Image default
Πρώτο Θέμα

«Καίγονται» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές!

kalpes stuffΟι δραματικές εξελίξεις στα Σκόπια, που αντιμετωπίζονται από τη Δύση ως ένας σοβαρός κίνδυνος να υποστεί στρατηγικής σημασίας ήττα στα Βαλκάνια από την Ρωσία, αλλά και η σαφής διάθεση του Eurogroup να διευκολύνει την Αθήνα στο θέμα των συντάξεων, «καίνε» όλα τα σενάρια εκλογών τον Φεβρουάριο του 2019 ή και νωρίτερα, τα οποία διακινούνταν με ένταση το τελευταίο διάστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επανέλαβε και χθες ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Ώρες αργότερα, οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο πλέον να ανησυχεί για μια εμπλοκή στις συνομιλίες για το θέμα των συντάξεων, που θα μπορούσε να αποτελέσει την κύρια αιτία εσπευσμένης προσφυγής στις κάλπες.

Οι δηλώσεις Σεντένο, αν και δεν ανάβουν οριστικά «πράσινο φως» για τη ματαίωση των περικοπών του 2019, ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την επιχειρηματολογία της Αθήνας για το θέμα: η περικοπή των συντάξεων δεν θεωρείται από τους Ευρωπαίους διαρθρωτικό μέτρο (όπως επιμένει να υποστηρίζει το ΔΝΤ), αφού ήδη έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Το θέμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, θα εξετασθεί από δημοσιονομική άποψη, δηλαδή αυτό που ενδιαφέρει είναι να επιβεβαιωθεί από την Κομισιόν ότι, ακόμη και αν δεν μειωθούν οι συντάξεις, η Ελλάδα θα παραμείνει με ασφάλεια σε τροχιά επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η ξαφνική διάθεση των Ευρωπαίων να… πεισθούν από τα ελληνικά επιχειρήματα αναμφίβολα αντανακλά την ανησυχία που επικρατεί στις Βρυξέλλες για το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση με την Ρώμη για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Σε αυτό το αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον, θα ήταν επικίνδυνο να άνοιγε, ταυτόχρονα, ένα μέτωπο με την Αθήνα για τις συντάξεις, ιδιαίτερα αν κρίνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τη ματαίωση των περικοπών.

Όμως, όπως εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές, υπάρχει ένας ακόμη σοβαρός λόγος να παρασχεθεί υποστήριξη από τη Δύση στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα: το NATO διατρέχει τον κίνδυνο να ηττηθεί στρατηγικά από την Ρωσία στην εξαιρετικά σημαντική αντιπαράθεση για την άσκηση επιρροής στα Βαλκάνια και την ένταξή τους στις ατλαντικές δομές ασφάλειας.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι άλλη μια νίκη της Ρωσίας», ήταν ο τίτλος άρθρου της βρετανικής Guardian, το οποίο αντανακλά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Θριαμβολογώντας σχεδόν, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων «αδιαμφισβήτητα καταδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι της Μακεδονίας επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις αποφάσεις που βάναυσα επιβλήθηκαν στα Σκόπια και στην Αθήνα» (σ.σ.: από τη Δύση).

Ο νέος σχεδιασμός, που γίνεται πλέον από την κυβέρνηση Ζάεφ και τη Δύση για την προώθηση της έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών και της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, ενδέχεται να απαιτήσει αρκετούς μήνες για να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του η αποφυγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Ο Ζόραν Ζάεφ έθεσε ανοικτά τελεσίγραφο στην εθνικιστική αντιπολίτευση, ζητώντας να υποστηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, αλλιώς θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, από τις οποίες το VMRO θεωρείται βέβαιο ότι θα βγει ηττημένο.

Αν, παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, ο Ζάεφ δεν καταφέρει να «τραβήξει» τις ψήφους τουλάχιστον 11 ακόμη βουλευτών, για να φθάσει στην πλειοψηφία δύο τρίτων, που είναι απαραίτητη για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση, θα είναι υποχρεωμένος να προσφύγει σε εκλογές, με την ελπίδα ότι θα διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία, που θα εγκρίνει την αναθεώρηση, ώστε να κυρωθεί η συμφωνία και από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία θα είναι πολύμηνη. Στις δυτικές πρωτεύουσες είναι κοινός τόπος ότι δεν θα πρέπει να υπονομευθεί από πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες θα έφερναν στην εξουσία την Νέα Δημοκρατία, που έχει ταχθεί ανοικτά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το ΝΑΤΟ θα βρισκόταν μπροστά στον κίνδυνο να «ξηλωθεί το πουλόβερ» της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική πλευρά, ακόμη και αν ο Ζάεφ κατάφερνε να ελέγξει το πολιτικό παιχνίδι στην ΠΓΔΜ.

Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς το σίριαλ με τα Σκόπια μπορεί να τραβήξει ως το τέλος της άνοιξης, πολιτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ισχυρή προστασία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ουάσιγκτον, ώστε να αποφευχθούν απρόβλεπτα φαινόμενα αποσταθεροποίησης.

Πότε τοποθετούνται, λοιπόν, χρονικά οι ελληνικές εκλογές; Η συνήθως καλά πληροφορημένη Moody’s εκτίμησε πρόσφατα ότι θα γίνουν το καλοκαίρι και όλα δείχνουν ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί.

Σχετικα αρθρα

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin