Image default
Πρώτο Θέμα

Το… δολάριο οδήγησε στον τουρισμό σε νέα ρεκόρ

altΜε τονωτικές… ενέσεις από Αμερική και Γερμανία ξεπέρασε ανώδυνα ο ελληνικός τουρισμός τις σοβαρές «αρρυθμίες» (μείωση εισπράξεων) που καταγράφηκαν τον Ιούλιο σε τρεις από τις πέντε κύριες αγορές-τροφοδότες.

«Αρρυθμίες» οι οποίες επισκιάστηκαν από τα νέα ρεκόρ ξένων επισκεπτών και εσόδων στην τουριστική περίοδο που διανύουμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου ο ελληνικός τουρισμός ανέβασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ τον πήχη ξένων επισκεπτών (14,99 εκατ. τουρίστες, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιβάτες κρουαζιέρας) με άνοδο 14,6%. Ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 8,23 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 17%.

Τον Ιούλιο, ιδιαίτερα, τον ένα από τους δύο μήνες αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου, ο αριθμός ξένων επισκεπτών που επέλεξαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα έφθασε τα 5,53 εκατ. τουρίστες σημειώνοντας άνοδο 7,7%. Ταυτόχρονα, τα έσοδα του ίδιου μήνα διαμορφώθηκαν σε 3,38 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 14,4%. Ενδεικτικό του «μπουμ» στα έσοδα Ιουλίου είναι το γεγονός πως η φετινή άνοδος (14,4%) ήταν υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη του ίδιου μήνα πέρυσι (6,5%).

Η εικόνα της φετινής τουριστικής περιόδου, ωστόσο, φαίνεται πως είναι αρκετά πιο σύνθετη από αυτή που αποτυπώνουν τα συνολικά μεγέθη. Κι αυτό καθώς τα στοιχεία που αφορούν στις πέντε βασικές (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) αγορές του ελληνικού τουρισμού, παραπέμπουν σε ανακατατάξεις. Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, μάλιστα, ενδεχομένως εμπεριέχουν ενδείξεις για τάσεις που θα αποκρυσταλλωθούν τις χρονιές που ακολουθούν.

Τάσεις οι οποίες συνδέονται με την επιστροφή της Τουρκίας στην αγορά της Μεσογείου, το παρατεταμένο comeback της Αιγύπτου και των άλλων προορισμών της Βόρειας Αφρικής αλλά και τις οικονομικές εξελίξεις σε μια σειρά αγορές με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Ρωσία.

Ενδεικτικό της σύνθετης εικόνας της αγοράς είναι το γεγονός πως τον Ιούλιο καταγράφηκε μείωση εισπράξεων από τρεις κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από Βρετανούς επισκέπτες σημείωσαν μείωση κατά 33,4 εκατ. ευρώ (-8,8%) ενώ 16,4 εκατ. ευρώ λιγότερα ήταν τα έσοδα από Γάλλους επισκέπτες (-8%) και 13,7 εκατ. ευρώ από Ρώσους τουρίστες (-12,2%). Έτσι, η συνολική υστέρηση εισπράξεων φέτος σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο από τις τρεις συγκεκριμένες αγορές ξεπέρασε τα 63 εκατ. ευρώ.

Η ανίχνευση των αιτίων της πτώσης Ιουλίου από τις συγκεκριμένες αγορές αποδεικνύεται σύνθετη υπόθεση, καθώς δεν συνδυάστηκε σε όλες τις περιπτώσεις από αντίστοιχη μείωση του αριθμού των ξένων επισκεπτών. Η μείωση εισπράξεων Ιουλίου συνδυάστηκε με μείωση αφίξεων μόνο στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου (-11,2% τουρίστες).

Στην περίπτωση της Ρωσίας ο αριθμός τουριστών διαμορφώθηκε τον Ιούλιο περίπου στα περυσινά επίπεδα (-0,8%) αν και η συγκεκριμένη αγορά κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση εισπράξεων το συγκεκριμένο μήνα (-12,2%). Στην περίπτωση της Γαλλίας, δε, η πτώση εισπράξεων συνδυάστηκε με αύξηση(!) του αριθμού επισκεπτών τον Ιούλιο ( 8,6%).

Οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται στις συγκεκριμένες αγορές, σύμφωνα με επιχειρηματίες του τουρισμού, αντανακλούν, πιθανότατα, τη μείωση της διάρκειας παραμονής τους στη χώρα μας, τις εκπτώσεις που έκαναν οι Έλληνες ξενοδόχοι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να αναθερμάνουν τις κρατήσεις ή και ένα συνδυασμό των δύο προηγουμένων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές αναμένουν τα αποτελέσματα Αυγούστου που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο από την ΤτΕ προκειμένου να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Κυρίως, όμως, αναμένουν τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή περίοδο αιχμής.

Η πτώση του Ιουλίου στις τρεις κύριες αγορές, όμως, δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την ισχυρή ανοδική δυναμική του ελληνικού τουρισμού. Κι αυτό καθώς ο ελληνικός τουρισμός βρήκε αμερικανικό «φάρμακο» για τις αρρυθμίες του Ιουλίου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι επιπλέον εισπράξεις του φετινού Ιουλίου από επισκέπτες που προέρχονταν από τις ΗΠΑ έφθασαν τα 92,2 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 75,1% (!) φθάνοντας τα 214,9 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της καθοριστικής συμβολής των αυξημένων εισπράξεων από Αμερικανούς ώστε να ισοσκελιστούν οι απώλειες από τις άλλες τρεις αγορές είναι το γεγονός πως υπερκάλυψαν κατά μιάμιση φορά τη συνολική υστέρηση εισπράξεων από Ην. Βασίλειο, Γαλλία και Ρωσία.

Η… θεραπευτική αγωγή αποδείχθηκε ακόμα πιο αποτελεσματική καθώς συνδυάστηκε με ισχυρή τονωτική ένεση από τη Γερμανία καθώς καταγράφηκε νέα σημαντική άνοδος εισπράξεων κατά 82,8 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο ( 20,1%) και σχεδόν 380 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου ( 35,2%). Η αύξηση εισπράξεων, μάλιστα, φέτος από την αγορά της Γερμανίας είναι υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη περυσινή (35,2% φέτος έναντι ανόδου 16,3% στο επτάμηνο του 2017).

Σχετικα αρθρα

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin

H “μαύρη” Δευτέρα των ομολόγων

admin

Η γεωπολιτική των οικονομικών-Jean Pisani-Ferry

admin

XA:Συγκέντρωση δυνάμεων

admin

Οι κεντρικές τράπεζες δεν ξέρουν τι να κάνουν – και νοσταλγούν την πανδημία-Daniel Moss

admin

Ρουμπινί: Νέες προειδοποιήσεις από τον «Dr Doom» για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

admin

Τουρκία: Ο «Μεγάλος αδερφός» κυνηγά όσους πουλούν λίρες για να αγοράσουν δολάρια

admin