Image default
Πρώτο Θέμα

Το tango de la muerte των ιταλικών ομολόγων

italy flag bloombe 2056482bΤα ομόλογα της Ιταλίας απολαμβάνουν μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, ενώ η ισπανική πολιτική περιβάλλει τους τίτλους της περιφέρειας της ευρωζώνης. Αλλά η αίσθηση της σταθερότητας της αγοράς φαίνεται όλο και πιο εύθραυστη καθώς οι οικονομικές αβεβαιότητες εμφανίζονται.

Το έθνος βρίσκεται ήδη σε ύφεση, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διευρύνεται και η απειλή μιας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας πλανάται στον αέρα – ένα κοκτέιλ κινδύνου που θα μπορούσε ενδεχομένως να εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ομολόγων. Ταυτόχρονα, η αγορά θα αντλήσει κάποια στήριξη από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη δυνατότητα νέων, φθηνών δανείων, ενώ η παρατεταμένη προοπτική πρόωρων εκλογών μπορεί να είναι ευνοϊκή, μολονότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια.

Υφεση

Ήδη το δεύτερο πιο χρεωμένο έθνος της ζώνης του ευρώ, η Ιταλία είναι η πρώτη που βυθίζεται στην ύφεση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου, με την οικονομία να έχει πέσει το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη προστέθηκαν στη ζοφερή προοπτική,με την αναμενόμενη πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Δεκέμβριο.

Αυτό δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα της Ρώμης να περιορίσει το έλλειμμα του τρέχοντος έτους στο στόχο 2.04 τοις εκατό. Ενώ η υπέρβαση θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της προσφοράς ομολόγων, θα μπορούσε επίσης να θέσει εκ νέου το έθνος σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα όρια ελλείμματος του μπλοκ προβλέπουν έλλειμμα που δεν υπερβαίνει το 3%, με στόχο να μειωθεί το χρέος 60%. Η Ιταλία βρίσκεται σήμερα στο 130%.

“Σε αντίθεση με την χαμηλή ανάπτυξη, τους κινδύνους πιθανών υποβαθμίσεων και τις ανησυχίες σχετικά με τη διατηρησιμότητα του χρέους, ενδεχομένως να ανακάμπτουν οι επενδυτές καθως αγωνιζόμαστε να δούμε υπερβολικά υψηλά τα BTPs”, γράφει ο Σημ. “Το έλλειμμα θα μπορούσε να φτάσει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ή και περισσότερο, το οποίο θα μπορούσε να επαναφέρει την Ιταλία σε μια πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες”.

Στο άμεσο μέλλον, η απειλή υποβάθμισης από την Fitch Ratings σε ένα επίπεδο πάνω από τα σκουπίδια εμφανίζεται εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι τίτλοι ενδέχεται σύντομα να μην είναι επιλέξιμοι σε παγκόσμια σημεία αναφοράς. Ο στρατηγός της Citigroup Inc. Jamie Searle είπε ότι μια περικοπή στο BBB- θα μπορούσε επίσης να ωθήσει την απόδοση των γερμανικών bunds σε τέσσερις μονάδες βάσης και χαμηλότερα.

Πολιτική

Ένας συνασπισμός μεταξύ του Συνδέσμου και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων δεν ήταν ίσως πιθανό να είναι σταθερός, ειδικά σε μια χώρα που είχε 66 κυβερνήσεις από τον πόλεμο, αλλά οι διαφορετικές περιουσίες τους στις κάλπες προκάλεσαν την προοπτική νέων εκλογών.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι τόσο κακό για τους επενδυτές. Η ισχυρή προβολή του Συνδέσμου μπορεί να σημαίνει ότι θα μπορούσε να κυβερνά με τους φυσικούς συμμάχους του στα δεξιά – τη Forza Italia του Silvio Berlusconi και τους αδελφούς της Ιταλίας – που θα ήταν πιθανώς πιο φιλική προς την αγορά από την σημερινή εταιρική σχέση.

Ο στρατηγός της Mizuho International Plc, Peter Chatwell, εκτιμά ότι, σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, η δεκαετή πριμοδότηση απόδοσης της Ιταλίας έναντι των γερμανικών bunds θα μπορούσε να περιοριστεί σε περίπου 200 μονάδες βάσης, επίπεδο που δεν παρατηρήθηκε από τον περασμένο Μάιο. Η διαφορά ήταν περίπου 265 μονάδες βάσης τη Δευτέρα.

Η Ιταλία προχώρησε στην έκδοση χρεογράφων φέτος, εκμεταλλευόμενη την ρεκόρ ζήτησης για ομόλογα της ζώνης του ευρώ εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, το έθνος πρέπει ακόμα να αναλάβει περίπου το 88% των χρηματοδοτικών του αναγκών για το έτος – αυτό σημαίνει ότι παραμένει ευάλωτο στον κίνδυνο πτώσης της ζητησης σε περίπτωση επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος ή της μείωσης της κυριαρχίας.

“Το tango de la muerte “μεταξύ των αγορών και του ιταλικού Treasury είναι πιθανόν να είναι πολύ ενδιαφέρον φέτος”, δήλωσε ο James Athey, διευθυντής χρημάτων στην Aberdeen Standard Investments. “Το σημείο στο οποίο η αγορά είναι κορεσμένη είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εκ των προτέρων.

Η αγορά ομολόγων μπορεί να αντλήσει άνεση από την πτώση των προσδοκιών για αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ, με την τιμολόγηση της αγοράς χρήματος να εξαναγκάζει ήδη το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα μιας αύξησης στα μέσα του 2020. Με τις αποδόσεις του bund να μειώνονται προς το μηδέν, οι επενδυτές θα μπορούσαν να επιλέξουν να αγορασουν τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία πληρώνουν μερικές από τις καλύτερες τιμές στη ζώνη του ευρώ.

Η συμπληρωματική στήριξη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό τη μορφή άλλου γύρου στοχοθετημένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ, η οποία συζητείται επί του παρόντος από το ίδρυμα, σύμφωνα με τον κ. Benoit Coeure, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής που είναι υπεύθυνος για τις αγορές. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη περιφερειακών ομολόγων της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, σύμφωνα με την Credit Agricole SA.

Σχετικα αρθρα

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin

Πανδημία: Η νέα παλαιά καθημερινότητα της Δανίας

admin