Image default
Πρώτο Θέμα

Νεα αναταράχη στα ομόλογα του Νότου

bonds money and stuffΝέα αμυδρά σημάδια ανησυχίας έκαναν την εμφάνισή τους στις Ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων το μεσημέρι της Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα το 10ετές ελληνικό ομόλογο μετά από αρκετές μέρες αποκλιμάκωσης επανήλθε σε ελάχιστη ώρα στα επίπεδα του 4% δημιουργώντας έτσι έντονη ανησυχία σε κύκλους της αγοράς καθώς σήμερα αναμένεται και η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς νομισματικού ταμείου για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Tαυτόχρονα σημαντική άνοδο όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα σημείωσε και το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας το οποίο όμως παραμένει ακόμα σε επίπεδα που δεν εμπνέουν σοβαρή ανησυχία.

Βέβαια μία άνοδος του ιταλικού ομολόγου μέσα στις επόμενες μέρες σε επίπεδο άνω του 3% θα σήμαινε ένα νέο συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα εν μέσω θερινών διακοπών.

ΧΩΡΑ ΑΠΟΔ.%
ΕΛΛΑΔΑ 3,97
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1,77
ΙΣΠΑΝΙΑ 1,35
ΙΤΑΛΙΑ 2,77

Κάτι τέτοιο βέβαια είναι απευκταίο καθώς οπως είναι ευρέως γνωστό η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντέξει μία γενικευμένη κρίση στην Ιταλία ενώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα απόνερα μιας τέτοιας κρίσης θα δημιουργούσαν σημαντικό πρόβλημα και στην Ελληνική οικονομία στην εύθραυστη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Το μήνυμα του ΔΝΤ σε συνδυασμό με το μήνυμα που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνοντας πως τα ελληνικά ομόλογα δεν θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα QE ενώ το waiver θα σταματήσει να ισχύει μετά τις 20 Αυγούστου, δεν διαμορφώνουν ένα σκηνικό ηρεμίας για τις αγορές καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα η μεταμνημονιακή περίοδος της Ελλάδας ενέχει πολλούς κινδύνους, ενώ η πρόσβαση στις αγορές στο περισσότερο μακροπρόθεσμο διάστημα θα είναι δύσκολη, κάτι που σημαίνει ότι οι Θεσμοί θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να προχωρήσουν σε νέα μέτρα στο μέλλον.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank:Η Ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και οι Δράσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0

admin

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

admin

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin