Image default
Πρώτο Θέμα

Το σκάνδαλο της Δανίας που θα αποδειχτεί πονοκέφαλος για όλο τον κόσμο

viewΠιθανώς δεν είναι και η καλύτερη ιδέα για έναν διευθύνοντα σύμβουλο τράπεζας να απολογείται για ένα σκάνδαλο, πριν γίνει γνωστή η πλήρης έκταση του.

Από ό,τι φαίνεται, η έκταση του πιθανού “ξεπλύματος” μαύρου χρήματος στη Danske Bank A/S μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε υπολογιστεί προηγουμένως τον Μάιο. Οι επιχειρήσεις της δανέζικης τράπεζας στην Εσθονία μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για να ξεπλύνουν μέχρι και 8,3 δισ. δολ. μεταξύ 2007 και 2015, ποσό κατά δύο φορές μεγαλύτερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τοπική ειδησεογραφική έρευνα. Μέχρι στιγμής, η τράπεζα δεν έλαβε τίποτα περισσότερο από μια αυστηρή προειδοποίηση και το αίτημα για μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις από την εθνική ρυθμιστική αρχή.

Οι Δανοί έχουν δίκιο να αναρωτιούνται κατά πόσο θα υπάρξουν πιο σκληρές ποινές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Danske, Thomas Borgen, δήλωσε τον Μάιο ότι “λυπόταν πολύ” και ότι η τράπεζα είναι “σε πολύ διαφορετικό σημείο σήμερα” όσον αφορά στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή σε κάθε περίπτωση άφησε ανοικτές τις επιλογές τιμωρίας της, έως ότου η τράπεζα ολοκληρώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της.

Η κορυφή του παγόβουνου;

Το δημοσίευμα που αναφέρει ότι τα προβλήματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος μπορεί να είναι μεγαλύτερα από ό,τι υποψιάζονταν, έπληξε σοβαρά τη μετοχή της Danske

 


Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν έως και 3,6% την προηγούμενη Τετάρτη, γεγονός που κατέστησε σαφές ότι η αβεβαιότητα παραμένει. Οι συνέπειες για την τράπεζα είναι πιο πιθανό να είναι “συναισθηματικές”, παρά οικονομικές, σύμφωνα με το - Intelligence. Ωστόσο, οι επιπτώσεις για τις ρυθμιστικές αρχές της Δανίας και στον τρόπο με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές εποπτεύουν τις τράπεζες διεθνώς, είναι πιθανό να είναι ευρύτερες.

Με την τελική έκθεση της τράπεζας να υποβάλλεται αργότερα φέτος, η Δανία θα θέλει να δείξει ότι αποτελεί μια αξιόπιστη γραμμή άμυνας στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η λίστα των προειδοποιητικών σημαδιών για τη Danske ήταν πολύ μεγάλη. Η μονάδα των μη κατοίκων της Εσθονίας της τράπεζας απολάμβανε αποδόσεις που υπερβαίνουν το 400% τη στιγμή των υποτιθέμενων χρηματικών ροών – σημάδι που χτύπησε “συναγερμό”. Η μονάδα δεν είχε καν έναν επικεφαλής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για το μεγαλύτερο μέρος του 2013. Η υπόθεση θα αποτελέσει ορόσημο για μια χώρα που είχε την εντολή να κάνει περισσότερα για να προφυλαχθεί από αυτό το είδος κινδύνου το 2017 από την Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (Financial Action Task Force, FAFT).

Αλλά είναι σημαντικό για την Ευρώπη και τις παγκόσμιες αρχές να δώσουν προσοχή στον διεθνή χαρακτήρα της υπόθεσης. Η έκθεση της ρυθμιστικής αρχής της Δανίας και τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τους οργανισμούς για την καταπολέμηση της διαφθοράς παρουσιάζουν μια εικόνα των χρημάτων που ρέουν από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω τραπεζών της Βαλτικής που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις καταχωρημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν παντού αδύναμοι κρίκοι. Ένας πληροφοριοδότης στο Danske ανέλαβε δράση όταν παρατήρησε ψευδή δεδομένα που υποβλήθηκαν στο εταιρικό μητρώο της Βρετανίας, το Companies House. Αυτό πλήττει έναν από τους κόμβους της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ξεκινούν σιγά-σιγά να λαμβάνουν δράση, καθώς τους παρακινούν οι σκληρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ κατά των παράνομων χρηματικών ροών από τη Λετονία. Οι τοπικές αρχές των χωρών της Βαλτικής συσσωρεύουν υποθέσεις υπό διερεύνηση και οι υπερεθνικές ρυθμιστικές αρχές ανταποκρίνονται στην πίεση για ανάληψη δράσης. Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακάλεσε την άδεια της εσθονικής τράπεζας Versobank μετά από κατηγορίες για εγκληματική δραστηριότητα. Πρέπει να γίνουν περισσότερα: Η απερχόμενη ανώτερη τραπεζική επόπτης της ΕΚΤ, Daniele Nouy, συνέστησε μια πιο ενιαία μάχη κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με εναρμονισμένους κανόνες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οτιδήποτε κι αν συμβεί στη Danske, το να εστιάσει κανείς στην αποτυχία συμμόρφωσης των τραπεζών και στην επιβολή της νομοθεσίας είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Το ολοένα και μεγαλύτερο μέγεθος της εικαζόμενης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες υπογραμμίζει την ανάγκη καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνών και της διασφάλισης επαρκών πόρων για την επιβολή της τάξης. Εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα είναι μόνο η Δανία που θα υποφέρει.

Σχετικα αρθρα

Αναπτυξη 13.4% το τρίτο τρίμηνο!

admin

Παγκόσμια Οικονομία: Στα “δίχτυα” της Όμικρον

admin

ΤτΕ:Η επίδραση της πανδημίας δεν έχει ακόμη πλήρως καταγραφεί στα μεγέθη των τραπεζών

admin

Αναλυτες: Το ευρωπαϊκο ράλι θα συνεχιστεί και το 2022

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν στην οικονομία

admin

Πως στήνεται το σκηνικό μιας bear market…

admin

Alpha Bank: 297 εκατ. ευρώ κέρδη μετά φόρων στο εννεάμηνο + 254%!

admin

Βαθαίνει η νομισματική κρίση στην Τουρκία

admin

Alpha Bank:Δημοσιονομικός χώρος, δημόσιες επενδύσεις και οικονομική μεγέθυνση

admin

Ο “μαύρος” χειμώνας της Ο

admin

Οι αιρετικές απόψεις του JOHN MAYNARD KEYNES (II)

admin

ΧΑ: Black Friday…

admin