Image default
Πρώτο Θέμα

Wall Street:Ταύροι ή αρκούδες;

Wall Street 569420aΟι επενδυτές όλο και περισσότερο στοιχηματίζουν ότι η ταχεία οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση των κερδών του περασμένου έτους πρόκειται να τερματιστούν απότομα.

Αυτή η πρόβλεψη προκάλεσε ένα freakout στη Wall Street τους τελευταίους δύο μήνες. O Dow Jones έχει χασει σχεδόν 2.500 μον. από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο δύσκολες προοπτικές.

Οι επενδυτές φεύγουν από τις τεχνολογικές επιχειρήσεις όπως η Apple (AAPL), το Facebook (FB) και η Amazon (AMZN), χτυπώντας το Nasdaq κατά 15% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών.

Η αναταραχή έχει εξαλείψει όλα τα κέρδη της αγοράς για το έτος, μια σημαντική εξέλιξη μετά την εξαιρετική ευφορία που έλαβε χώρα στα τέλη Ιανουαρίου.

«Ξεκινάμε να έχουμε το άρωμα μιας πιθανής επιβράδυνσης», γράφει η Kristina Hooper, στρατηγικός της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco, σε πελάτες την Δευτέρα.

Τα τιμολόγια, το κόστος μεταφοράς και οι μισθολογικές αυξήσεις έχουν αρχίσει να φτάνουν στα υψηλά εταιρικά κέρδη.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Επενδύσεων αυξάνουν το κόστος δανεισμού – και συμπιέζουν τις πιστωτικές αγορές κατοικιών και αυτοκινήτων. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Fed θα οδηγησει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ύφεση.

Οι τιμές του πετρελαίου από το αδιέξοδο στην αγορά έχουν συρρικνωθεί σε μια αγορά αρκούδων. Η Γερμανία και η Ιαπωνία, οι οικονομίες του κόσμου αριθ. 3 και αριθ. 4, έχουν ήδη χτυπηθει. Και η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε έναν ψυχρό εμπορικό πόλεμο.

“Έχουμε ήδη ξεκινήσει την επόμενη αγορά αρκούδων”, δήλωσε ο Cole Smead, διευθύνων σύμβουλος της Smead Capital, εταιρείας επενδύσεων του Σιάτλ.

«Οι μεγάλες τεχνολογίες και οι αγάπες για την ανάπτυξη είναι απολύτως συντριπτικές», είπε.

Η Goldman Sachs, από την άλλη πλευρά, δεν ανησυχεί για μια επικείμενη αγορά αρκούδων.

“Αναμένουμε ότι η σημερινή αγορά ταύρων σε αμερικανικές μετοχές θα συνεχιστεί το 2019”, γράφει ο David Kostin, επικεφαλής στρατηγικών αμερικανικών μετοχών της Goldman Sachs, σε πελάτες την Τρίτη.

Όμως, ο Κόστιν προέτρεψε τους πελάτες σε προσοχή. Η μεγαλύτερη ανοιξιάτικη δύναμη μπορεί να είναι τα κέρδη, ο κεντρικός μοχλός των τιμών των μετοχών. Τα κέρδη ανά μετοχή της S & P 500 θα επιβραδυνθούν δραματικά στο 6% το 2019 και μόλις 4% το 2020, προβλέπει η Goldman Sachs.

Αυτή είναι η ανατροπή από το ρυθμό αύξησης των κερδών το 2018, που εκτιμάται στο 23%.

Goldman: 43% πιθανότητα ύφεσης σε τρία χρόνια

Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ανάκαμψη από τη μεγάλη ύφεση θα συνεχιστεί τουλάχιστον εως τον Ιούλιο του 2019, καθιστώντας τη μακρύτερη επέκταση στη σύγχρονη ιστορία.

Ενώ η Goldman Sachs βλέπει μόνο 10% πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος, η πιθανότητα αυξάνεται στο 43% μέσα σε τρία χρόνια. Κατά τους τρεις τελευταίους κύκλους, κάθε φορά που οι πιθανότητες ύφεσης κατά τα επόμενα τρία χρόνια έφτασαν το 40%, η Goldman Sachs είπε ότι η οικονομία άρχισε να συρρικνώνεται μέσα σε έξι έως οκτώ τρίμηνα.

Η εταιρεία δήλωσε ότι υποδηλώνει ότι η επόμενη ύφεση των ΗΠΑ θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αντανακλώντας την πρόσφατη πρόβλεψη του οικονομολόγου της Moody’s Analytics Mark Zandi.

Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν. Για παράδειγμα, μια ευνοϊκή λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, ίσως λόγω της αναταραχής της Wall Street, θα μπορούσε να εμπνεύσει μια διαρκή ανάκαμψη τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην πραγματική οικονομία.

Και το μεγάλο μπαλαντέρ είναι η Fed και τα επιτόκια. Κανείς, ούτε καν η Fed, γνωρίζει ακριβώς πόσο υψηλά επιτόκια πρέπει να υπαρξουν πριν λειτουργήσουν ως φρένο στην οικονομία.

Ωστόσο, οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν ήδη αντίκτυπο στην πρώτη γραμμή της πραγματικής οικονομίας: την αγορά κατοικίας. Οι πωλήσεις έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες καθώς οι αγοραστές κατοικιών προσαρμόζονται στα επταετή υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία και τα θέματα οικονομικής προσιτότητας.

Ευτυχώς, η επιβράδυνση της στέγασης δεν φαίνεται να δημιουργεί τις ίδιες συστημικές απειλές που έκανε πριν από μια δεκαετία.

“Ακόμη και αν η αγορά κυριάρχησε, δεν έχει την ικανότητα τώρα να καταστρέψει την οικονομία”, γράφει ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, στους πελάτες τη Δευτέρα.

Ακόμα, η αδυναμία της αγοράς κατοικίας να απορροφήσει την αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι ένα καναρίνι στο ανθρακωρυχείο για την ευρύτερη οικονομία.

Ο Hooper της Invesco πιστεύει ότι η Fed, ανταποκρινόμενη στην επικείμενη οικονομική επιβράδυνση και τους εμπορικούς πολέμους, “ενδέχεται να πάρει το πόδι της από τον επιταχυντή” το 2019.

Η Goldman Sachs, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα προκαλέσει αύξηση των επιτοκιων της Fed πέντε φορές μέχρι το τέλος του 2019.

Ο Michael Wilson, στρατηγικός μετοχικού κεφαλαίου της Morgan Stanley, δήλωσε επίσης στους πελάτες τη Δευτέρα ότι οι αξιωματούχοι της Fed δεν είναι πιθανό να έρθουν στη διάσωση επειδή «κάνουν απλά τη δουλειά τους».

“Δεν περιμένουμε από τη Fed να διασώσει τους συμμετέχοντες στην αγορά μετοχών”, γράφει ο Wilson.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin