευρώ με “συνθετικό έλεγχο” – ένα σύνολο των επιδόσεων χωρών εκτός Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΕ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Πολωνία και τα μη ευρωπαϊκά μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Ελβετία. Αυτή η μέθοδος έδειξε ότι, παρά τη λαϊκή αντίληψη για το αντίθετο, η Ιταλία γνώρισε επίσης χαμηλότερο πληθωρισμό από ό, τι θα είχε καταγράψει χωρίς το ευρώ. Ταυτόχρονα, η εισαγωγή του κοινού νομίσματος φάνηκε να πλήττει την ανάπτυξη της κατά κεφαλήν οικονομικής παραγωγής της – αλλά λιγότερο από ό, τι στη Γερμανία, που υποτίθεται ότι είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος του ευρώ.

Μια άλλη σημαντική επίδραση του ευρώ ήταν ότι συνέβαλε να αυξηθεί σημαντικά ο τουρισμός στη ζώνη του ευρώ, τουλάχιστον κατά 44%. Το ταξίδι και ο τουρισμός συνεισφέρουν περίπου το 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ιταλίας – αυτό είναι ένα σημαντικό μπόνους.

Φυσικά, πολλοί οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι το ενιαίο νόμισμα δεν είναι ένα τελικό προϊόν: δεν υπάρχει δημοσιονομική ένωση για να μετριάσει το χτύπημα σε περιοχές που πλήττονται έντονα από οικονομικές κρίσεις. Η παραλυτική ανεργία έχει αντ αυτού λειτουργήσει ως πιο πικρός μηχανισμός προσαρμογής και αυτό συνέβαλε στη δυσαρέσκεια του ευρώ. Αλλά από την άλλη, ακόμη και οι ΗΠΑ, μια πολύ πιο σφικτή νομισματική ένωση, δεν είχαν ανοσία σε αυτό το κακό: η ανεργία στο πτωχευμένο Πουέρτο Ρίκο ανέρχεται στο 9,9%, έναντι 3,8% για τις ΗΠΑ στο σύνολό τους.

Παρά την κριτική που δέχεται το ευρώ από την κρίση του χρέους, παρά τους κορυφαίους οικονομολόγους, όπως ο Paul Krugman και ο Joseph Stiglitz, οι οποίοι ασχολούνται με τις ελλείψεις στο σχεδιασμό του κοινού νομίσματος, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν παρατηρήσει τα οφέλη. Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου του Δεκεμβρίου του 2017, υπάρχει μόνο μια χώρα στην οποία οι πολίτες πιστεύουν, ότι το κοινό νόμισμα προξένησε περισσότερο κακό παρά καλό: η Λιθουανία, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωζώνη μόλις το 2015. Ακόμη και στην Ελλάδα, η βαθιά οικονομική κρίση της οποίας προκλήθηκε σύμφωνα με τους επικριτές του από το ευρώ, η πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει να το εγκαταλείψει.

Αυτό που το ευρώ απέτυχε να επιτύχει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι ο κύριος πολιτικός του στόχος για την προώθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής κοινωνικής ταυτότητας. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα λαϊκίστικα κόμματα σε πολλές χώρες έχουν κερδίσει δημοτικότητα με το επιχείρημά τους εναντίον του ευρώ ως καταστροφέα της εθνικής κυριαρχίας. Για τους εθνικιστές ψηφορόρους, η λέξη “γερμανικό” στη συνταγή του Savona είναι πιο σημαντική από τη λέξη “κλουβί”.

Στην Ιταλία, η ισορροπία υπέρ ή κατά του ευρώ είναι μία από τις πιο επισφαλείς. Μια ισχυρή πολιτική εκστρατεία θα μπορούσε να επηρεάσει τους ψηφοφόρους είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλο, αν οι λαϊκιστές τολμήσουν να το αναγάγουν αυτό σε κεντρικό θέμα των εκλογών. Ο Mattarella πήρε ρίσκο ενθαρρύνοντας τη Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να παραπέμψουν το θέμα στους ψηφοφόρους. Η ιστορία του “Γερμανικού κλουβιού” μπορεί κάλλιστα να θριαμβεύσει έναντι της πολύ πιο περίπλοκης πραγματικότητας στο μυαλό των ψηφοφόρων. Αλλά το στρατόπεδο υπέρ του ευρώ έχει ισχυρά επιχειρήματα. Θα πρέπει απλώς να τους τα κάνει πιο πειστικά στο δρόμο προς τις εκλογές, ανεξάρτητα από το αν οι λαϊκιστές αποφασίζουν να κάνουν το ευρώ κεντρικό θέμα της εκστρατείας.

 

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin