Image default
Πρώτο Θέμα

Reuters: Πέντε ερωτήματα των επενδυτών προς της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η ερχόμενη Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει μία ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να τερματίσει επίσημα το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα στήριξής της, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.

Ωστόσο, με την οικονομία να εξασθενεί, τις εμπορικές συγκρούσεις να σκιάζουν τις προοπτικές και τους μετωπικούς ανέμους – με τη μορφή της Ιταλίας και του Brexit – να παραμένουν στον ορίζοντα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές κοιτάζουν στο επόμενο έτος και τον τρόπο που η ΕΚΤ θα προστατεύσει την Ευρωζώνη από μία μεγάλη επιβράδυνση.

Το - εξετάζει πέντε βασικά ερωτήματα, που βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών, εν όψει της τελευταίας συνέντευξης Τύπου για το 2018 που θα δώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Aναλυτικά τα ερωτήματα του - στο δημοσίευμα, που αναμεταδίδει το -:

1. Με ποιους τρόπους η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει την εξασθένιση της οικονομίας;

Η ΕΚΤ είναι πιθανόν να διατηρήσει τη θέση της ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν αρκετά ισχυρές για να της επιτρέψουν να τερματίσει τη σχεδόν τετραετή ποσοτική χαλάρωση (QE). Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία:

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αυξήθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό δύο και πλέον ετών τον Νοέμβριο, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2015, όταν η ΕΚΤ εφάρμοσε το QE.

Οικονομολόγοι αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι πως η ΕΚΤ θα «ψαλιδίσει» αντί να μειώσει πολύ τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, που θα ανακοινώσει την Πέμπτη και θα επιμείνει, επί του παρόντος, στην εκτίμησή της ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι «γενικά ισορροπημένοι».

2. Μπορεί η ΕΚΤ να αλλάξει τις προβλέψεις της για τα επιτόκια;

Πράγματι, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία απότομη αποκλιμάκωση των προσδοκιών αύξησης των επιτοκίων λόγω των ασθενών οικονομικών στοιχείων, των φόβων για εμπορικό πόλεμο και των άστατων αγορών. Οι αγορές δείχνουν ότι οι επενδυτές προβλέπουν μία πιθανότητα περίπου 80% για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) από την ΕΚΤ το επόμενο έτος από 100% πριν από έναν μήνα.

Από τον Ιούνιο, η ΕΚΤ διατηρεί τη θέση ότι θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για μεγάλο διάστημα του 2019 και οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της δείχνουν ότι θα εμμείνει σε αυτή παρά την αύξηση των ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας.

3. Πού είναι η από καιρό αναμενόμενη αύξηση του δομικού πληθωρισμού;

Ο γενικός δείκτης τιμών στην Ευρωζώνη αυξάνεται εδώ και μήνες με ρυθμό υψηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο πάνω από το 2%. Ο δομικός πληθωρισμός, όμως, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, συνεχίζει να απογοητεύει.

Ο δείκτης αυτός – που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ – υποχώρησε στο 1,1% τον Νοέμβριο από 1,2% τον Οκτώβριο. Ένας βασικός δείκτης της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη, εν τω μεταξύ, κυμαίνεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους και πλέον, καθηλωμένος από τις τιμές του πετρελαίου που έκαναν βουτιά περίπου 30% τους δύο τελευταίους μήνες.

Με το υπόβαθρο αυτό, δεν θα αποτελέσει έκπληξη μία υποβάθμιση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ μπορεί να τονίσει την οικονομική ώθηση από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η Ευρωζώνη είναι καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου και το φθηνότερο αργό αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα.

4. Τι θα πει η ΕΚΤ για τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν;

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κλίνουν στο να κάνουν μόνο μικρές αλλαγές σχετικά με το πώς η τράπεζα θα επενδύει ξανά τα χρήματα από τα ομολόγα που ωριμάζουν, κρατώντας μεταξύ άλλων ανοικτή τη διάρκεια των αγορών, δήλωσαν πηγές με γνώση της συζήτησης στο - τον Νοέμβριο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ δήλωσε πρόσφατα ότι έχουν δίκιο οι αγορές να περιμένουν έναν ακριβέστερο ορισμό στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για τις επανεπενδύσεις, καθώς η ΕΚΤ έχει πει έως τώρα ότι θα τις συνεχίσει για μία παρατεταμένη περίοδο.

Οι αγορές βλέπουν τις επανεπενδύσεις να συνεχίζονται για περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων και οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αισθάνονται άνετα με τις προσδοκίες αυτές.

5. Είναι η ώρα για πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια;

Ίσως πλησιάζει η ώρα για έναν νέο γύρο φθηνών, πολυετών δανείων στις τράπεζες, που είναι γνωστά ως στοχευμένες μακροπρόθεσμες χρηματοδοτικές συναλλαγές (Targeted Long-Term Refinancing Operations ή TLTROs). Πηγές ανέφεραν στο - την περασμένη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζητούν τρόπους απογαλακτισμού της Ευρωζώνης από το φθηνό χρήμα, ρίχνοντας ιδέες όπως έναν νέο γύρο TLTRO και σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων.

Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα εξακολουθούν να δανείζονται από την ΕΚΤ, ιδιαίτερα μέσω των TLTROs, περισσότερο από όσο καταθέτουν σε αυτή. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες με χαμηλή ρευστότητα των χωρών αυτών θα πρέπει να στηρίζονται στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες ρευστότητας της ΕΚΤ όταν λήξουν τα TLTROs.

Επειδή αυτό θα ωθούσε ανοδικά το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού, το οποίο συνδέεται σήμερα με το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ που είναι αρνητικό, εντείνεται η συζήτηση για έναν νέο γύρο TLTROs. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι ανοικτοί να συζητήσουν έναν νέο γύρο πολυετών δανείων στις τράπεζες το επόμενο έτος, αν και με διαφορετικούς όρους από τους προηγούμενους, σημείωσαν οι πηγές.

Ωστόσο, η συζήτηση αυτή μόλις αρχίζει και δεν αναμένεται την Πέμπτη μία απόφαση για το θέμα αυτό.

Σχετικα αρθρα

Το δεύτερο «Whatever It Takes» του Μάριο Ντράγκι – Jean Pisani-Ferry

admin

ALPHA BANK-Αγορά εργασίας και πανδημική κρίση: Οι ασύμμετρες επιπτώσεις ανά ηλικία, φύλο και επίπεδο εκπαίδευσης και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης

admin

Το φάντασμα του 1970 (ξανά) στοιχειώνει την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο

admin

Τα κακά μαντάτα από το ΔΝΤ

admin

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin