Image default
Πρώτο Θέμα

Τι προεξοφλεί το Χρηματιστήριο

Υψηλά κέρδη 11,48% αφήνει ο Φεβρουάριος στο Χρηματιστήριο

Με τις τράπεζες στο τιμόνι το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεπέρασε τις 700 μονάδες, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2018.

Έτσι η αγορά αποχαιρετά τον Φεβρουάριο με υψηλά κέρδη 11,48%. Πιο εντυπωσιακά τα μηνιαία κέρδη του τραπεζικού κλάδου αγγίζουν το 43,62%,  μετά τη σημερινή άνοδό του κατά 9,25%.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης η άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από σημαντική αύξηση του τζίρου, ο οποίος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 707,51 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,76%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 712,23 μονάδες ( 2,44%).

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε υψηλά κέρδη 11,48% τον Φεβρουάριο.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 120,130 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 75.221.513 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,90%

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς ( 23,00%), της Εθνικής ( 9,28%), της Eurobank ( 9,05%) και της Alpha Bank ( 6,90%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-4,03%) και της Τιτάν (-2,73%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών ( 9,25%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών ( 4,38%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών προιόντων (-2,79%) και των Τροφίμων (-1,35%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασανη Eurobank και η Αlpha Bank με 21.564.100 και 19.764.555 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 24,107 εκατ. Ευρώ και η Εθνική με 21,241 εκατ. Ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 58 μετοχές, 33 πτωτικά και 45 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Πειραιώς 23,00% και Attica Bank 12,54%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ -10,00% και Medicon -4,51%.

Eντυπωσιακή ήταν η εκτίναξη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, της πλέον υποτιμημένης τραπεζικής μετοχής με βάση τη σχέση τιμής/λογιστικής αξίας, η οποία ενδοσυνεδριακά πήγε στο limit-up ( 30%) και έκλεισε με άνοδο 23%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αγορά προεξοφλεί ότι, αμέσως μετά την έξοδο του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων, τράπεζα θα μπορέσει να υλοποιήσει έκδοση ομολόγων 500 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της.

Την ίδια ώρα, στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχωρούσε αρκετά κάτω από το 3,70%, για να κλείσει την ημέρα στο 3,654%. Με αυτή την απόδοση στη δευτερογενή αγορά, η επικείμενη έκδοση 10ετών τίτλων αναφοράς έχει πλέον τις προϋποθέσεις, όπως εκτιμούν αναλυτές, να εξελιχθεί επιτυχώς, με την απόδοση των νέων τίτλων να πέφτει ίσως και κάτω από 3,90%.

Πίσω από τη θεαματική αλλαγή του κλίματος και την επάνοδο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα βρίσκονται οι ενθαρρυντικές εξελίξεις στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και η θετική αποτίμηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους επενδυτές.

Παρότι η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν ήταν αρκετά αυστηρή, φαίνεται ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος να υπάρξει εμπλοκή με την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Καθώς κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν επί των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη, η Κομισιόν πιθανότατα θα αποδεχθεί τη νέα πρόταση, ώστε να κλείσει το σοβαρότερο κενό στα προαπαιτούμενα.

Επιπλέον, το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία αξιολογείται θετικά από τους επενδυτές, καθώς κρίνεται ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιταχύνουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων προβληματικών στεγαστικών δανείων, τα οποία έχουν και τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας στη συνολική προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ξένοι επενδυτές προεξοφλούν το άνοιγμα ενός ενάρετου κύκλου για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα, καθώς διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει πραγματικά το Δημόσιο στη διεθνή αγορά κεφαλαίων, με μια έκδοση μακροπρόθεσμου τίτλου.

Οι τράπεζες θα ακολουθήσουν με τις δικές τους εκδόσεις και τιτλοποιήσεις, που θα διευκολύνουν την προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης και γρήγορης μείωσης του προβληματικού ενεργητικού.

Το σημαντικότερο για την πορεία μετοχών και ομολόγων, όμως, είναι ότι αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης της Ελλάδας από τους επενδυτές: αντί να βλέπουν κινδύνους και… ατυχήματα, τώρα βλέπουν ευκαιρίες για κερδοφόρες τοποθετήσεις.

Σχετικα αρθρα

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin