Image default
Πρώτο Θέμα

Αποστολή εξετελέσθη για την ΕΚΤ – τουλάχιστον για τώρα

ecbΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ήταν η σωστή απόφαση. Ο στόχος του προγράμματος ήταν να αποτραπεί η απειλή του αποπληθωρισμού και αυτό επετεύχθη. Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι και η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να τους αγνοήσει.

Η οικονομία της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί πολύ από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε για πρώτη φορά το QE τον Ιανουάριο του 2015. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από το -0,6% στο 1,9%, επιτυγχάνοντας τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για ένα επίπεδο κοντά, αλλά κάτω του 2%. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος παραλείπει τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια, είναι χαμηλότερος, αλλά και αυτό αλλάζει. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι συνολικές απολαβές ανά υπάλληλο σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,9%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται.

Η ΕΚΤ σκοπεύει να μειώσει τη νομισματική της χαλάρωση αντί να την τερματίσει. Θα επανεπενδύσει τα έσοδα από τα ομόλογα που ωριμάζουν, κάτι που θα συμβάλει στο να διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια. Και έχει υποσχεθεί να κρατήσει τα επιτόκια της πολιτικής της στο σημερινό εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του επόμενου καλοκαιριού. Τέλος, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ενδέχεται να ξαναρχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει και πάλι. Οι επενδυτές πήραν το μήνυμα: Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν αισθητά στην ανακοίνωση και το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου.

Η σταδιακή και δοκιμαστική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι σοφή. Η ευρωπαϊκή οικονομία περνάει μία δύσκολη περίοδο, εν μέρει λόγω της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης. Η ΕΚΤ πιστεύει ότι είναι προσωρινή, αλλά οι προοπτικές δεν είναι σαφείς. Οι εντάσεις στο εμπόριο θα μπορούσαν να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε έναν εμπορικό πόλεμο, να πλήξουν τις εξαγωγές και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας έχει αναστατώσει τους επενδυτές με έναν μακρύ κατάλογο πλούσιων υποσχέσεων. Αυτές οι εντάσεις έχουν μαλακώσει τις τελευταίες ημέρες, αλλά θα μπορούσαν να τεθούν ξανά εκτός ελέγχου.

Για τρία χρόνια, η ΕΚΤ επέτρεψε στους επενδυτές να αγνοήσουν τις αδυναμίες στα δημόσια οικονομικά πολλών κρατών μελών και τις ελλείψεις στη νομισματική ένωση. Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να μάθουν να τα βγάλουν εις πέρας χωρίς την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank:Επιστροφή των Πληθωριστικών Πιέσεων-Συγκυριακοί και Δομικοί Παράγοντες

admin

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

XA:«Τα αγαθά κόποις κτώνται»

admin

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin