Image default
Πρώτο Θέμα

Η αρχή του τέλους της Ευρώπης και η αγωνιά της Ελλάδας

eu integrationΟ πρόεδρος Macron θέλησε να φέρει την ευρωζώνη πιο κοντά, αλλά η αντίδρασή του στα gilets jaunes έχει σκοτώσει αυτό το όνειρο. Το Βερολίνο απέχει πολύ ακόμα.

Ο Εμμανουήλ Μακρόν χρειάστηκε  μόνο μία ομιλία για να αποτρέψει ολόκληρη τη στρατηγική του για την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Μετά την εκλογή του, ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να σεβαστεί τους κανόνες του προϋπολογισμού της νομισματικής ένωσης και  να ανακτήσει την αξιοπιστία  με τη Γερμανία.

Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν ήταν μόνο ένας τρόπος ενίσχυσης της γαλλικής οικονομίας, αλλά και το κλειδί για την απελευθέρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων της ευρωζώνης – συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού προϋπολογισμού.

Τη Δευτέρα το βράδυ, με την απάντησή του στις διαμαρτυρίες των  gilets jaunes, ο Macron άλλαξε τις προτεραιότητές του. Σημειώνοντας ότι η χώρα ήταν σε κατάσταση “κοινωνικής και οικονομικής έκτακτης ανάγκης”, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην παροχή βοήθειας σε εργαζόμενους με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση κατά 100 ευρώ μηνιαίως των ελάχιστων μισθών και των τελών για τις υπερωρίες.

Αυτές οι πολιτικές αναμένεται να κοστίζουν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με κάποιες αρχικές εκτιμήσεις. Ο Macron θέλει να ξεπεράσει τη φοροδιαφυγή, αλλά τα έξυπνα χρήματα  χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω πρόσθετου δανεισμού. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να αυξηθεί στο 2,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το επόμενο έτος, κυρίως λόγω των έκτακτων μέτρων, και θα μειωθεί στο 1,4% το 2020. Μπορεί τώρα να ανέβει στο 3,5%, σύμφωνα με την  γαλλική εφημερίδα Les Echos.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δυσκολευτεί να κλείσει τα μάτια. Η Γαλλία είχε ήδη υποσχεθεί να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα κατά 0,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής. Αν συνεχίσει με την πάροδο του χρόνου, τα νέα δώρα θα μπορούσαν να μετατρέψουν αυτή τη μείωση σε μια οριστική αύξηση, θέτοντας τη Γαλλία στον ίδιο στρατόπεδο με την Ιταλία.

Όπως έχει σημειωθεί, μια άλλη αύξηση του ελλείμματος της Γαλλίας θα έπληττε επίσης την υποκρισία στη Ρώμη. Η κυβέρνηση του Macron συνεργάστηκε με την υπόλοιπη ευρωζώνη για να υποστηρίξει την απόρριψη από την Επιτροπή του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Η απόφαση αυτή ήταν σκληρή αλλά δίκαιη: η Ιταλία σχεδιάζει να διατηρήσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα αμετάβλητο για καθένα από τα επόμενα τρία χρόνια, γεγονός που θα καθιστούσε τη χώρα ευάλωτη σε μια νέα ύφεση. Αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς ο Macron μπορεί τώρα να δείξει το δάχτυλο στον Matteo Salvini, ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Ιταλίας, όταν και οι δύο θέτουν πολιτικούς προβληματισμούς μπροστά από τη σύνεση.

Οι υποστηρικτές του Προέδρου αναμφισβήτητα επισημαίνουν τις ελαφρυντικές περιστάσεις. Η εξέγερση του κίτρινου φεστιβάλ – και η υποστήριξη που έλαβε από μεγάλο μέρος του πληθυσμού – κινδύνευαν να υπονομεύσουν τη γαλλική δημοκρατία. Η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται, επομένως κάποια δημοσιονομική χαλάρωση μπορεί να μην είναι κακή. Το χρέος της Γαλλίας, σε περίπου 100% του ΑΕΠ, είναι χαμηλότερο από το χρέος της Ιταλίας. Η Γαλλία ξεκίνησε έναν γύρο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην αγορά εργασίας – ενώ η Ιταλία πάει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ωστόσο, γιατί η απειλή κοινωνικών αναταραχών στη Γαλλία θα έχει μεγαλύτερη σημασία από ό, τι στην Ιταλία;

 Και αν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για δημοσιονομικά κίνητρα, τότε γιατί θα έπρεπε να προβληματίσει το σχεδιαζόμενο έλλειμμα της Ρώμης κατά 2,4% του ΑΕΠ;

Παρ ‘όλα αυτά, είναι λάθος να βάλουμε όλη την ευθύνη στον Macron. Η Γερμανία τον άφησε σε ένα αδύνατο σημείο μειώνοντας το μεγάλο ενοποιητικό του όραμα για τη ζώνη του ευρώ. Το Βερολίνο δήλωσε “nein” για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής ασφάλισης για τις καταθέσεις, και έχει προσφέρει μόνο χλιαρή υποστήριξη για τη δημιουργία ενός ταμείου σταθεροποίησης. Άλλα γαλλικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού φόρου, είχαν επίσης κατακρημνιστεί. Ο Macron είχε πολύ λίγα να δείξει στον λαό του  για να αποδείξει ότι η στρατηγική του πέτυχε.

Όποιος και αν είναι ο ένοχος, οποιαδήποτε ελπίδα για το όνειρο της ζώνης ευρώ του Macron πέθανε με την ομιλία αυτής της εβδομάδας. Από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, οι πολιτικοί της Ευρώπης κοιτάζουν προς τα μέσα.  Κανείς δεν νοιάζεται για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.

Συνεπώς  τίθεται αβίαστα το ερώτημα εάν οι τρέχουσες εξελίξεις είναι η αρχή του τέλους της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτo   για τη χώρα μας.

Είναι προφανές πώς ως ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα σε μια ενδεχόμενη μεγάλη αναταραχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πρώτο και κυριότερο την μόνιμη  πλέον αδυναμία εξόδου στις αγορές με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την πορεία της χώρας μας την επόμενη δεκαετία χωρίς κανένα προστατευτικό δίχτυ.

Σχετικα αρθρα

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin