Image default
Πρώτο Θέμα

Reuters: Η ήττα στις τουρκικές μητροπόλεις θα οδηγήσει τον Ερντογάν σε λάθη στην οικονομία

Reuters: Η ήττα στις τουρκικές μητροπόλεις θα οδηγήσει τον Ερντογάν σε λάθη στην οικονομία

Σε λάθος αποφάσεις για την οικονομία και βεβιασμένες κινήσεις θα οδηγηθεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσίευμα του - που αναμένει «λάθος αποφάσεις» από το «Σουλτάνο».

Σύμφωνα με το -, εάν κανείς κρίνει από το πρόσφατο παρελθόν εκτιμάται ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιλέξει να καταφύγει σε βραχυπρόθεσμα, κοντόφθαλμα μέτρα τόνωσης, παρά σε αναγκαίες αλλαγές, που θα μπορούσαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βγάλουν την τουρκική οικονομία από την ύφεση, στην οποία έχει βυθιστεί.

Σημειώνεται ότι η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και εκτιμάται ότι δεν επέστρεψε σε ανάπτυξη ούτε το πρώτο του 2019. Ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη και στο 20%, ακόμα και αν σε σχέση με το ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2018 υποχώρησε κατά πέντε μονάδες, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν «καεί» διπλά από την υποτίμηση της λίρας, καθώς τα δάνειά τους είναι κυρίως σε δολάριο, αλλά και από την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, στην οποία προέβη η κεντρική τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να ζητά μείωση των επιτοκίων και είναι βέβαιο ότι θα εντείνει την πίεση στην κεντρική τράπεζα το προσεχές διάστημα. Ωστόσο υπάρχει ο φόβος για εκτίναξη του πληθωρισμού σε ανεξέλεγκτα επίπεδα και διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Οι επενδυτές θέλουν κάτι άλλο. Δημοσιονομική πειθαρχία, ανεξαρτησία στην κεντρική τράπεζα να κάνει τη δουλειά της και κίνητρα για επενδύσεις.

Το - τονίζει ότι αντί να αντιμετωπίσει τις ρίζες του κακού, δηλαδή τα αίτια των διαρκών πιέσεων στη λίρα, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιλέξει μέχρι στιγμής μέτρα, που περιορίζουν τη φυγή κεφαλαίων ή το short selling των κερδοσκόπων μόνο για λίγο. Εφαρμόζει κάποιου είδους ήπια capital controls, τα οποία όμως δεν πέτυχαν να ανακόψουν την πτώση του νομίσματος παρά για λίγες ημέρες.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ως το σημαντικότερο πρόβλημα αναγνωρίζεται ότι είναι το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα είναι με δεμένα χέρια. Σύμφωνα με την Moody’s ήδη έχει εξαντληθεί σημαντικό ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων, προκειμένου να στηριχθεί η λίρα, γεγονός που είναι αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative).  Και τούτο γιατί εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια στις κινήσεις της.

Σχετικα αρθρα

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin