Image default
Πρώτο Θέμα

Επαφές ΤΧΣ-Τσακαλώτου για την εγγύηση κόκκινων δανείων

tsakalotos syrizaΟι τιτλοποιήσεις με κρατική εγγύηση, μέσα από την σύσταση μιας εταιρείας Asset Protection Scheme, περνούν σε πρώτο πλάνο στις ενέργειες που προωθούν τράπεζες και κυβέρνηση με στόχο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Μάρτιν Τζούρντα, στο πλαίσιο της ομιλίας του σε συνέδριο της ΕΕΔΕ. Αποκάλυψε ότι την περασμένη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να του παρουσιάσει πρόταση, βάσει της οποίας θα τιτλοποιηθούν απαιτήσεις από τις τράπεζες, ύψους 10 με 15 δισ. ευρώ, κυρίως από το στεγαστικό, αλλά και το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο (τουλάχιστον σε δεύτερο χρόνο).

«Ο υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η εν λόγω λύση θα συνδράμει στην εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου και δεσμεύτηκε να προωθήσει την πρόταση στους θεσμούς», ανέφερε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, προσθέτοντας πως το σχέδιο «πατάει» στο ιταλικό μοντέλο, ενσωματώνοντας στοιχεία και από αντίστοιχα συστήματα άλλων κρατών της Ευρωζώνης με ανάλογα προβλήματα, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Όσον αφορά στο καταναλωτικά χαρτοφυλάκιο, τραπεζικές πηγές επιμένουν πως η μόνη λύση, για να «πρασινίσουν», είναι η πώληση.

Στο συνέδριο “Risk Management and Compliance Forum” της ΕΕΔΕ, όπως μετέδωσε χθες το ΑΠΕ κοινό ήταν το συμπέρασμα ότι προτεραιότητα των τραπεζών είναι να ενισχύσουν την οικειοθελή προσέλευση των δανειοληπτών στις τράπεζες και την εξεύρεση λύσης βιώσιμης και φιλικής προς το δανειολήπτη. Επίσης κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η μακρά εμπειρία των τραπεζών, που ανταπεξήλθαν επιτυχώς στις πιέσεις της δημοσιονομικής κρίσης χρέους, δικαιολογεί την εκτίμηση ότι ο ρυθμός απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστεί ομαλά.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς και Ανώτερος Γενικός Διευθυντής αυτής, Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Καθυστερήσεων κ Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank και Θεόδωρος Καλαντώνης Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής του Troubled Asset Group της Eurobank/Ergasias, που αναφέρθηκαν εκτενώς, με τεκμηρίωση και παρουσίαση στοιχείων στο σύνολο των επίκαιρων ζητημάτων ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στην ιστορικότητα (αίτια του προβλήματος). Τη συζήτηση, συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρ. Απαλαγάκη.

Ειδικότερα ο κ. Γεωργακόπουλος αναφερόμενος στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η οικονομία κινείται πλέον σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία υποχωρεί και βασικοί οικονομικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα οι εξαγωγές κινούνται ανοδικά.

Ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι ενέργειες και δράσεις που έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα για την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τον τελευταία χρόνο θα εμφανίσουν ιδιαίτερα θετικά και ορατά αποτελέσματα σε 1,5 χρόνο από σήμερα. Στην Τράπεζα Πειραιώς ρυθμίσαμε δάνεια 8 δισ. ευρώ, σε μακροχρόνια βάση, τα αποτελέσματα που θα είναι θετικά θα φάνουν σε μεσοπρόθεσμη βάση, είπε.

Ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε ότι οι τράπεζες ήταν καλά τοποθετημένες πριν την κρίση, και για αυτό άντεξαν, παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης. Μετά από μια τέτοια κρίση είναι θαύμα που το τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι υγιές και δραστηριοποιείται πλέον σε ένα πιο καθαρό τοπίο, είπε χαρακτηριστικά. Για την οικονομία, είπε ότι σήμερα, μετά από 8 – 9 χρόνια (κρίσης) υπάρχει ορατότητα για το που κινείται η οικονομία και οι επιμέρους κλάδοι της. Επισήμανε ότι υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία που εμποδίζουν την περαιτέρω ώθηση της οικονομίας όπως η φορολογική επιβάρυνση, καθώς και η ύπαρξη μεγάλης φοροδιαφυγής κλπ.

Ο κ. Καλαντώνης από την πλευρά του επισήμανε ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είχε ενδεχομένως αυξηθεί από 3% πού ήταν το 2007 στο 10% με 15% λόγω της χαλάρωσης που ακολουθήθηκε εκείνη την περίοδο στην χορήγηση των δανείων. Η γενικότερη κρίση όμως και η επιδείνωση της κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι εκείνη που οδήγησε τον δείκτη σε επίπεδο πάνω του 50%.

Ο κ. Καλαντώνης έκανε εκτενή αναφορά και στα συναλλακτική ήθη και το πρόβλημα της κουλτούρας πληρωμών σε ένα μεγάλο της τραπεζικής πελατείας, επισημαίνοντας ότι αυτό σταδιακά θα πρέπει να αλλάξει. Το θεσμικό πλαίσιο μας βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή, είπε.

Σχετικα αρθρα

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

‘Eλλειμμα ύψους 10.150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ

admin

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τους αγωγούς – Ένα σχέδιο 30 ετών

admin

Covid-19: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα εμβόλια

admin

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin

H “μαύρη” Δευτέρα των ομολόγων

admin