Image default
Πρώτο Θέμα

Η εμφάνιση του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος Vox έχει αναστατώσει το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία

spainΤου Jose Ignacio Torreblanca-Η εμφάνιση του λαϊκιστικού, ριζοσπαστικού δεξιού κόμματος Vox έχει αναστατώσει το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία. Στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Ανδαλουσία -την πιο πολυπληθή περιοχή της χώρας- στις 2 Δεκεμβρίου, το κόμμα κατέλαβε το 10,97% των ψήφων και 12 από τις 109 έδρες στην περιφερειακή βουλή.

Έχοντας κερδίσει 395.012 ψήφους (περισσότερες από τις μόλις 18.422 στις προηγούμενες εκλογές), το Vox έχει αποκτήσει τώρα τους πρώτους του βουλευτές σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για ένα κόμμα που ο Santiago Abascal, ένα πρώην μέλος του ισπανικού συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) δημιούργησε μόλις πέντε χρόνια πριν- και που έχει την υποστήριξη του πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Steve Bannon των ακροδεξιών συνεργατών του σε όλη την Ευρώπη.

Λίγο πριν από τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές το Μάιο του 2019, και με την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών, δεδομένης της χαμηλής επίδοσης του κόμματος του πρωθυπουργού Pedro Sanchez στις εκλογές της Ανδαλουσίας, υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα το Vox να αποκτήσει σημαντική επιρροή σε δήμους, σε περιφερειακά κοινοβούλια και ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ισπανική σκηνή φοβάται ότι οι δημοσκοπήσεις, που δεν διαβάζουν σωστά τη διάθεση του εκλογικού σώματος και υποτίμησαν την δύναμη του Vox στις εκλογές της Ανδαλουσίας θα αποτύχουν επίσης να μετρήσουν σωστά την στήριξη για το κόμμα στο επόμενο έτος.

Η δεύτερη πιο σημαντική ιστορία των εκλογών της 2ας Δεκεμβρίου είναι οι ιστορικές απώλειες που κατέγραψαν οι Σοσιαλιστές και η άνοδος του Ciudadanos, ενός φιλελεύθερου κόμματος που στοχεύει να μιμηθεί το La Republique En Marche του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron. Αυτή η στροφή θα έχει αναμφίβολα πανεθνικές επιπτώσεις. Έχοντας κυριαρχήσει στη βουλή της Ανδαλουσίας για 36 χρόνια, οι Σοσιαλιστές έχασαν 14 από τις 47 έδρες που είχαν στο τελευταίο κοινοβούλιο και πρόκειται να περάσουν στην αντιπολίτευση. Στο μεταξύ, το Ciudadanos, του οποίου ο αριθμός των εδρών αυξήθηκε από 9 στις 21, είναι το κόμμα-κλειδί για τον σχηματισμό της επόμενης περιφερειακής κυβέρνησης.

Οι απώλειες των Σοσιαλιστών προκύπτουν εν μέρει από τοπικούς παράγοντες, όπως η κούραση του εκλογικού σώματος με το status quo και μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς που περιλαμβάνουν και την κακοδιαχείριση κεφαλαίων απασχόλησης. Αλλά πολλοί παρατηρητές επίσης κατηγορούν τον ατυχή συνασπισμό του πρωθυπουργού Sanchez στη Βουλή με το αριστερό Podemos, καθώς και με τα καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας (της Καταλονίας), των οποίων οι ηγέτες έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία της εξέγερσης.

Καθώς οι εκλογές στην Ανδαλουσία ήταν οι πρώτες εκτός Καταλονίας μετά από την αντισυνταγματική προσπάθεια απόσχισης πέρσι, οι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν ανταμείψει τα δύο κόμματα που μίλησαν ανοιχτά εναντίον της ανεξαρτησίας της Καταλονίας -το Ciudadanos και το Vox- και τιμώρησαν εκείνα που θεώρησαν ότι αντέδρασαν υπερβολικά ήπια στο θέμα. Με βάση αυτή την ανάγνωση του εθνικού αισθήματος, ο Pablo Casado και ο Albert Rivera, ηγέτες του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), καλούν τον πρόεδρο Sanchez να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το βασικό μήνυμα του Vox είναι ότι το ισπανικό έθνος χρειάζεται να σωθεί από τον καταλανικό και βασκικό χωρισμό, την μετανάστευση, τον κοσμικό χαρακτήρα, την πολιτική αποκέντρωση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Τα θερμά λόγια της Γαλλίδας ακροδεξιάς ηγέτιδας Marine Le Pen για το Vox μετά από τις ανδαλουσιανές εκλογές, είναι ενδεικτικά για το είδος των συμμάχων που ζητά ο Abascal. Ενώ το Vox δεν είναι ένα αυταρχικό ακροδεξιό κόμμα στο στυλ της ελληνικής Χρυσής Αυγής, υιοθετεί θέσεις χαρακτηριστικές των ευρωπαϊκών λαϊκιστικών ριζοσπαστικών, σε ό,τι αφορά την θρησκεία, την μετανάστευση, την ατομική ελευθερία και διάφορα άλλα θέματα.

Όλα αυτά υποδηλώνουν μια αναβίωση αυτού του είδους του ισπανικού εθνικισμού που θεωρούνταν ευρέως ότι έχει “πεθάνει”; Είναι πολύ νωρίς να πούμε. Ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρο ότι η έλξη πολλών Καταλανών για τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό και άλλες μορφές σοβινισμού, έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση ενός κινήματος της ισπανικής δεξιάς. Ασφαλώς, παρόμοια κόμματα έχουν εμφανιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν θέματα τύπου Καταλονίας, οπότε η καταλανική απόσχιση ίσως να είναι ένας μόνο από τους διάφορους παράγοντες της ανόδου του Vox. Παρόλα αυτά, η πολιτική στην Ισπανία θα είναι πολωμένη και συναισθηματικά φορτισμένη για τα επόμενα χρόνια, εις βάρος των κεντρώων συνασπισμών.

Λόγω των χαμηλών εκλογικών επιδόσεων μόλις έξι μήνες μετά από τον εκλογικό συνασπισμό, οι Σοσιαλιστικές και το Podemos είναι τώρα αβέβαιο εάν θα προκηρύξουν πρόωρες εκλογές και ως εκ τούτου η προφανής αδυναμία της κυβέρνησης είναι πραγματική. Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση δεν περάσει τον προϋπολογισμό του Sanchez για το 2019 στις επόμενες εβδομάδες ίσως να έχουν λίγες επιλογές.

Σχετικα αρθρα

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin