Image default
Πρώτο Θέμα

Ιταλία και συντάξεις «τρελαίνουν» τις αγορές – Μεγάλου: Κανένα πρόβλημα με την Τρ. Πειραιώς

Market VolatilityΗ συνεχιζόμενη αναταραχή στην αγορά ομολόγων τόσο των ελληνικών όσο και των ιταλικών σε συνδυασμό με το ανοιχτό θέμα της περικοπής  των συντάξεων οδηγεί σήμερα την ελληνική κεφαλαιαγορά σε νευρική κρίση.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου το μεσημέρι παρουσιάζοντας μία εξαιρετικά περίεργη διακύμανση είχε ξεπεράσει τα γήπεδα του 4,30% διαμορφώνοντας έτσι μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Ελληνική οικονομία αλλά και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα εξαιρετικά νευρική διακύμανση παρουσίαζε και το ιταλικό 10ετές ομόλογο μετά τις γνωστές αντιπαραθέσεις για τον καινούργιο ιταλικό προϋπολογισμό.

Παράγοντες της αγοράς εξέφραζαν την έντονη ανησυχία τους για τους δύο επικείμενους προϋπολογισμούς του Νότου όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν και το  αν μπορούν να δημιουργήσουν μία νέα κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι εξελίξεις αυτές  οπως ήταν αναμενόμενο οδήγησαν σε κάθετη πτώση τις μετοχές των  τραπεζών στο Ελληνικό χρηματιστήριο  δημιουργώνταςέντονη ανησυχία στους επενδυτές

O τραπεζικος δεικτης  βουτηξε κατά 14% και ο Γενικός Δείκτης χάνει σχεδόν 4%. Το 60% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ποσοστό ενδεικτικό της επικέντρωσης των traders, ωστόσο συγκριτικά ικανοποιητικά κινούνται και μετοχές των Grivalia, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ ΔΕΗ  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.  Εως το 1,24 ευρώ η μετοχή της ΔEH, υπό το βάρος και νέων πωλήσεων/πιέσεων σε ακόμη ένα χαμηλό.

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς στο στόχαστρο και τους πωλητές να στρέφονται και προς τις άλλες τρεις μετοχές του κλάδου. Εως 29% χαμηλότερα, σε νέα χαμηλά 1,18 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.  Με απώλειες 23% στο 0,48 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Δήλωση Χρ.Μεγάλου

«Η Τράπεζα Πειραιώς εκτελεί ένα πλάνο ενίσχυσης των κεφαλαίων, όπως ήδη έχει επικοινωνηθεί στην αγορά από τα μέσα του 2018», τονίζει ο Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς σε σημερινές δηλώσεις του στο -, στον απόηχο των πιέσεων που δέχεται η μετοχή.

«Η τράπεζα», προσθέτει, «είναι σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές αρχές και παρακολουθεί τις αγορές κεφαλαίων για να προσδιορίσει παράθυρο ευκαιρίας για μια έκδοση εργαλείου κεφαλαίων που δεν θα προκαλεί “αραίωση” (non-dilutive) που περιλαμβάνεται στο σχέδιο», συμπλήρωσε.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, στο περιθώριο της παρουσίασης του εκπαιδευτικού προγράμματος Project Future, δήλωσε πως «δεν πιεζόμαστε και δεν αιφνιδιαστήκαμε. Θα δούμε τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές και όταν θα είναι ευνοϊκές, θα προχωρήσουμε στην έκδοση του ομολόγου», τόνισε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί στο πλάνο της κεφαλαιακής ενίσχυσής της να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, δεν είναι τόσο αυστηρό και εξαρτάται όπως επεσήμανε και ο CEO της από τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις

Όσον αφορά τα δύο πακέτα πώλησης κόκκινων δανείων που έχει ανακοινώσει η τράπεζα, το Nemo και το Iris, έχει εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών και σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, η πώλησή τους θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Στο μέτωπο των κινήσεων που θα πραγματοποιήσει η τράπεζα την τριετία 2019-2021, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς υποστήριξε ότι το εργαλείο των τιτλοποιήσεων αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο και η τράπεζα στους στόχους που κατέθεσε στον SSM καταγράφει και το ετήσιο (για την περίοδο 2019-2021) ύψος των τιτλοποιήσεων στις οποίες θα προχωρήσει. Στοχεύει δε στη μείωση NPEs την 3ετία 2019-2021 κατά 15 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία πώλησης του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» ανέφερε ότι «περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο κύκλος του ενδιαφέροντος από την πλευρά των επενδυτών και μετά θα αποφασίσουμε». Αναφορικά με τις εξελίξεις στη MIG ΜΙΓ -8,81% μετά την απόφαση τοπικού δικαστηρίου της Κύπρου, τις χαρακτήρισε «παρωνυχίδα».

HSBC

Η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες “εξανεμίζεται”, τονίζει σε νέα έκθεσή της η HSBC, επισημαίνοντας πως κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο υποχώρησης της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά την απώλεια περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και περαιτέρω 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Και ενώ οι πρώτοι δύο πτωτικοί κύκλοι συνδέονταν στενά με την κατάσταση της Ελλάδας, αντανακλώντας τις υπερβολικές φιλοδοξίες για τη μεταμνημονιακή δομή της χώρας (στον πρώτο κύκλο) και τη γενικότερη αποστροφή έναντι του ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές (στον δεύτερο κύκλο), η κίνηση του Σεπτεμβρίου έγινε εν μέσω ανόδου των κρατικών ομολόγων.

Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει η HSBC, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν επίμονα ερωτήματα ως προς την ικανότητά τους να διατηρήσουν την προ-προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα οικονομικά τους αποτελέσματα δείχνουν πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, ενώ απουσιάζει εντελώς η ανάπτυξη στα δάνεια. Η αγορά ανησυχεί επίσης, όπως προσθέτει, πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs με πιο κοστοβόρο τρόπο, είτε μέσω μιας συνεχούς πίεσης στην κερδοφορία ή ακόμα χειρότερα, μέσω κατανάλωσης κεφαλαίων.

“Κατανοούμε τις ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με τις top line τάσεις”, επισημαίνει, σημειώνοντας πως αναμένει τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) να μειωθούν κατά 13% φέτος, ακολουθούμενα από πτώση 2% και 1% το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. Όμως, ενώ η πίεση στα ΝΙΙ σίγουρα δεν είναι θετική, ωστόσο είναι σημαντικό ότι δεν προέρχεται από ανταγωνιστικές δυνάμεις που οδηγούν σε υποχώρηση της διαρθρωτικής κερδοφορίας του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων. Αντίθετα, αποτελεί τη συνέπεια της αντιμετώπισης του μεγάλου αποθέματος των προβληματικών assets, είτε λόγω των αναδιαρθρώσεων  είτε λόγω των μειωμένων εκθέσεων (μέσω προβλέψεων, πωλήσεων ή ρευστοποιήσεων).

Η επανεμφάνιση των ανησυχιών αναφορικά με τα NPEs είναι λιγότερο κατανοητή, σημειώνει η HSBC. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία υποβολής των τριετών σχεδίων τους στις εποπτικές αρχές. Ενώ η HSBC κατανοεί την αβεβαιότητα, ωστόσο – αν τα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο είναι σωστά –  τότε το μέγεθος της μείωσης ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις της. Η επιτάχυνση του ρυθμού της οργανικής και ανόργανης μείωσης των NPEs από τις τράπεζες είναι επαρκής μέχρι στιγμής, σημειώνει. Πράγματι πάντως το μείγμα φαίνεται να είναι λιγότερο ευνοϊκό απ’ όσο ανέμενε, με μεγαλύτερη βαρύτητα να δίνεται στις πωλήσεις (που έχουν υψηλότερο κόστος), στις τιτλοποιήσεις και στις ρευστοποιήσεις, απ’ ό,τι στις αναδιαρθρώσεις, Όμως, το σημαντικό  είναι πως οι εποπτικές αρχές φαίνεται πως είναι ακόμη πρόθυμες να δώσουν στις τράπεζες τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο απόθεμα προβληματικών assets με τρόπο που δεν επηρεάζει τα κεφάλαια.

Η αντίδραση της αγοράς φαίνεται υπερβολική, καταλήγει η HSBC, τονίζοντας πως όπως σημείωσε και σε πρόσφατο report της, “τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι ελπίζαμε, αλλά καλύτερα από ό,τι φοβόμαστε τώρα” (Worse than was hoped, better than now feared).

GOLDMAN SACHS

Από τις επαφές της στην Αθήνα, η Goldman Sachs, σε ό,τι αφορά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο γενικότερα, «κράτησε» τα εξής:

Θετικά:

1. Macro: Ισχυρή μακροοικονομική δυναμική, που βασίζεται κυρίως στην εξωτερική ζήτηση και ιδιαίτερα στον τουρισμό.

2. Ανάκαμψη του real estate: Ο ρυθμός ανάπτυξης των τιμών κατοικιών επέστρεψε σε θετικό πεδίο ( 1% το 2018) για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης από ξένους και της περιορισμένης προσφοράς.

3. Βελτίωση δημοσιονομικών: Βελτίωση του κρατικού ρίσκου, καθώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι της κυβέρνησης (41 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ΔΝΤ) καλύπτει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.

4. Φιλόδοξοι στόχοι μείωσης των NPEs: Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν να φτάσουν σε αναλογία NPEs 15-25% μέχρι το 2021, υποδηλώνοντας μείωση 50% μέσα σε τρία χρόνια (εξαιρουμένου του ποσοστού έκθεσης στον κίνδυνο – REA).

-Δευτερογενής αγορά πώλησης των NPEs: Υπάρχει η πλειοψηφούσα γνώμη πως οι πωλήσεις θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στα σχέδια μείωσης των NPEs των τραπεζών το 2019-2021, με την αγορά να αναμένεται να διπλασιαστεί σε σχέση με τα 12 δισ. ευρώ σε NPEs το 2018. Με βάση τις πρόσφατες συμφωνίες και τις ενδείξεις από διάφορους παράγοντες (τράπεζες και υπηρεσίες), έχουν πωληθεί μη εξασφαλισμένα NPEs στα 4-6 σεντς, ενώ τα εξασφαλισμένα NPEs θα μπορούσαν να πωληθούν στα 30 σεντς (σύμφωνα με το deal του Amoeba της Πειραιώς), αν και αυτό θεωρείται άνω όριο.

-Τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων: Αυτό το νέο κανάλι θα βοηθήσει στο «ξεφόρτωμα» του πιο προβληματικού τμήματος των NPEs (τα στεγαστικά), δεδομένων των δυσκολιών που σχετίζονται με την επανάκτηση των εγγυήσεων.

5. Αναμένεται βελτίωση της εικόνας στους στρατηγικούς κακοπληρωτές: Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιστοιχούν σε σημαντικό μερίδιο των NPEs -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο περίπου 15-20% στις μεγάλες επιχειρήσεις και δυνητικά μεγαλύτερο ποσοστό στα στεγαστικά, δεδομένης της νομικής περιπλοκότητας των κατασχέσεων. Η εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το α’ εξάμηνο του 2018 αναμένεται ευρέως να έχει θετική επίπτωση στις ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις, αν και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι απογοητευτικά. Γενικά, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την κουλτούρα πληρωμών της χώρας (όπως είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) υποδηλώνουν προοπτικές για βελτίωση της αναλογίας των NPLs με ρυθμό ταχύτερο από αυτόν της ανεργίας, με την πάροδο του χρόνου.

6. Ομαλοποίηση του προφίλ χρηματοδότησης, με τον κλάδο 1. να αναμένεται να απεμπλακεί πλήρως από τη χρηματοδότηση του ELA το αργότερο μέχρι το α’ τρίμηνο του 2019 ενώ ταυτόχρονα 2. θα επωφελείται από τις συνεχιζόμενες εισροές καταθέσεων. Σε ό,τι αφορά τις εισροές καταθέσεων, ο κλάδος έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα από τις κρατικές καταθέσεις μετά την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος διάσωσης.

7. Καθαρά δάνεια: Παρά την ισχνή «υγιή» ζήτηση, οι τράπεζες αναμένουν ο αυξανόμενος εταιρικός δανεισμός να αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στο κομμάτι της λιανικής (καταναλωτικά, στεγαστικά), οδηγώντας σε θετική ανάπτυξη ακόμα και το 2019.

8. Προμήθειες: Η σταδιακή άρση των capital controls είναι θετική, καθώς οδηγεί σε μεγαλύτερη χρήση πιστωτικών καρτών και αναλήψεων χρημάτων. Επιπλέον, τα υψηλότερα επίπεδα δανειοδότησης που αναμένονται το 2019 επίσης θα είναι υποστηρικτικά στη δημιουργία προμηθειών.

9. Εκ νέου «κοκκίνισμα» δανείων: Υπήρχαν κάποιες ανησυχίες το β’ τρίμηνο αναφορικά με τον υψηλό αριθμό των δανείων που «ξανακοκκινίζουν» καθώς οδήγησαν συνολικά τα χρεοστάσια υψηλότερα των ρυθμίσεων σε ορισμένες περιπτώσεις. Κάποιες τράπεζες έχουν υποδηλώσει πως έχουν αναδιαμορφώσει τις πλατφόρμες και πολιτικές αναδιάρθρωσής τους, ώστε να προτείνονται στους πελάτες πιο βιώσιμες λύσεις, περιλαμβανομένων του «κουρέματος» υπό όρους, της εξόφλησης με έκπτωση κ.λπ. Αυτό αναμένεται να μειώσει τα περιστατικά εκ νέου «κοκκινίσματος» των δανείων τα επόμενα τρίμηνα.  

Αρνητικά:

1. Macro: Η Goldman Sachs σημειώνει πως η ανάκαμψη έχει μόλις ξεκινήσει (το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό περίπου 2% φέτος, για πρώτη φορά από το 2008) και αυτή η δυναμική εξακολουθεί να υπολείπεται αυτής που σημειώθηκε σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως στην Ισπανία.

2. NPEs: Όσο φιλόδοξοι και αν είναι οι στόχοι για τη μείωση των NPEs, ωστόσο οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις αναμένεται να παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα (πολλαπλάσια σε σχέση με άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες) για μια μακρά χρονική περίοδο

-με τις τράπεζες να αναμένεται μετά βίας να δημιουργήσουν κεφάλαιο οργανικά καθώς τοποθετούν όλους τους πόρους στο χτίσιμο προβλέψεων, ώστε με τον καιρό να αυξήσουν την κάλυψη στα δάνεια σε επίπεδα πιο κοντά σε αυτά που ζητά η αγορά.

-και λόγω της περιορισμένης ικανότητας να επιταχύνουν τη μείωση των NPEs δεδομένων: 1. του κανονισμού για τον αναβαλλόμενο φόρο, 2. της δυνατότητας απορρόφησης στην αγορά NPEs και 3. των χαμηλότερων του αναμενόμενου ρυθμίσεων.

-Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2018 εμφάνισαν χρεοστάσια που υπερβαίνουν τις ρυθμίσεις, λόγω 1. του σημαντικού αριθμού των δανείων που «ξανακοκκίνισαν» μετά το τέλος της περιόδου χάριτος λόγω μη βιώσιμων όρων αναδιάρθρωσης και 2. των χαμηλότερων του αναμενόμενου ρυθμίσεων μετά την εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

-Επιπλέον, ορισμένοι «παίκτες» παραδέχονται επιλεκτικές κινήσεις στα χαρτοφυλάκια που πωλούνται στα πρώτα deals του τραπεζικού κλάδου, υποδηλώνοντας πως τα μελλοντικά deals μπορεί να γίνουν με χαμηλότερες τιμές.

3. MREL: Συζητήσεις με τον SRB για τις ελάχιστες απαιτήσεις σε ίδια κεφάλαια για τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) δεν έχουν αρχίσει και οι τράπεζες δεν περιμένουν να ξεκινήσουν μέχρις ότου η χώρα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

4. Καθαρά έσοδα από τόκους: Οι τόκοι που συσσωρεύονται από τα NPEs αντιστοιχούν από περίπου 25% (για την Εθνική Τράπεζα) έως περίπου 45% των ανακοινωθέντων καθαρών εσόδων από τόκους (για την Τράπεζα Πειραιώς), λόγω της υψηλής αναλογίας των NPEs στον κλάδο. Αν και αυτό συμμορφώνεται με το IFRS9, ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί ως χαμηλότερη ποιότητα, δεδομένου του ρίσκου που σχετίζεται με τη μελλοντική ανάκαμψή του.

5. Καθαρά επιτοκιακά περιθώρια: Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια αναμένεται να συμπιεστούν καθώς, παρά την έλλειψη ισχυρού ανταγωνισμού (σε μια κατά τα άλλα ολιγοπωλιακή αγορά), 1. η συνεχιζόμενη απομόχλευση των ισολογισμών σε συνδυασμό με 2. την έλλειψη ευκαιριών ποιοτικού δανεισμού και 3. τους περιορισμούς σε ελληνικά κρατικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, αναμένεται να ασκήσουν πτωτικές πιέσεις στην τιμολόγηση.

Οι τιμές-στόχοι

Alpha Βank: Για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -5,57%, η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο 2,45 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση «Buy». Όπως αναφέρει, τα βασικά πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και τις τάσεις στο top line, την πρόοδο της αναδιάρθρωσης του ομίλου, την απομόχλευση καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης. Επιπλέον, υπάρχουν ρίσκα που σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Eurobank: Για τη Eurobank, η τιμή-στόχος είναι 1,03 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση «Neutral». Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα βασικά ανοδικά και πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και τις τάσεις στο top line, την πρόοδο της αναδιάρθρωσης του ομίλου, την απομόχλευση καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης. Επιπλέον ρίσκα σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Εθνική Τράπεζα: Για την Εθνική, η τιμή-στόχος είναι 2,76 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση «Neutral». Tα βασικά ανοδικά και πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και τις τάσεις στο top line, την πρόοδο της αναδιάρθρωσης του ομίλου, την απομόχλευση καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης. Επιπλέον, υπάρχουν ρίσκα που σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και την μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Τράπεζα Πειραιώς: Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο 3,25 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση «Neutral». Όπως αναφέρει, τα βασικά ανοδικά και πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και τις τάσεις στο top line, την πρόοδο της αναδιάρθρωσης του ομίλου, την απομόχλευση καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης, ενώ υπάρχουν επιπλέον ρίσκα που σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Σχετικα αρθρα

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin