Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ε.Ε ζητεί από την Ιταλία να ξαναγράψει τον προϋπολογισμό της!

italybondsΗ Ιταλία δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα σχέδιά της για μια απότομη αύξηση των δημόσιων δαπανών δεν θα απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ΕΕ, στην επίσημη απάντησή της στις έντονες επικρίσεις των Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά της σχέδια.

Ο υπουργός οικονομίας Giovanni Tria επέμεινε ότι ο προϋπολογισμός -που αψηφά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ- απαιτήθηκε για να ξαναρχίσει η ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μετά από μια δεκαετία οικονομικής στασιμότητας.

“Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι μακροοικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα μη ικανοποιητικές μια δεκαετία μετά την έναρξη της κρίσης και θεωρεί απαραίτητη την επιτάχυνση της ανάπτυξης”, ανέφερε ο κ. Tria σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, ο κ. Tria πρότεινε επίσης ότι η Ιταλία θα μπορούσε να προσαρμόσει τα σχέδιά της εάν η ανάπτυξη υποχωρήσει, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα “λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των καθορισμένων στόχων” εάν δεν επιτευχθούν φιλόδοξες οικονομικές προβλέψεις.

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι έλαβε την απάντηση της Ιταλίας. Αναμένεται να αποστείλει Ρώμη επίσημη αίτηση για νέο σχέδιο προϋπολογισμού την Τρίτη.

Αν συμβαίνει αυτό, θα ήταν το πρώτο αίτημα για ένα κράτος μέλος να ξαναγράψει το σχέδιο προϋπολογισμού του με  χρονοδιάγραμμα  τριών εβδομάδων για να απαντήσει η Ιταλία.

Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της Ρώμης ήταν “πρωτοφανής στην ιστορία” της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός προβλέπει τη σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών για την κάλυψη των πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων κοινωνικών παροχών για τους φτωχούς και της μείωσης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο κ. Tria δήλωσε στην επιστολή του ότι τα σχέδια δεν θα “εκθέσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ιταλίας ή των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κινδύνους. Πιστεύουμε, στην πραγματικότητα, ότι η ενίσχυση της ιταλικής οικονομίας είναι επίσης προς το συμφέρον ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας “, ανέφερε.

Η δημοσιονομική μάχη της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες και τα σχόλια των ηγετών του κυβερνώντος λαϊκιστικού συνασπισμού παρακολουθούνται στενά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες ανησυχούν για τον κίνδυνο κατοχής ιταλικού χρέους. Το χρέος της χώρας, ως ποσοστό της οικονομικής παραγωγής, είναι το δεύτερο στην ευρωζώνη.

Ο Λούιγκι Ντι Μάιο, αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, είπε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση ήθελε να συμμετάσχει στην επιτροπή για τα δημοσιονομικά της σχέδια και δεν είχε καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.

Μετά τις παρατηρήσεις του, οι αποδόσεις για το ιταλικό χρέος, το οποίο είχε πέσει απότομα στις πρώτες διαπραγματεύσεις μετά την περικοπή της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αλλά την άφησε σε επενδυτική κατηγορία, άρχισε να ανακάμπτει.

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού χρέους μειώθηκε κατά 27,9 μονάδες βάσης στο 3,307% στις πρώτες συναλλαγές. Η πτώση υποχώρησε στα 12,4bp μετά τις παρατηρήσεις του κ. Di Maio. Οι αποδόσεις μειώνονται όταν οι τιμές αυξάνονται.

Στην επιστολή προς την επιτροπή, ο κ. Tria ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι «η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα απορροφηθεί όταν οι επενδυτές γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες των μέτρων που προβλέπονται από τον νόμο περί προϋπολογισμού».

Ο Matteo Salvini, επικεφαλής της ένωσης, το άλλο λαϊκιστικό κόμμα του συνασπισμού, ανέφερε τα 400bp ως ένα όριο που η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ανεχθεί.

Η Moody’s μείωσε την βαθμολογία της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα σε επίπεδο πάνω από την κερδοσκοπική κατάσταση ή “σκουπίδια”, την Παρασκευή. Ο οργανισμός αποκατέστησε επίσης τις προοπτικές του σε σταθερό, από αρνητικό.

Ορισμένοι επενδυτές φοβούνταν ότι η Moody’s θα μπορούσε να μειώσει την αξιολόγηση της Ιταλίας κατά περισσότερο από μία βαθμίδα ή να αφήσει τις προοπτικές της αρνητικές – ένα μήνυμα ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ήταν σε καλό δρόμο για να εισέλθει σε κατάσταση «σκουπιδιου».

“Με την επιφύλαξη της διατήρησης μιας πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικού βαθμού από την Moody’s (καθώς και μερικά πιο φιλόδοξα σχόλια από τις Βρυξέλλες), τα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να απολαμβάνουν μια περίοδο προσωρινής ανακούφισης”, δήλωσε η Silvia Ardagna, αναλυτής της Goldman Sachs.

Ένας δεύτερος οργανισμός αξιολόγησης, η S & P, αναμένεται να επικαιροποιήσει τη θέση του στην Ιταλία την Παρασκευή, με υποβάθμιση των προοπτικών του από σταθερά σε αρνητικά.

Η δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας επικρίθηκε έντονα από τον καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να απορρίψουν τα σχέδια της Ρώμης αν δεν υπάρξει επανεξέταση.

“Η Αυστρία δεν είναι διατεθειμένη να σταθεί πίσω από τα χρέη άλλων κρατών, ενώ τα κράτη αυτά συμβάλλουν ενεργά στην αβεβαιότητα της αγοράς”, δήλωσε ο κ. Kurz. Η ΕΕ “πρέπει να δείξει ότι έχει μάθει από την ελληνική κρίση”, είπε.

Η Αυστρία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Ο κ. Hartwig Löger, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, δήλωσε ότι η πολιτική λαϊκιστικού χρέους της Ιταλίας θα “πάρει τους ομήρους της ΕΕ” εάν οι Βρυξέλλες δεν ενεργήσουν.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin