Image default
Editorials

Κραχ στην Τουρκία:Οι συνέπειες και οι εμπλοκές

trump erdogan e1522663163470Μετά από μία περίοδο οικονομικής άνθησης φαίνεται πως ήρθε και η ώρα της Τουρκίας να αντιμετωπίσει το μένος των διεθνών αγορών.

Με το νόμισμά της να καταρρέει έναντι του αμερικανικού δολαρίου και τα επιτόκια των 10 ετών της ομολόγων να βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εκείνα της δικιάς μας κρίσης η Τουρκία φαίνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς νομισματικού ταμείου. ΄Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό

Το πρώτο θεμελιακό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πως θα ξεπεραστεί ο υπέρμετρος εγωισμός του ηγέτη της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος με βάση και το νέο Σύνταγμα της χώρας που μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή του Διεθνούς νομισματικού ταμείου.

Στην σημερινή του ομιλία που αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις της γειτονικής χώρας μίλησε για οικονομικό πόλεμο που κηρύχτηκε στην Τουρκία και τόνισε πως δεν πρόκειται να υποκύψει στους γνωστούς οικονομικούς δολοφόνους.

Η φράση αυτή όπως όλοι θυμόμαστε αποτελεί σχεδόν συνώνυμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μένει λοιπόν να δούμε πόσο εύκολα ή δύσκολα θα καμφθεί ο τεράστιος εγωισμός του Ερντογάν ώστε να μπορέσει να ζητήσει τη διεθνή βοήθεια.

Ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία υπάρχει σε ευρωπαϊκούς κύκλους για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που φαίνεται να ξεκινάει σήμερα στην Τουρκία.

Η πρώτη σκέψη βρίσκεται στη συμφωνία του 2016 μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στους μετανάστες. Πόσο ικανή θα είναι μία χώρα υπό δημοσιονομική επιτήρηση να κρατάει στο έδαφος της πάνω από 2 εκατομμύρια μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη;

Μία δεύτερη πιο πολύπλοκη οικονομική ανησυχία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο βαθμός αναμίξεις του ιταλικού τραπεζικού συστήματος στην Τουρκία.

Αναλογα με το μέγεθος της εμπλοκής θα υπάρξουν και συνέπειες στην ήδη εύθραυστη ιταλική οικονομία η οποία ως γνωστόν αποτελεί την πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ηδη την Παρασκευή τα επιτόκια δανεισμού των δεκαετών ιταλικών ομολόγων σημείωσαν εκ νέου άνοδο μετά από κάποιες μέρες αποκλιμάκωσης.

Περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων των ιταλικών ομολόγων τις επόμενες μέρες είναι πιθανόν να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε ολόκληρη την ευρωζώνη καθώς είναι γνωστό ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος είναι αδύνατον να ελεγχθεί σε περίπτωση μείζονος οικονομικής κρίσης.

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις αυτές εξ αντανακλάσεως δυσχεραίνουν σημαντικά και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές καθώς το κλίμα διεθνούς αναταραχής που δημιουργούν οδηγεί και σε αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Ποιος εγωισμός ουσιαστικά θα νικήσει; Εκείνος του Τραμπ ή του Ερντογάν;

I.A.Φ

Σχετικα αρθρα

Ο Covid-19, το brain drain, οι “μπάτσοι” στην πόρτα και άλλες περιπέτειες…

admin

Το επιθετικό Ισλάμ και οι ατομικές ελευθερίες-Α.Ανδριανόπουλος

admin

Πετάει ο γάιδαρος στη δημοκρατία;

admin

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να ανοίξει τίποτα τα Χριστούγεννα!

admin

Οι μάσκες του διχασμού μας…

admin

Ο επικείμενος μαύρος Σεπτέμβρης…

admin

Ιησούν ή Βαραβάν;

admin

Η Alpha Bank και οι ουτοπίες του παρελθόντος μας…

admin

Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών;

admin

Μήπως να αφήσουμε τον Joker και να πιάσουμε τον J.Walker ;

admin

Φτάνουμε τελικά στην Ιθάκη;

admin

Το τέρας της απλής αναλογικής!

admin