Image default
Πρώτο Θέμα

Το υποπτο παιχνιδι των λαϊκιστών με την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας

italian banksΗ λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας παρακολουθεί τις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της χώρας. Η Ρώμη έχει υποστεί μια μακρά σειρά τραπεζικών σκανδάλων, επομένως είναι δίκαιο να ζητάει περισσότερη λογοδοσία. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο προχωράει η κυβέρνηση πρέπει να ανησυχεί όποιον ενδιαφέρεται για την ανεξαρτησία αυτών των θεσμών.

Ο συνασπισμός έχει ορίσει τον Paolo Savona, υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ως νέο πρόεδρο της Consob, της ρυθμιστικής αρχής των χρηματοπιστωτικών αγορών. Είναι δύσκολο να δούμε πώς ένας διορισμένος που προέρχεται απευθείας από την κυβέρνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ανεξάρτητος. Την ίδια στιγμή, η Ρώμη μπλοκάρει την απόφαση για την ανανέωση της θητείας του Luigi Federico Signorini, αναπληρωτή γενικού διευθυντή στην Τράπεζα της Ιταλίας. Αυτή είναι μια άλλη ανησυχητική παρέμβαση.

Θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Ο Ματτέο Σαλβίνι, ηγέτης του Συνδέσμου και αναπληρωτής πρωθυπουργός, είπε ότι η ηγεσία της Τράπεζας της Ιταλίας και του Consob «θα πρέπει να μειωθεί στο μηδέν». Στη συνέχεια είπε ακόμα ότι θα ανήκει στον υπουργό Οικονομικών και ο πρωθυπουργός (που είναι βεβαίως πιο μετριοπαθής) θα αποφασίσει ποιος διευθύνει την Τράπεζα.

Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα λανθασμένο για τους εκλεγμένους πολιτικούς να έχουν κάποιες απόψεις σχετικά με τους κορυφαίους οικονομικούς τεχνοκράτες της χώρας, όταν οι θέσεις αυτές ανανεώνονται, εφόσον το επιτρέπει ο νόμος. Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών και άλλων ρυθμιστικών αρχών είναι κρίσιμη, αλλά όχι απόλυτη. Πρέπει να λογοδοτούν στους ψηφοφόρους, για να αποτρέψουν την κατάχρηση των εξουσιών τους.

Η Τράπεζα της Ιταλίας και η Consob προήδρευαν μια σημαντική τραπεζική κρίση, η οποία ανάγκασε την ιταλική κυβέρνηση να εισέλθει και να διασώσει μια σειρά τραπεζών όπως η Monte dei Paschi di Siena. Η κεντρική τράπεζα επιμένει ότι δεν έκανε τίποτα κακό, καθώς η κρίση ήταν υποπροϊόν της μακράς ύφεσης της Ιταλίας. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν οι ρυθμιστικές αρχές θα έπρεπε να επιβάλουν αυστηρότερη εποπτεία ή να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν τους μικροεπενδυτές να λαμβάνουν αδικαιολόγητους κινδύνους όταν αγοράζουν μετοχές τράπεζας ή χρέη μειωμένης εξασφάλισης. Πολύ λίγες αλλαγές έγιναν στη συνέχεια στην ανώτατη διοίκηση της Τράπεζας, η οποία αρνήθηκε επίσης να ανοίξει μια εσωτερική έρευνα για να διερευνήσει εάν κάτι πήγε στραβά.

Ακόμα, οι λαϊκιστές πιέζουν τα πράγματα πολύ μακριά. Στην Consob η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση είχε ορίσει τον Mario Nava, αξιόλογο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να δώσει ζωή στον ρυθμιστή μετά τις αποτυχίες του κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης. Αλλά η Λιγκα και η Πέντε Αστέρια τον πίεσαν να παραιτηθεί από τους δεσμούς του με την Επιτροπή, η οποία ήταν ακόμα ο τελικός εργοδότης του, παρόλο που εργαζόταν με απόσπαση στην Ιταλία. Τώρα, έχουν ορίσει τον Σαβόνα, τον οποίο ήθελαν ως υπουργό Οικονομικών σε κάποιο σημείο πριν αποδεχτούν τον λιγότερο αμφιλεγόμενο τεχνοκριτή Τζιοβάνι Τρία.

Η κατάσταση στην Τράπεζα της Ιταλίας είναι εξίσου ανησυχητική. Ο νόμος της Ιταλίας αναφέρει ότι εναπόκειται στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας να προτείνει υποψηφίους για το ρόλο γενικού διευθυντή και γενικού αναπληρωτή διευθυντή, όπως ο Signorini. Ο ιταλός πρόεδρος κάνει το διορισμό, ενώ η κυβέρνηση είναι μόνο για να εκφράσει μια άποψη – δεν θα θέσει όλη τη διαδικασία σε αναστολή. Δεν είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι η Λίγκα και τα πέντε αστέρια κανουν παράξενες προσπάθειες να καταλάβουν τον έλεγχο των αποθεμάτων χρυσού της τράπεζας. Αυτό δημιουργεί βαθιά ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση με την κεντρική τράπεζα, η οποία πρέπει να είναι ανεξάρτητη σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Αν ήταν πραγματικά έξυπνοι, οι λαϊκιστές θα αντιγράψουν το playbook του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, ένα από τα μοντέλα τους. Ο Trump αρέσκεται να συγκρούεται με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά έχει κάνει αξιοπρεπείς διορισμούς όποτε χρειάζεται. Ο Jerome Powell έχει αποδειχθεί ότι είναι ο δικός του άνθρωπος, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου του έτους.

Οι επιθέσεις της Λιγκας και των Πέντε Αστέριψν στους αξιωματούχους θα ήταν πιο αξιόπιστες αν είχαν κατάλληλους και πραγματικά ανεξάρτητους υποψήφιους έτοιμους να τους αντικαταστήσουν. Όσο επιμένουν στους πιστούς και τις παράξενες πολιτικές, θα βλάψουν όχι μόνο τη δική τους φήμη αλλα και αυτή της χώρας.

Σχετικα αρθρα

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin

Πανδημία: Η νέα παλαιά καθημερινότητα της Δανίας

admin