Image default
Πρώτο Θέμα

Η βραδυφλεγής βόμβα των κίτρινων γιλέκων και της Ιταλίας

france 2Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ενθάρρυνε τους λαϊκιστές της Ιταλίας στην αντιπαράθεση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινώντας την δική του μάχη.

Οι υποσχέσεις που έδωσε ο Macron τη Δευτέρα το βράδυ σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθούν οι διαμαρτυρίες της κίτρινης φαντασίας, από την αύξηση του ελάχιστου μισθού κατά 100 ευρώ ($ 114) στην κατάργηση του φόρου επί των συντάξεων, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα χέρια των Ιταλών Πρωθυπουργών Matteo Salvini και Luigi Di Maio ισχυρά όπλα καθώς αμφισβητούν τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ για να αρχίσουν να εκπληρώνουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα μπορούσε να παραβιάσει τους ίδιους κανόνες. Καθώς η ΕΕ πιέζει την Ιταλία να υποχωρήσει από έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, το σχέδιο της Macron θα μπορούσε να ωθήσει τη Γαλλία σε έλλειμα  3,5%, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τα γαλλικά ομόλογα υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα την Τρίτη, με την αποπληρωμή των 10 ετών στη Γερμανία να φτάνει τις 46 μονάδες βάσης, το πιο πολύ από την εκλογή της Macron τον περασμένο Μάιο.

Ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις γαλλικές δαπάνες, η Ιταλία έχει διαμαρτυρηθεί περιοδικά ότι το Παρίσι λαμβάνει ειδική μεταχείριση όταν η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αξιολογεί τους προϋπολογισμούς.

“Οι δαπάνες του Macron θα ενθαρρύνουν τους Salvini και Di Maio”, δήλωσε ο Giovanni Orsina, επικεφαλής στο Πανεπιστήμιο Luiss-Guido Carli της Ρώμης. “Ο Macron έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, αν ο ίδιος αναγκάζεται να αμφισβητήσει τους κανόνες της ΕΕ, ο Salvini και ο Di Maio θα ποντάρουν  σε αυτό για να προωθήσουν τον ισχυρισμό τους ότι οι κανόνες αυτοί είναι λάθος”.

Ο Σαλβίνι και ο Di Maio, οι ευρωσκεπτικιστές που έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους με τους λαϊκούς διαδηλωτές της Γαλλίας, αντιστέκονται ήδη στις πιέσεις του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία να δώσουν έδαφος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, . Οι δύο αναπληρωτές πρωθυπουργοί καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης συνασπισμού αφού ελέγχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του.

Συνάντηση Juncker

Ο κ. Conte θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της επιτροπής Jean-Claude Juncker στις Βρυξέλλες για ένα νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με τον προϋπολογισμό το απόγευμα της Τετάρτης, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών τις επόμενες δύο ημέρες. Οι Salvini και Di Maio αρνούνται να μειώσουν το έλλειμμα κάτω από 2,2%, ανέφερε η εφημερίδα La Stampa.

Ο κ. Conte και η Tria πιέζουν για στόχο έλλειψης σε περίπου 2%, και οι δύο θέλουν να διατηρήσουν την Ιταλία σε καλή κατάσταση με την ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που ζήτησαν να μην ονομάζονται στις συζητήσεις για εμπιστευτικές συνομιλίες. Η Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο στην Ιταλία εάν δεν πληρούνται οι απαιτήσεις του προϋπολογισμού.

Ο Σαλβίνι και ο Di Maio ανέφεραν την ετοιμότητα για συμβιβασμό τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει είτε να αραιώσουν είτε να καθυστερήσουν τις δεσμεύσεις τους για τις εκλογές – το εισόδημα των πολιτών για τους φτωχούς,και την  χαμηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο Di Maio, το κόμμα του οποίου έχει την εκλογική του βάση στη φτωχότερη νότια Ιταλία, ήταν ο πιο εντονος  στην υποστήριξή του προς τους διαδηλωτές της κίτρινης φαντασίας. Ο Di Maio δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι τα αιτήματά τους “μπορούν να διοχετευθούν σε μια δημοκρατική λύση που καταφέρνει να στείλει στο σπίτι του το ίδρυμα που καταστρέφει τα δικαιώματα των πιο αδύναμων στην κοινωνία”.

Οι γαλλικές διαμαρτυρίες δίνουν επίσης στον Conte και στους βουλευτές του προστιθέμενη αξία στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, η οποία είναι επιφυλακτική για να τροφοδοτήσει το συναίσθημα των αντι-ΕΕ πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο. Ο Salvini και ο Di Maio απεικονίζουν ήδη την ψήφο αυτή ως μάχη μεταξύ της εθνικής κυριαρχίας και των παρεμβάσεων των “Ευρωκράτων”.

Οι λαϊκιστές εξετάζουν το ενδεχόμενο εκστρατείας για το Μάιο που θα κατηγορούσε τους εκτελεστές του προϋπολογισμού της ΕΕ να κάνουν διακρίσεις εναντίον της Ιταλίας, ανέφερε η Corriere della Sera.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γκιανάρλο Γιορτζέτι, ένας στενός σύμβουλος του Σαλβίνι, χαρακτήρισε την προσέγγιση του προϋπολογισμού της Ιταλίας “λογική” σε σχόλια προς τους δημοσιογράφους που ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ansa την Τρίτη. “Η Γαλλία έχει παραβιάσει πολλές φορές το έλλειμμα 3%, η Ιταλία δεν το έχει κάνει”, ανέφερε.

Σχετικα αρθρα

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

XA:«Τα αγαθά κόποις κτώνται»

admin

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin