Image default
Πρώτο Θέμα

Πως «έκαναν φτερά» 68 δισ. € από την Ιταλία που εκδίδει … λαϊκό ομόλογο

italian banksΟι ξένοι επενδυτές στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας πούλησαν  το Σεπτέμβριο 1,5 δισ. Ευρώ κρατικού χρέους, μετά τα θορυβώδη γεγονοτα της αγοράς των τελευταίων έξι μηνών που έχουν διαβρώσει την προθυμία τους να κρατήσουν ιταλικα χαρτια.

Η τελευταία πτώση ήταν μικρότερη από την πτώση των 17,4 δισ. Ευρώ τον Αύγουστο, η οποία ήρθε ως αποτελεσμα από τις  διαπραγματεύσεις για τον αμφιλεγόμενο προϋπολογισμό της χώρας, αλλά ήταν η τέταρτη πτώση σε πέντε μήνες και έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση των ξένων επενδυτών από τη λαϊκιστική κυβέρνηση συνασπισμού έλαβε την εξουσία το Μάιο στα € 68 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας.

Οι αριθμοί, οι οποίοι είναι οι τελευταίες ενδείξεις για το διαρκές κύμα πώλησης που η αγορά ομολόγων της Ιταλίας αντιμετώπισε από την πρώτη φορά που οι επενδυτές ανησυχούσαν για την πολιτική θέση της χώρας, ήρθε καθώς η ιταλική κυβέρνηση στράφηκε στα νοικοκυριά για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα.

Το ιταλικό δημόσιο ταμείο άρχισε να διαθέτει στην αγορά ένα BTP Italia – ένα δεσμευμένο με τον πληθωρισμό ομόλογο που απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές.

Η πώληση, η οποία διαρκεί μέχρι την Πέμπτη, θα παρακολουθείται στενά από τους αναλυτές της αγοράς για στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ιταλικό κοινό είναι πρόθυμο να αγοράσει στην αγορά ομολόγων του έθνους σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι μικροεπενδυτές θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την απορρόφηση των 260 δισεκ. Ευρώ ομολόγων που πρέπει να πουλήσει το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 δισ. Ευρώ για την αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος χαρτιού, καθώς οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν ήδη μεγάλες ποσότητες κρατικού χρέους.

Η διαφορά μεταξύ αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων – ένας ευρέως παρακολουθούμενος δείκτης του πολιτικού άγχους της ευρωζώνης – παραμένει σε υψηλά επίπεδα, που κυμαίνεται πάνω από 300 μονάδες βάσης για το δεκαετές χρέος.

Την περασμένη εβδομάδα τα κυβερνητικά κόμματα αψήφησαν τις προσκλήσεις της Ευρώπης να αναστρέψουν τα σχέδιά τους για την απότομη αύξηση των δημόσιων δαπανών Ο ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte έγραψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η χώρα θα επιμείνει στο προτεινόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, ύψους 2,4%, και σε μια πολύ αμφισβητούμενη πρόβλεψη ανάπτυξης 1,5%. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ιταλική οικονομία θα αυξηθεί κατά 1 τοις εκατό το 2019.

Η Επιτροπή αναμένεται αυτή την εβδομάδα να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα για την επιβολή των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την επίσημη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ, σε μια κίνηση που θα άφηνε την Επιτροπή σε κατάσταση αναμονής με τη Ρώμη πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη άνοιξη.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin