Image default
Πρώτο Θέμα

Η Τράπεζα της Ιταλίας «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου»

italian retail banking1Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ακούει την ανησυχία για τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων της χώρας, προειδοποιώντας ότι πρόκειται να κοστίσει στο έθνος δισεκατομμύρια ετησίως σε πρόσθετες πληρωμές τόκων για το χρέος της και ότι περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν τις τράπεζες και τη σταθερότητα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν ανοδικά κατά τους τελευταίους έξι μήνες σε διαδοχικές πωλήσεις, καθώς οι επενδυτές είχαν  φόβο για τα σχέδια λαϊκιστικής κυβέρνησης συνασπισμού..

Σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε ότι «οι επενδυτές φοβούνται την υποθετική μετατροπή του εθνικού χρέους σε νόμισμα διαφορετικό από το ευρώ» και την «αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής» τραπεζών και ασφαλιστών.

Οι τράπεζες έχουν δει «επιδείνωση των δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας» ενώ μια περαιτέρω αυξηση των επιτοκιων  θα μπορούσε να έχει «σημαντικές επιπτώσεις στη θέση φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών» και «να αυξήσει τους κινδύνους για τη σταθερότητα», ανέφερε η τράπεζα στην τελευταία έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Ο μέσος δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων των ιταλικών τραπεζών υποχώρησε κατά 60 μονάδες βάσης τον πρώτο εξάμηνο του έτους στο 13,2%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας. Το δεύτερο τρίμηνο, οι μέσοι δείκτες φερεγγυότητας των ιταλικών ασφαλιστικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες στο 225%.

Η απόδοση σε δεκαετές ιταλικό ομολογο κυμαίνεται γύρω στις 150 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό, τι πριν από την έναρξη των πωλήσεων στα μέσα Μαΐου, στο 3,4%.

Παρά ταύτα, οι εγχώριες τράπεζες έχουν αυξήσει τις συμμετοχές τους σε ιταλικό δημόσιο χρέος κατά 39 δισ. Ευρώ μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας σε μεγάλο βαθμό αντικατέστησαν τους ξένους επενδυτές.

Εάν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, η χώρα θα πληρώσει επιπλέον κεφάλαια ύψους 9 δισ. Ευρώ ετησίως στο κόστος τόκων για το χρέος της μέχρι το 2020, εκτιμά η Τράπεζα.

Επιπλέον, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων απειλεί να υπονομεύσει το σχέδιο της κυβέρνησης να τονώσει την οικονομία αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες, προειδοποίησε η Τράπεζα.

Η άνοδος των αποδόσεων έχει τροφοδοτήσει το κόστος των νέων χρεών των τραπεζών. Κατά τους έξι μήνες έως τα τέλη Οκτωβρίου, η μέση απόδοση των ανώτατων καλυμμένων πενταετών εταιρικών ομολόγων διπλασιάστηκε στο 1%, ενώ η μέση απόδοση σε ισοδύναμα ακάλυπτων ομολόγων τριπλασιάστηκε στο 2,4%.

Οι ιταλικές εταιρείες είδαν επίσης την αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους. Το επιτόκιο που πληρώνουν για το νέο χρέος σταθερού επιτοκίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 1,5% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε 3,5% το τρίτο τρίμηνο – το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Αυτό έχει επιπτώσεις στους όγκους έκδοσης – τα τελευταία δύο τρίμηνα οι τοποθετήσεις από τους πρώτους εκδότες μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε ετήσια βάση σε 1,4 δισ. ευρώ.

Επιχειρηματικές έρευνες έχουν ήδη βρει κάποια στοιχεία για τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών, ανέφερε η Τράπεζα και αυτό θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν οι αποδόσεις παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα ιταλικά νοικοκυριά έχουν επίσης επηρεαστεί  – ο οικονομικός τους πλούτος μειώθηκε κατά 85 δισεκ. Ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των ομολόγων, σύμφωνα με την Τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι η επακόλουθη άνοδος των αποδόσεων έχει σκουπίσει άλλα χαρτοφυλάκια επενδυτών ύψους € 63 δισ.

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin