Image default
Must Read

Μαύρα «γερμανικά» σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Ευρωζώνη

german europe3Η απότομη πτώση του γερμανικού μεταποιητικού δεικτη τον Ιούνιο πυροδότησε την ανησυχία ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος έχει εντείνει την επιβράδυνση της πιο εξαγωγικής οικονομίας στην ευρωζώνη.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η αξία των νέων παραγγελιών που έχουν τοποθετηθεί σε γερμανούς κατασκευαστές μειώθηκε κατά 4% μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, καθώς η ζήτηση στο εξωτερικό υποχώρησε. Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τις αρχές του 2017 οδήγησε το υπουργείο οικονομίας της χώρας να δηλώσει ότι οι εμπορικές εντάσεις πλήττουν τις εξαγωγές.

Η πτώση σβήνει την αύξηση 2,6% τον Μάιο και σημαίνει ότι η αξία των νέων παραγγελιών μειώθηκε κατά 1,7% κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Η τριμηνιαία πτώση ακολουθεί μια διαφορα 2,2% στο άνοιγμα των τριών μηνών του έτους και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι κατασκευαστικές παραγγελίες μειώθηκαν σε δύο διαδοχικά τρίμηνα από το 2015.

“Οι εισερχόμενες παραγγελίες στον τομέα της μεταποίησης ήταν φτωχές φέτος, εκτός από μια σημαντική αύξηση το Μάιο”, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «η αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική μπορεί να έχει παίξει ρόλο».

Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι υπάρχει πλέον ο κίνδυνος οι επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και να προσλάβουν λιγότερους εργαζόμενους λόγω του εμπορικού πολέμου.

Τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και ο κ. Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκαναν μια εκεχειρία για την επιβολή των δασμών, αλλά δεν είναι σαφές πώς αυτό θα επηρεάσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Οι επιχειρήσεις με έδρα στην ευρωζώνη, αλλά με συναλλαγές και στις ΗΠΑ, θα εξακολουθούν να επηρεάζονται από τις εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες η BMW και η Mercedes είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς οχημάτων από τις ΗΠΑ στην Κίνα .

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και τα αδύναμα στοιχεία για την κατασκευή έχουν δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της ευρύτερης ευρωζώνης.

Ο κ. Tomasz Wieladek, οικονομολόγος της τράπεζας Barclays, δήλωσε: “Πολλοί οικονομολόγοι – συμπεριλαμβανομένων των εμάς – πιστεύουν ότι η πτώση των παραγγελιών κατά το πρώτο τρίμηνο οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν ασυνήθιστα κρύο. Αλλά αυτό δεν συνέβη το δεύτερο τρίμηνο. Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ακριβώς αυτό που συνέβη, αλλά η Γερμανία φαίνεται να υποφέρει από τις επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων στην εμπιστοσύνη ».

Μετά από ένα εξαιρετικά ισχυρό 2017, η ανάπτυξη υποχώρησε από το 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους στο 0,4% στο άνοιγμα των τριών μηνών του 2018 και στο 0,3% το δεύτερο τρίμηνο.

Τα στοιχεία για την κατασκευή, σε συνδυασμό με τους δείκτες επιχειρηματικών συναισθημάτων της ευρωζώνης που δείχνουν ότι οι εταιρείες είναι πιο απαισιόδοξες, είναι η τελευταία ένδειξη ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη τους επόμενους μήνες.

“Η πτώση στις παραγγελίες εργοστασίου αποτελεί ανησυχία”, δήλωσε ο κ. Wieladek. “Είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής, ο οποίος με τη σειρά του τείνει να αντικατοπτρίζει τα στοιχεία της Γερμανικής ανάπτυξης”.

Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να παραμείνει σχετικά ισχυρή, αν και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις δαπάνες.

Η μείωση των νέων παραγγελιών στην παραγωγή τον Ιούνιο ήταν πιο έντονη για τις ξένες παραγγελίες, οι οποίες μειώθηκαν κατά 4,7% σε σύγκριση με πτώση των εγχώριων παραγγελιών κατά 2,8%. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στις παραγγελίες χωρών εκτός της ευρωζώνης, οι οποίες υποχώρησαν κατά 5,9%, ενώ οι νέες παραγγελίες από χώρες της ευρωζώνης υποχώρησαν 2,7%.

Σχετικα αρθρα

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Η εύθραυστη ηγεμονία του δολαρίου – Kenneth Rogoff

admin

Covid-19: Φταίει τελικά η Κίνα;

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

Η επικείμενη παγκόσμια καταστροφή – Jean Pisani-Ferry

admin

Το νέο “bazooka” της ΕΚΤ

admin

Τα σκυλιά χρέους που δεν… “γάβγισαν” – B. Eichengreen

admin

G.Soros:Μια αποτελεσματική απάντηση στη δημοσιονομική παράλυση της Ευρώπης,τα διαρκή ομόλογα!

admin

Η ιστόρια πίσω από το εμβόλιο

admin