Image default
Πρώτο Θέμα

To νέο σχέδιο κυριαρχίας της Κίνας

china dragon 1795137b 1Ο Φρεντ Χου δεν θα ξεχάσει ποτέ την τρομοκρατία στα μάτια του δασκάλου του, όταν ο άνθρωπος μεταφέρθηκε σε κινεζική φυλακή κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο Τσε Τουνγκ.

Στη συνέχεια,  το όνειρό του να ξεφύγει από την αγροτική φτώχεια για να γίνει δημοσιογράφος ή δάσκαλος φάνηκε απελπιστικο.

Δύο χρόνια αργότερα, η ελπίδα του αναζωπυρώθηκε όταν ο εισερχόμενος ηγέτης Deng Xiaoping επανέλαβε τις εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο στα τέλη του 1977, επιτρέποντας σε όλους τους μαθητές να διεκδικήσουν μια θέση για ένα κολέγιο.

“Για πρώτη φορά υπήρχε ένα σαφές μονοπάτι μπροστά μας”, δήλωσε ο Χου, ο οποίος πήγε για να παρει πτυχία Master στην Tsinghua και το Χάρβαρντ,  εργάζεται για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ηγείται της Goldman Sachs Group Inc. στην Κίνα. “Η αναταραχή ήταν πίσω μας. Ήρθε μια νέα εποχή “, δήλωσε ο ιδρυτής της Primavera Capital Ltd., ενός ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου με έδρα το Πεκίνο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Hu και εκατοντάδες εκατομμύρια άλλοι εγκατέλειψαν την ύπαιθρο και δημιούργησαν επιχειρήσεις στις πόλεις ή πήγαν να εργαστούν σε εργοστάσια που ώθησαν την Κίνα να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Οι μεταρρυθμίσεις του Ντενγκ, που ξεκίνησαν επίσημα πριν από 40 χρόνια, στις 18 Δεκεμβρίου, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, δημιούργησαν  μία από τις μεγαλύτερες δημιουργίες του πλούτου στην ιστορία, αφαιρώντας τη φτώχεια από περισσότερους από 700 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αλλά οι αλλαγές σπέρνουν επίσης τους σπόρους πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κίνα. Δύο δεκαετίες ανάπτυξης με κάθε κόστος κάτω από τους Προέδρους Jiang Zemin και Hu Jintao που ξεκίνησε το 1993 στοιβάζονταν στο έθνος με μολυσμένα ποτάμια και θαλασσινούς ουρανούς, καθώς και ένα βουνό χρέους. Κατά το διάστημα αυτό, η Κίνα έγινε βαθιά ενσωματωμένη στην παγκόσμια οικονομία, μια τάση που επιταχύνθηκε μετά την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001.

Όταν ο Πρόεδρος Xi Jinping ανέλαβε την εξουσία το 2013, πολλοί ελπίζουν ότι θα αποδειχθεί ηγέτης στην ρεφορμιστική φλέβα του Deng. Όμως, ενώ ο Deng θέλησε τις μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στην αγορά για να καταστήσει την Κίνα πλούσια, ο Xi επιβεβαίωσε τον έλεγχο του κράτους σε μια προσπάθεια να μετατραπεί η χώρα σε πολιτική και τεχνολογική υπερδύναμη.

“Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Xi όσον αφορά την οικονομική διαχείριση είναι να δηλώσει αποτελεσματικά, αν όχι τυπικά, το τέλος της εποχής της μεταρρύθμισης a la Deng Xiaoping”, δήλωσε ο Arthur Kroeber, ιδρυτικός συνεργάτης και διευθύνων σύμβουλος της ερευνητικής εταιρείας Gavekal Dragonomics. Ενώ ο Deng και οι μετέπειτα ηγέτες τόνισαν το ρόλο των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην οικονομία και τη μείωση του ρόλου του κράτους, ο Xi φαίνεται να πιστεύει ότι η ισορροπία είναι τώρα σωστή, είπε ο Kroeber.

Ο Χί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και άλλους παγκόσμιους ηγέτες, απογοητεύτηκαν από τα χρόνια που χάνουν στο Πεκίνο για να ανοίξουν τις αγορές τους σε ξένες επιχειρήσεις. Οι επικριτές της Κίνας λένε ότι οι εγχώριες εταιρείες που επιδιώκουν τώρα την παγκόσμια κυριαρχία στην τεχνολογία και το εμπόριο αυξήθηκαν με κρατικές επιδοτήσεις ή φθηνά δάνεια ενώ προστατεύονταν από τον ξένο ανταγωνισμό.

Η αντιπαράθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Κίνα καθώς προσπαθεί να αποφύγει να πέσει σε αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν παγίδα μέσου εισοδήματος, όπου το εισόδημα ανά κάτοικο παγιδεύεται πριν γίνει ένα έθνος πλούσιο. Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή οι αυξανόμενοι μισθοί και το κόστος υποβαθμίζουν την κερδοφορία σε εργοστάσια που κάνουν βασικά αγαθά, όπως ρούχα ή έπιπλα, και η οικονομία αποτυγχάνει να κάνει το άλμα σε βιομηχανίες και υπηρεσίες υψηλότερης αξίας.

Μόνο πέντε βιομηχανικές οικονομίες στην Ανατολική Ασία κατάφεραν να ξεφύγουν από την παγίδα από το 1960, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Πρόκειται για Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ταϊβάν.

Για να συμμετάσχουν, ο Xi πρέπει να επιβλέπει μια μεταστροφή στις αγορές της Κίνας, να εισάγει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, να αναβαθμίσει την τεχνολογία και να ενισχύσει την εταιρική διακυβέρνηση, ενώ παράλληλα διεξάγει εμπορικό πόλεμο με μια αμερικανική κυβέρνηση που αντιτίθεται στην άνοδο της ασιατικής χώρας. Η πρόκληση του Xi εντείνεται από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού, το βουνό του εταιρικού και τοπικού δημοσίου χρέους και από ένα περιβαλλοντικό καθαρισμό που θα διαρκέσει δεκαετίες.

“Καμία σημαντική οικονομία που δεν είναι δημοκρατική έχει καταφέρει να ξεπεράσει τη μεσαία εισοδηματική παγίδα, οπότε οι πιθανότητες δεν είναι προς όφελος της Κίνας ακόμη και χωρίς τον εμπορικό πόλεμο”, δήλωσε ο Steve Tsang, διευθυντής του Ινστιτούτου SOAS China στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Το κατά πόσον η Κίνα το κάνει θα εξαρτηθεί από την κληρονομιά των μεταναστών και επιχειρηματιών που εκμεταλλεύτηκαν το άνοιγμα του Ντενγκ και ίδρυσαν ιδιωτικές εταιρείες και κατέκτησαν μια μεταποιητική βιομηχανία μετά την άλλη. Σήμερα, ο ιδιωτικός τομέας της Κίνας παράγει το 60% της παραγωγής του έθνους, το 70% της τεχνολογικής καινοτομίας και το 90% των νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του Xi, Liu He.

Σκιώδης τραπεζικη

Πολλές από αυτές τις εταιρείες αισθάνονται το κύριο βάρος των εκστρατειών του Xi για να παραμερίσουν την οικονομία και να καταπολεμήσουν τη ρύπανση. Η καταστολή της χρηματοδότησης από τις σκιώδεις τράπεζες έχει καταπνίξει μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια των ετών άνθησης, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν παγιδευτεί για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η δύσκολη τους κατάσταση προκάλεσε μια πρωτοφανή ώθηση από τους φορείς χάραξης πολιτικής φέτος για να κακοποιήσει τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερο σε μη κρατικές εταιρείες, μια εκστρατεία του Xi που εγκρίνεται αναγγέλλοντας την «ακλόνητη» υποστήριξή της στον ιδιωτικό τομέα.

Η πολιτική αντίδραση δεν είναι αρκετά ισχυρή και αποτελεσματική και υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω αποδυνάμωσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης των επενδυτών που προκαλεί έναν φαύλο κύκλο, δήλωσε ο Χου την Κυριακή σε συνέντευξη στην τηλεόραση -. Οι πολιτικές προς τον ιδιωτικό τομέα είναι “ασυντόνιστες” με την υποστήριξη των υπηρεσιών και στη συνέχεια επιβάλλονται αυστηρότεροι κανονισμοί, δήλωσε.

“Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να απομακρύνει το στενό σφίξιμο που εξακολουθεί να καταπνίγει επιχειρηματίες”, είπε. “Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί κανόνες, ηλίθιοι κανόνες. Η πορεία γίνεται πιο σκληρή.

Πουθενά οι επιτυχίες και οι προκλήσεις των επιχειρηματιών της Κίνας είναι πιο εμφανείς από ό, τι στο Shenzhen, το οποίο κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών εξελίχθηκε από το ψαροχώρι στην πόλη του εργοστασίου, στον αστραφτερό τεχνολογικό κόμβο που είναι σήμερα.

Ο Andy Yu, ένας ντόπιος του Wuhan στην κεντρική Κίνα, είναι χαρακτηριστικός των ανθρώπων που έκαναν την πόλη των μεταναστών επιτυχημένη. Ήρθε στο Shenzhen το 2003 για να εργαστεί σε μια εταιρεία τεχνολογίας και δημιούργησε το δικό του κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων, Shenzhen Garlant Technology Development Co., λίγα χρόνια αργότερα.

“Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η Κίνα μπορεί να κάνει μόνο φτηνά σκουπίδια, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια”, δήλωσε ο Yu. “Η Κίνα μπορεί να κάνει πολύ καλά προϊόντα και γι ‘αυτό οι εταιρείες όπως η Apple έχουν εργοστάσια εδώ. Η Κίνα έχει την καλύτερη σχέση τιμής-ποιότητας οπουδήποτε. “

Ο Yu πιστεύει ότι ο συνδυασμός καλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές θα επιτρέψει στην εταιρεία του να αυξήσει τα τιμολόγια του Trump. Περίπου το ένα πέμπτο των ετήσιων πωλήσεων ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων της Shenzhen Garlant προέρχονται από τις ΗΠΑ και υπόκεινται σε δασμό 10 τοις εκατό που θα μπορούσε να ανέλθει σε 25 τοις εκατό το επόμενο έτος. Ο Yu δήλωσε ότι μπορεί να μεταβιβάσει το αυξημένο κόστος στους πελάτες, επειδή οι δυτικοί ανταγωνιστές του πωλούν σε πολύ υψηλότερες τιμές, ενώ οι αντίπαλοι κατασκευαστές στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική υστερούν πολύ στην τεχνολογία.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank:Η Ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και οι Δράσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0

admin

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

admin

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin