Image default
Πρώτο Θέμα

Δειλά σημάδια εξομάλυνσης των κεφαλαιαγορών

xaa12Εν μέσω της διεθνούς αναταραχής των κεφαλαιαγορών  οι ελληνικές επιδόσεις δείχνουν τις τελευταίες μέρες μία δειλή βελτίωση τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές του χρηματιστηρίου.

Τα ελληνικά ομόλογα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν δείξει μία σημαντική αποκλιμάκωση που πιθανώς δημιουργεί τις πρώτες αμυδρές ελπίδες για περαιτέρω εξομάλυνση της κατάστασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές γεγονός το οποίο εάν και όταν συμβεί θα είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Το μεσημέρι της Τρίτης το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είχε αποκλιμακωθεί στο 4,30% μετά από αρκετές μέρες που ήταν πάνω από το 4,6% λόγω και της αναταραχής που είχε προκληθεί από το θέμα με τον ιταλικό προϋπολογισμό.

 Παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό κάθε άλλο παρά φαίνεται να λύνεται εντούτοις τα ελληνικά ομόλογα αντέστρεψαν την ανοδική τους πορεία και δείχνουν για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό κάποια σημάδια ωριμότητας. Μένει να φανεί κατά πόσο η κίνηση αυτή θα έχει συνέχεια μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή και αργότερα.

Ταυτόχρονα μετά το τραπεζικό sel off  προηγούμενης εβδομάδας στο χρηματιστήριο την τρέχουσα εβδομάδα οι τιμές των μετοχών φαίνεται να εξισορροπούν και σε κάποιες περιπτώσεις να διορθώνουν ανοδικά. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να Αναμένουμε να δούμε εάν η κίνηση Αυτή θα έχει συνέχεια είναι μία απλή αντίδραση χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι αγορές

Άνοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με την προσοχή να στρέφεται στην έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στις 10:14 ώρα Ελλάδας ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε άνοδο 0,2%, αφού υποχώρησε χθες σε χαμηλό 22 μηνών εξαιτίας των αυξανόμενων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Παρά την ανάκαμψη, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα έπειτα από μια ταραχώδη εβδομάδα, κατά την οποία ο δείκτης STOXX κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από το Φεβρουάριο.

«Οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας που είναι σε εξέλιξη, τις συνομιλίες για το Brexit, τη σύγκρουση της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό, την επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές και την πρόσφατη γεωπολιτική ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ» σχολίασε ο Χουσεΐν Σαγιέντ, αναλυτής στην FXTM.

Ανοδικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω όμως χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 639,86 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,85%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 1,75 εκατ. ευρώ.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,39%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank ( 3,30% ), της Πειραιώς ( 2,24%) και της Aegean Airlines ( 1,43%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-0,59%), της ΕΧΑΕ(-0,47%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(-0,32%).Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών( 2,59%) και των Ταξιδιών ( 1,52%).

Ανοδικά κινούνται 31 μετοχές, 8 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Κέκροψ 4,86% και ΕΛΤΕΧ Άνεμος 2,75%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές ΕΛΒΕ-7,47% και Εθνική Πανγαία-2,54%.

Σχετικα αρθρα

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin