Image default
Πρώτο Θέμα

Στην τελική ευθεία για νέο 10ετές-Που πάει το ΧΑ

bondsΟ ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι ορίστηκαν οι ανάδοχοι για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, την πρώτη μετά από εννέα χρόνια, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξει αύριο.

Aνάδοχοι θα είναι τρεις αμερικάνικες τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas και HSBC.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει “στο κοντινό μέλλον”, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, ωστόσο πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η 5η Μαρτίου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Η απόδοση της έκδοσης αναμένεται κοντά στο 4%, λίγο υψηλότερα από αυτό του πρώην 10ετούς και νυν 9ετούς ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 το οποίο σήμερα αγγίζει νέα χαμηλά 13 ετών στο 3,601%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό θα διαμορφωθεί κοντά ή και λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2 δισ. με 3 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010 όπου αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ, λίγους μήνες πριν η Ελλάδα μπει στο καθεστώς των μνημονίων, με κουπόνι 6,25%.

Η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s την Παρασκευή στο Β1 από Β3 με σταθερές προοπτικές, αποτέλεσε ένα επιπλέον πλεονέκτημα για τον ΟΔΔΗΧ, επισπεύδοντας έτσι τη δεύτερη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να έχει ισχυρή ζήτηση, τόσο λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος μετά τις εκδόσεις χρέους από Ιταλία και Ισπανία όσο και λόγω της πολύ καλής πορείας του νέου 5ετούς ομολόγου του οποίου η απόδοση έχει υποχωρήσει κατά 31%.

Σήμερα στο άνοιγμα είχαμε: ΑΛΦΑ 4,9% ΕΥΡΩΒ 4,6% ΕΤΕ 5% ΠΕΙΡ 8,8% για να γυρίσουν στο πλην οι τρεις και να περιορίσει οριακά τα κέρδη της η ΠΕΙΡΑΙΩΣ.Όμως μέχρι την λήξη της συνεδρίασης πολλά έχουν να δουν τα μάτια μας…

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ για 2η σερί συνεδρίαση την ανοδική διαφυγή του ο ΑΒΑΞ , ενώ η ΑΤΤΙΚΗΣ συνεχίζει δυναμικά για μία ακόμη ημέρα.

Στο προσκήνιο σήμερα η ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με το παρασκήνιο να κάνει λόγο για Funds που ενδιαφέρονται να πάρουν το κοντρόλ του ομίλου.

Και μάλιστα γίνεται λόγος ότι δεν πρόκειται για ένα ή δύο αλλά τρία και ίσως να εμφανιστεί και τέταρτο.

Για τιμήματα δεν αναφέρεται κάτι τι το συγκεκριμένο, αλλά οπωσδήποτε για να τελεσφορήσουν πρέπει να ξεπερνάνε τουλάχιστον το Book Value (περί τα 1,8500 με 1,9000 ευρώ.)

Ενας μήνας πέρασε που όλοι αναρωτιόνταν τι συμβαίνει και καταρρέει η αγορά, που οδηγούνται τα τραπεζικά χαρτιά που «τρώνε» δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης.

Φαίνεται ότι οι υπερβολές προς τα κάτω, η φυγή των ξένων επενδυτών και η αδιαφορία των εγχώριων τότε ήταν φανερό ότι δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Όμως, και τώρα αυτό το ράλι ανόδου δεν μπορεί να σχετίζεται με τα μακροικονομικά δεδομένα μιας και τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν.

Παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές δείχνουν να αδιαφορούν ακόμη και για τις αρνητικές εκθέσεις των ξένων για τις τράπεζες οι οποίες έχουν αύξηση 47% στις τιμές τους τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το ανοιξιάτικο ράλι οφείλεται στα εξής:

1.     Η επικείμενη έξοδος στις αγορές με 10ετίες ομόλογο. Η πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθεί εντός του 48ώρου και για το λόγο αυτό έχουν πέσει πάνω όλες οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Μια σίγουρη έξοδος, εγγυημένη και με καλό επιτόκιο είναι ένα θετικό νέο που εκλαμβάνεται ως πρόοδος για την Ελλάδα.

2.     Τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει σε νέα χαμηλά κάτι που θα κάνει πιο εύκολη την έξοδο.

3.     Οι αποτιμήσεις, ειδικά των τραπεζικών μετοχών είναι πολύ χαμηλές και αξίζει για τους ξένους να ρισκάρουν βάζοντας τα λεφτά τους και να πουλήσουν κάποια στιγμή βγάζοντας πολλά λεφτά. Σκεφτείτε αυτός που αγόρασε πριν από πέντε εβδομάδες τράπεζες έχει τεράστια κέρδη και περιμένει κι άλλα από το ράλι. Η Πειραιώς έχει άνοδο 117%, η Εθνική περί το 73%, η Eurobank 51% από τα χαμηλά του Νοεμβρίου συν 43% από την πρώτη Φεβρουαρίου.

4.     Προχωρούν σημαντικά γεγονότα. Όπως η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της α’ κατοικίας. Όπως η οριστική λύση με τα NPL’s από κυβέρνηση και ΤτΕ. Επίσης, η επιτάχυνση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών είναι θετικά νέα.

5.     Οι αναλυτές εκτιμούν ως σημαντικότερο γεγονός την προσδοκία των πρόωρων εκλογών. Ποντάρουν στις κάλπες του Μαίου που θα άρει τα πολιτικά αδιέξοδα ενώ δείχνουν σιγουριά ότι θα υπάρξει σταθερότητα κι όχι νέα κρίση στην οικονομία επειδή θα υπάρξει και νέα κυβέρνηση τετραετίας. Οι ξένοι θέλουν να μην υπάρξει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και το ότι αποφάσισαν να τοποθετηθούν ξανά στο ΧΑ δείχνει ότι «ψηφίζουν» κάλπες τον Μάιο.

Η εβδομάδα που μπαίνει θα δείξει αν υπάρχουν αντοχές στον δείκτη κι αν δεν είναι ένα πρόσκαιρο ράλι που θα σταματήσει γιατί τα κέρδη πρέπει να ρευστοποιηθούν.

Θα φανεί αν πρόκειται για «σορτάρισμα» τις πέντε τελευταίες εβδομάδες και θα αρχίσει πτώση που μπορεί να παρασύρει τους μικροεπενδυτές και να χάσουν τα λεφτά τους.

Αλλωστε είναι γνωστό πόσο «ρηχή» είναι η αγορά και πώς μια είδηση, ένα δημοσίευμα, μια έκθεση μπορεί να ρίξει τον δείκτη στα Τάρταρα. Όπως λένε πάντως οι αναλυτές, πριν από τις κάλπες, η προσδοκία για πολιτική αλλαγή και σταθερότητα φέρνει συνήθως ράλι. Ένα ράλι που συνεχίζεται και μετά τις κάλπες όταν οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει η Axia Research, ένας σημαντικός καταλύτης για την αγορά, ο οποίος θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση, είναι το σενάριο των πρόωρων εκλογών, εκτιμώντας πως υπάρχει πιθανότητα για πρόωρες κάλπες τον Μάιο. Η προκήρυξη των εκλογών , θα αποτελέσει το ξεκίνημα ενός ισχυρού ράλι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς την Ελλάδα, οδηγώντας σε νέο άλμα στις τραπεζικές μετοχές

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin