Image default
Πρώτο Θέμα

Ευσεβείς πόθοι ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit

Brexit border 004Της Beth Oppenheim-Η συζήτηση για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ συνεχίζεται έντονη μετά από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ με ψήφους 52% υπέρ.

Οι φόβοι γύρω από ένα επιζήμιο και επικίνδυνο Brexit αυξάνονται κάθε ημέρα που περνάει χωρίς μια συμφωνία.

Οι ελπίδες για την επίτευξη μιας λύσης στη Σύνοδο της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα, κατέρρευσαν. Επομένως οι υπέρμαχοι της παραμονή στην ΕΕ ρίχνουν τώρα όλο το βάρος τους σε μια εκστρατεία για ένα ενδεχόμενο επαναληπτικό δημοψήφισμα.

Προσέλκυσαν δεκάδες χιλιάδες από όλη τη χώρα σε μια διαδήλωση στο Λονδίνο στις 20 Οκτωβρίου για να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους.

Αλλά οι πιθανότητες ενός νέου δημοψηφίσματος είναι μικρές: υπάρχουν πολιτικά και πρακτικά εμπόδια και ο χρόνος τελειώνει.

Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά είναι ισορροπημένα.

Οι υποστηρικτές για ένα νέο δημοψήφισμα υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν λόγο για την τελική συμφωνία του Brexit, ιδιαίτερα καθώς είναι πιθανό να είναι διαφορετικό από αυτό που τους υποσχέθηκαν πριν από δύο χρόνια.

Η ατμόσφαιρα της εκστρατείας για το Brexit πριν από δύο χρόνια ήταν προκλητική και ανέντιμη -κάποιοι εκφράζουν φόβους ακόμη και για ξένη παρέμβαση. Επιπλέον, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, τα δύσκολα παζάρια που αφορούσαν την αποχώρηση από την ΕΕ έχουν γίνει πολύ πιο σαφή στους Βρετανούς. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ένα νέο δημοψήφισμα από πολιτικούς από όλο το πολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, και των κυβερνώντων Συντηρητικών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Tony Blair και οι πρώην αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων Nick Clegg και Michael Heseltine, έκαναν μια παρέμβαση την προηγούμενη εβδομάδα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ζητώντας δημοψήφισμα. Ένας εκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης μιας γνωστής εταιρείας υδραυλικών εργασιών, έχει τοποθετήσει φωτεινές κίτρινες πινακίδες σε όλο το Λονδίνο που γράφουν: “Bollocks to Brexit -δεν έχει τελειώσει”. Οι bookmakers τοποθετούν την πιθανότητα διεξαγωγής ενός άλλου δημοψηφίσματος στο 2/1.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός Theresa May -που ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ- έχει δηλώσει ότι ένα ακόμη δημοψήφισμα θα ήταν προδοσία προς τη βρετανική δημοκρατία. Και η May και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, δηλώνουν ότι τα αρχικά αποτελέσματα θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και φοβούνται την τιμωρία στις εκλογές από τους υποστηρικτές της εξόδου εάν δεν το κάνουν.

Το δημοψήφισμα του 2016 προσέλκυσε πολλούς που αισθανόταν ξεχασμένοι από το πολιτικό κατεστημένο.

Η συμμετοχή στην ΕΕ είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο και συναισθηματικό ερώτημα. Αυτός ο τοξικός συνδυασμός έκανε το δημοψήφισμα ευάλωτο σε υπεραπλουστεύσεις και λαϊκιστική ρητορική. Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε τεθεί σε μία και μοναδική ψηφοφορία -επομένως επανάληψη θα είχε μια λογική. Και τέλος, δεν υπάρχει εγγύηση ότι ένα νέο δημοψήφισμα θα είχε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Στην πράξη, ο χρόνος που απαιτείται για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος έχει τελειώσει. Η διοργάνωση μιας νέας ψηφοφορίας θα απαιτούσε τουλάχιστον 22 εβδομάδες, μαζί με τη νομοθέτηση και την προεκλογική εκστρατεία. Αλλά η έντονη συζήτηση για τη διατύπωση του ερωτήματος και άλλες λεπτομέρειες, υποδηλώνουν ότι θα διαρκέσει περισσότερο.

Δεν είναι σαφές εάν η επιλογή θα ήταν μεταξύ εκδοχών του Brexit ή εάν το ερώτημα θα περιλάμβανε μια επιλογή παραμονής στην ΕΕ. Ορισμένοι προτείνουν μια ψηφοφορία με τρεις επιλογές, ενώ άλλοι έχουν εξετάσει ένα δημοψήφισμα με δύο στάδια. Στη χειρότερη περίπτωση, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να έχει μια μελλοντική συμφωνία για το Brexit πάνω στην οποία θα ψηφίσουν οι άνθρωποι -και αυτό ίσως να μην είναι σαφές μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν απίθανο να διεξαχθεί δημοψήφισμα πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 29 Μαρτίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επιδιώξει μια παράταση της διετούς νομικής διαδικασίας για την αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά αυτό θα απαιτούσε την ομόφωνη συμφωνία των άλλων 27 κρατών-μελών.

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin