Image default
Πρώτο Θέμα

Το δράμα του χρέους στην Ιταλία επιδεινώνεται

Υποτίθεται ότι όλα θα τελειώσουν τα Χριστούγεννα. Αλλά πρόκειται για μία εξαντλητική διαδικασία που θα δοκιμάσει τους επενδυτές, που θα μπορούσαν αντ’ αυτού να περάσουν ένα καλοκαίρι απολαμβάνοντας ένα ήσυχο trading. Η φαινομενική βούληση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τη δημοσιονομική ευθύνη και να καταργήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους δείκτες του χρέους προς το ΑΕΠ ανησυχεί τους επενδυτές.

Οι αποδόσεις της Ιταλίας έναντι της Ισπανίας, ένα βασικό βαρόμετρο του επενδυτικού κλίματος στα περιφερειακά έθνη της Ευρώπης, είναι σχεδόν τόσο υψηλές όσο ήταν κατά την κρίση χρέους της περιφέρειας- το ίδιο δράμα που ώθησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι να πει ότι οι αξιωματούχοι θα κάνουν “ο,τιδήποτε χρειαστεί” για την υπεράσπιση του ευρώ. Κάποιος θα αναρωτιόταν αν ο Ντράγκι θα μπει στον πειρασμό να επαναλάβει τη δέσμευση για άνευ όρων στήριξη.

Σχεδόν τόσο άσχημα όσο και κατά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους

Ένα βασικό μέτρο της επενδυτικής νευρικότητας στην Ιταλία εκτοξεύτηκε εξαιτίας της ανησυχίας για τα σχέδια των πολιτικών

View

Ο παραπάνω πίνακας αποτελεί μια ιστορία και για την πολιτική κρίση της Ισπανίας, που περνάει χωρίς να βλάπτει ιδιαίτερα τις αποδόσεις των ομολόγων της. Βαδίζει προς το semi-core στάτους (προς την πυρήνα της Ευρώπης). Το spread στο ισπανικό 10ετές ομόλογο διευρύνθηκε πάνω από τις 100 μονάδες βάσης, καθώς η απόδοση συρρικνώθηκε από την ανησυχία των επενδυτών για την Ιταλία. Το spread θα μπορούσε σύντομα να υποχωρήσει κάτω από τις 90 μονάδες βάσης, στα επίπεδα του Ιουνίου.

Και όπως επεσήμαναν οι συνάδελφοί μου στο - News, John Ainger και James Hirai, οι αυξανόμενοι όγκοι συναλλαγών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ιταλικών ομολόγων αποτελούν ανησυχητικό σημάδι. Δεν θα περίμενε κανείς μεγάλη δραστηριότητα τον Αύγουστο, αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλοί  που πιστεύουν ότι είναι πιο σημαντικό να αντισταθμίσουν τον ιταλικό κίνδυνο από το να χαλαρώνουν σε μια παραλία.

Απασχολημένοι, αλλά για κακό

Τα futures των ιταλικών ομολόγων είναι χώρος έντονης δραστηριότητας καθώς το πολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους επενδυτές

View


Σίγουρα οι ξένοι επενδυτές δεν περιμένουν εκεί γύρω.

Οι ξένοι επενδυτές λένε “Ciao”!

Oι ξένοι επενδυτές συνέχισαν να εγκαταλείπουν τα ιταλικά ομόλογα τον Ιούνιο μετά από ρευστοποιήσεις-ρεκόρ το Μάιο

View

*Τα στοιχεία αφορούν εταιρικά και κρατικά ομόλογα


Αλλά κάποιος πρέπει και να αγοράζει. Και, σύμφωνα με τον David Owen στο Jefferies, φαίνεται αυτός ο κάποιος να είναι οι ιταλικές τράπεζες. Αυτό θυμίζει τον φαύλο κύκλο τραπεζών και κυρίαρχων χωρών που προκάλεσαν την κρίση του χρέους στις αρχές της δεκαετίας.

Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι αποδόσεις του ιταλικού χρέους αυξάνονται, νομίζετε ότι θα ήταν υπερβολικά ακριβό να σορτάρει κανείς. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το μηνιαίο κόστος σορταρίσματος είναι περίπου στις 3 μονάδες βάσης, κόστος αρκετά φθηνό για ένα στοίχημα ότι η διαδικασία του προϋπολογισμού θα τεθεί εκτός ελέγχου.

Υψηλοί όγκοι, υψηλές αποδόσεις, ευρεία spreads – αυτά είναι τα συστατικά για ένα θυελλώδες φθινόπωρο στις ιταλικές αγορές.

Σχετικα αρθρα

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin