Image default
Πρώτο Θέμα

Οι λαϊκιστές της Ιταλίας ξεκίνησαν τον πόλεμο με την Ευρώπη

Italian election 2018 Beppe Grillo Luigi Di Maio 1254637Η απίθανη συμμαχία των αντιπροέδρων Luigi Di Maio και Matteo Salvini έχει κολλήσει στο δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης κατά 2,4% και στους στόχους πρόβλεψης ανάπτυξης 1,5% για το επόμενο έτος.

Η κίνηση βλάπτει τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία να αποθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε ζητήσει αλλαγές για να μειώσει τις ανησυχίες για τις υπερβολικές δαπάνες και υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις ανάπτυξης.

“Δεν θα αλλάξουμε” τους στόχους του προϋπολογισμού, δήλωσε ο Di Maio στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου αργά το βράδυ της Τρίτης για να οριστικοποιήσει μια επιστολή απάντησης στην επιτροπή. “Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο προϋπολογισμός που χρειάζεται η χώρα για να ξεκινήσει ξανά.”

Η Επιτροπή έλαβε την απάντηση της Ιταλίας σε αίτημα για υποβολή αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2019 και δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της την επιστολή της Tria με ημερομηνία την Τρίτη.

“Η δημοσιονομική επέκταση που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση περιορίζεται σε αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης του οικονομικού κύκλου”, έγραψε ο Τρία.

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, οι οποίοι απέρριψαν ένα πρώτο σχέδιο του προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα, πρέπει τώρα να αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ιταλία. Ωστόσο, η άνοδος των λαϊκιστών θα μπορούσε να ενισχύσει την αντι-εγκαθίδρυση του κινήματος Five Star Move του Di Maio και την καταπολέμηση της μετανάστευσης του Σαλβίνι, οι οποίες γρήγορα εκμεταλλεύτηκαν το αντιεθνικό συναίσθημα στο παρελθόν.

Η Επιτροπή βρίσκεται επίσης σε εξασθενημένη θέση με αλλαγή ηγεσίας μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο. Αυτή είναι μια ψήφος που ο  Σαλβίνι λέει ότι ευελπιστεί ότι οι λαϊκιστικές δυνάμεις της Ευρώπης θα κερδίσουν προκειμένου να αλλάξουν την Ευρώπη από μέσα.

 Η επιστολή της κυβέρνησης επιβεβαιώνει όλα τα βασικά μέτρα και τα χαρακτηριστικά και σχεδιάζει να πουλήσει ακίνητα αξίας 1% του ΑΕΠ. Περιλαμβάνει επίσης αυτόματες διασφαλίσεις δαπανών για να διασφαλιστεί ότι ο στόχος έλλειψης 2,4 δεν παραβιάζεται, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο Salvini, ένας καταναγκαστικός χρήστης των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, φαίνεται να απολαμβάνει τη μάχη μπροστά. Ενώ ηταν στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού για να συζητήσει τον προϋπολογισμό, προκάλεσε προκλητικά μια εικόνα του εαυτού του στο Twitter που ακτινοβολεί καθώς κρατάει ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί με τις λέξεις: “Βγάζετε ένα μπουκάλι Nebbiolo και το βράδυ παίρνει μια διαφορετική γεύση. Πώς είναι το βράδυ σας; “

Υπάρχει ελάχιστη όρεξη για τέτοια ευθυμία μεταξύ των επιτρόπων, οι οποίοι υπόκεινται στις πιέσεις των χωρών της ΕΕ να αποδείξουν ότι μπορούν στην πραγματικότητα να επιβάλουν δημοσιονομική πειθαρχία.

Η επόμενη ένδειξη για τη μοίρα της Ιταλίας είναι πιθανό να είναι στις 21 Νοεμβρίου,καθώς η επιτροπή προωθεί μια αξιολόγηση των οικονομικών της χώρας που θα έβγαινε κανονικά την άνοιξη. Μια έκθεση που δείχνει ότι η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες χρέους της ΕΕ θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση προς πιθανές οικονομικές κυρώσεις.

Σε μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν αρκετές ευκαιρίες να ζυγίσουν και η Ιταλία μπορεί να λάβει τουλάχιστον έξι μήνες για να συμμορφωθεί μόλις αρχίσει η διαδικασία. Η κυβέρνηση θα κινδύνευε να επιβάλει αρχικό πρόστιμο 0,2% του ετήσιου ΑΕΠ της Ιταλίας ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια), ανεβαίνοντας στο 0,7% εάν η Ρώμη εξακολουθεί να μην ευθυγραμμίζεται. Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει ποτέ πρόστιμο σε μια χώρα για παραβιάσεις του προϋπολογισμού.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin