Image default
Πρώτο Θέμα

Τα αμερικάνικα ομόλογα φλερτάρουν με την ύφεση

620x 1Οι επενδυτές πρόκειται να απορροφήσουν ομόλογα ύψους 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις χαμηλότερες αποδόσεις τους εδώ και μήνες, ακολουθώντας την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και νέες ενδείξεις ότι η παγκόσμια ανάπτυξη εξασθενεί.

Η εβδομάδα ξεκινάει με ένα στενά παρακολουθούμενο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ που προμυνυει ύφεση: Το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων 3 μηνών και 10 ετών είναι πλέον αρνητικό. Στην πορεία της οικονομικής ύφεσης που άρχισε στα τέλη του 2007, αυτό το κομμάτι της καμπύλης αρχικά αντιστράφηκε στις αρχές του 2006. Η τελευταία κατάρρευση της καμπύλης ήρθε εν μέσω αναφορών που δείχνουν αδυναμία στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ ο δείκτης της αμερικανικής βιομηχανίας επιβραδύνθηκε.

Οι επόμενες μέρες θα φέρουν ειδησεις στην αμερικανική αγορά στέγης και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να μετρήσουν το επόμενο βήμα της Fed μετά την απροσδόκητη παραδοχή των αναμενόμενων αυξήσεων του επιτοκίου στο μηδέν. Θα υπάρξει επίσης μια σειρά από ομιλητές της Fed που θα σταθμίσουν τις εξελίξεις, για να μην αναφέρουμε μια προγραμματισμένη ψήφο Brexit στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Οι ενέργειες και τα σχόλια της Fed έδωσαν στους επενδυτές την εντύπωση ότι γνωρίζουν ότι η υπόλοιπη αγορά δεν γνωρίζει το μέλλον της οικονομίας”, δήλωσε ο Kevin Giddis, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στον Raymond James στο Μέμφις του Τενεσί. “Αυτό είναι ένα κλασικό εμπόριο που ευνοεί τον κίνδυνο που μας οδηγεί στη συζήτηση για μια ύφεση”.

Έχει επικεντρωθεί στα δεδομένα αυτής της εβδομάδας που οδηγούν σε δείκτες, όπως οι εκκινήσεις κατοικιών, για να δούμε αν η οικονομία είναι πραγματικά παραπαίει. Οι επενδυτές ομολόγων μοιάζουν να κλίνουν προς την κατεύθυνση αυτή, ακόμη και όταν η αγορά εργασίας είναι η πιο δυνατή από δεκαετίες. Το 10ετές σημείωμα αναφοράς αποδίδει 2,44%, κοντά στο χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2018. Ο Giddis βλέπει να λήγει το έτος στο 2,25%.

Οι επενδυτές αυξάνουν επίσης τα στοιχήματα για την περικοπή των επιτοκίων, ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής εξακολουθούν να καθυστερούν την επόμενη κίνηση τους ως το 2020. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματαγορών δείχνουν ότι οι επενδυτες βλέπουν περίπου 80% φέτος, από περίπου 30% στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Ενώ η Fed του Σαν Φρανσίσκο βλέπει την εξάπλωση από 3 έως 10 χρόνια, η πιο χρήσιμη για την πρόβλεψη ύφεσης, ορισμένοι επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι από αυτό το τελευταίο σήμα της αγοράς.

Ο Michael Kushma, επικεφαλής του επενδυτικού γραφείου για το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα της Morgan Stanley Investment Management, αναφέρει ότι αυτό το τμήμα της καμπύλης «παραμορφώνεται» από τις παγκόσμιες δυνάμεις που τροφοδοτούν τη ζήτηση μακροπρόθεσμα.

Η ζήτηση νέων κρατικών ομολόγων διάρκειας 2, 5 και 7 ετών μπορεί να οδηγήσει σε ανύψωση τις αποδόσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Οι πωλήσεις θα προσφέρουν επίσης στους επενδυτές την ευκαιρία να αποφανθούν για την απόφαση της Fed να τερματίσει τη ροή του ισολογισμού αργότερα από ό, τι αναμενόταν.

“Οι δημοπρασίες θα αποσαφηνίσουν τη δέσμευση των επενδυτών για ομόλογα σε αυτά τα νέα χαμηλότερα επίπεδα”, δήλωσε ο Jim Vogel, στρατηγικός στην FTN Financial. “Οι δημοπρασίες θα διευκρινίσουν επίσης από πού οι άνθρωποι θέλουν να βάλουν τα λεφτά τους την καμπύλη. Δεν μπορείτε να αποφύγετε το κτύπημα όταν πρέπει να δεσμεύσετε δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα. “

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin