Image default
Πρώτο Θέμα

Πως η διαφθορά «έφαγε» τον Μ.Ραχοι

spainΟ ισπανός πρωθυπουργός Μ.Ραxόι νικήθηκε την Παρασκευή, συγκλονισμένος από τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων διαφθοράς που έχει αυξηθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια των επτά ετών του.

Ο Ραχόι, 63 ετών, απομακρύνθηκε με την ψήφο μη εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Ο Σάντσεζ πρόκειται να ορκιστεί ως πρωθυπουργός από τον βασιλιά Φελίπε τις επόμενες μέρες.

Σε μια σύντομη ομιλία στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία, ο Rajoy αποδέχθηκε την ήττα και εύχεται στον διάδοχό του. «Θα δεχθώ ως δημοκράτης το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπως είναι γνωστό», δήλωσε ο Ραχόι. “Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό που έχει γίνει.”

Εκλεγμένος μετά από την οικονομική κατάρρευση το 2011, ο Rajoy έλαβε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης για να διορθώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και έθεσε τα θεμέλια για μια οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται τώρα στο πέμπτο έτος.

Αλλά οι σπόροι της αποχώρησής του ήταν εκεί από την αρχή. Η νομική πρόκληση του 2010 για νέες εξουσίες για την κυβέρνηση της Καταλονίας προκάλεσε μια αναζωπύρωση του αποσχιστισμού που θα έβλαπτε με θανάσιμο τρόπο την εξουσία του επτά χρόνια αργότερα, όταν η περιοχή απειλούσε να απομακρυνθεί από την Ισπανία. Και οι εισαγγελείς διερευνούσαν ήδη τη ρωγμή διαφθοράς που τελικά τον εξαφάνισε.

“Αφήνει την Ισπανία με μια πιο διχασμένη κοινωνία και μια πολιτική κουλτούρα που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές”, δήλωσε ο Αλεχάντρο Quiroga, καθηγητής ισπανικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, Αγγλία. “Η διαφθορά είναι βάναυση.”

Ο Ραχόι είναι ο τελευταίος από μια γενιά συντηρητικών πολιτικών που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ισπανία. Ήταν στην πλευρά του Jose Maria Aznar, καθώς ο πρώτος πρωθυπουργός της διέλυσε τη δεύτερη οικονομική άνθηση από την επιστροφή της Ισπανίας στη δημοκρατία το 1978.

Ο Ραχόι υπηρέτησε ως υπουργός δημόσιας διοίκησης, στη συνέχεια στην εκπαίδευση, στο εσωτερικό και τελικά ως αναπληρωτής πρωθυπουργός. Το 2003, ο Αθνάρ του παραδόθηκε ως αρχηγός κόμματος. Σύμφωνα με ετυμηγορία του εθνικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι του κόμματος στη Μαδρίτη είχαν ήδη πάρει δωρακια από εταιρείες που επιδίωκαν δημόσιες συμβάσεις.

Από εκείνες τις ημέρες, ο Ραχιόι επέζησε δύο εκλογικές ήττες ως ηγέτης του κόμματος και μια διάσωση της ΕΕ. Αλλά το φάσμα της διαφθοράς πλησίαζε πιο κοντά.

Το 2013, η εφημερίδα El Pais δημοσίευσε ημερολόγια από ένα ταμείο που περιείχε τακτικές πληρωμές στο “M. Rajoy “. Ο El Mundo εκτύπωσε μηνύματα κειμένου στα οποία ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό, τι μπορούσε για να βοηθήσει τον πρώην ηγέτη του κόμματος Λουίς Μπαρσενά, ο οποίος είχε εμπλακεί στην έρευνα διαφθοράς. Ο Ραχιόι αρνήθηκε κάθε αδίκημα.

Το 2014 ζήτησε συγγνώμη στο κοινοβούλιο για αυτό που αναγνώρισε στη συνέχεια ήταν μια “συσσώρευση σκανδάλων”.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ροντρίκο Ράτο έλαβε φυλάκιση για την κατάχρηση των εταιρικών πιστωτικών καρτών ενώ ηγείται της Bankia SA στο χείλος μιας κατάρρευσης που ανάγκασε την κυβέρνηση να αναζητήσει 41 δισεκατομμύρια ευρώ στα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης. Ο πρώην υπουργός Εργασίας του Αθνάρ Eduardo Zaplana συνελήφθη αυτό το μήνα σχετικά με τις δαπάνες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δωροδοκία. Η οικογένειά του έχει πει ότι δεν έκανε τίποτα λάθος.

Κυβέρνηση μειονοτήτων

Αποσυνδεδεμένος από την πλειοψηφία του το 2015, ο Rajoy αρνήθηκε να παραιτηθεί υπέρ ενός λιγότερο διαχωριστικού υποψήφιου και τελικά επέστρεψε την εξουσία μετά από 10μηνη ανακοπή και επανάληψη των εκλογών, αν και επικεφαλής μιας εύθραυστης μειονοτικής κυβέρνησης.

Οποιαδήποτε πιθανότητα μιας ευρύτερης αναζωπύρωσης αποκόπηκε από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του πρώην προέδρου της Καταλονίας Carles Puigdemont τον περασμένο Οκτώβριο. Ενώ η απόπειρα αποσχισης απέτυχε, οι ψηφοφόροι προσδιόρισαν το κόμμα Ciudadanos ως πιο ικανό υπερασπιστή της εθνικής ενότητας και το PP έπεσε πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Ο Rajoy κατάφερε να καθοδηγήσει τον καθυστερημένο προϋπολογισμό του 2018 μέσω του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, προφανώς ως προσπαθεια ενός δρόμου για να προεδρεύσει για δύο ακόμη χρόνια οικονομικής ανάπτυξης.

Όταν η τύχη του άλλαξε, το έκανε τόσο γρήγορα.

Το εθνικό δικαστήριο εξέδωσε σειρά δραματικών ποινών εναντίον των πρώην αξιωματούχων του ΡΡ, μεταξύ των οποίων και ο Μπαρσενάς, ο οποίος απεστάλη στη φυλακή για 33 χρόνια για το ρόλο του στην ΡΚ, και οι δικαστές δήλωσαν ότι δεν πίστευαν την μαρτυρία του Rajoy για καμία γνώση της επιχείρησης.

“Αυτό δείχνει ότι δεν μπορείτε να κυβερνήσετε την Ισπανία ενάντια στη βούληση των Καταλανών”, δήλωσε στο κοινοβούλιο ο αυτονομιστής νομοθέτης Κάρλες Καμπούζανο. “Ψηφίζουμε υπέρ αυτής της κίνησης για να τερματίσουμε την εποχή του Μαριάνο Ραχοι”.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin