Image default
Πρώτο Θέμα

Die Welt: Ποιοι είναι οι λόγοι που βελτιώνονται τα ελληνικά ομόλογα

bondsΠοιοι είναι οι λόγοι που η Ελλάδα δανείζεται πλέον με ευνοϊκότερους όρους ακόμη και από τις ΗΠΑ; Αντικατοπτρίζεται όντως η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών στην ελληνική οικονομία;

Στο ερώτημα γιατί έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε τόσο μεγάλο βαθμό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να δανείζεται με ευνοϊκότερους όρους ακόμη κι από τις ΗΠΑ, επιχειρεί να απαντήσει εκτενές άρθρο της εφημερίδας Welt.

“Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,17% και διαμορφώθηκε έτσι σε χαμηλότερα επίπεδα από αντίστοιχους αμερικανικούς τίτλους που κινούνται στο 2,29%. ‘Εάν χρειαζόταν απόδειξη ότι οι χρηματαγορές έχουν τρελαθεί, τότε αυτή η απόδειξη ήρθε με τα ελληνικά ομόλογα’, λέει ο Άλμπερτ Έντουαρτς από τη Société Générale. ‘Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;’, διερωτάται ο ειδικός, παραπέμποντας στο ότι μόλις πρόσφατα οι αποδόσεις ξεπερνούσαν το 20%”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συγκριτικά χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών έναντι των αμερικανικών ομολόγων αντικατοπτρίζουν, κανονικά, ότι η Ελλάδα είναι ένας πιο υγιής οφειλέτης. “Αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν το αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που είναι το δολάριο και σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να αναθέσουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να τυπώσει χρήμα για να πληρώσει τα χρέη της. Επίσης, παρότι το χρέος ξεπερνά το 100% η Αμερική αξιολογείται με το κορυφαίο ΑΑΑ. […] Η Ελλάδα, αντιθέτως, ως μέλος της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα. Και με το χρέος να βρίσκεται στο 188%, η αξιολόγησή της είναι στο ναδίρ. Εξαιτίας της κακής αξιολόγησης η Ελλάδα δεν στηρίζεται άλλωστε και από την ΕΚΤ. Τα ελληνικά ομόλογα δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων”.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που μειώθηκε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων; “To comeback υποκινείται από τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι και σε αναζήτηση καλών αποδόσεων οδηγήθηκαν στην Αθήνα. Τα 5ετή γερμανικά ομόλογα έχουν αρνητικό επιτόκιο ύψους 0,43%, όπερ σημαίνει: με τέτοιους τίτλους οι επενδυτές χάνουν χρήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι και στα ιταλικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας τα επιτόκια υποχώρησαν δραστικά στο 1,42%. Αυτό ενισχύσει τη θεωρία ότι στην απεγνωσμένη αναζήτηση αποδόσεων οι επενδυτές αψηφούν τους πιθανούς κινδύνους”.

Κανείς δεν θέλει την ευθύνη του no-deal

Κυρίαρχο θέμα στα σχόλια των ευρωπαϊκών εφημερίδων σήμερα η νέα αναβολή του Brexit.

Το σχόλιο της ολλανδικής de Volkskrant: “Κυρίως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε διάθεση να δώσει άλλη παράταση στους Βρετανούς, εκτιμώντας ότι έχουν θέσει ήδη αρκετά υπό την ομηρία τους την ΕΕ. Εν τέλει όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δώσουν λίγους μήνες παράταση στην Τερέζα Μέι, ώστε να διευκολύνουν μια συντεταγμένη έξοδο. Κανείς δεν θέλει να φέρει την ευθύνη για ένα σενάριο no-deal. Εάν επέλθει χάος, ας είναι οι ίδιοι οι Βρετανοί εκείνοι που το προκάλεσαν”.

Τα θετικά στοιχεία της αναβολής επιχειρεί να αναδείξει η Stuttgarter Zeitung: “[…] Στα θετικά συγκαταλέγεται ότι -παρά τις διαφωνίες- η συμφωνία διασφάλισε την ενότητα της ΕΕ των 27. Ενόψει όλων των επικείμενων διαπραγματεύσεων θα ήταν καταστροφικό εάν δεν κατέληγαν σε κοινό παρονομαστή για την ημερομηνία εξόδου. Το σημαντικότερο; Η ικανότητα δράσης της ΕΕ δεν έχει κλονιστεί”.

Το σχόλιο της Die Welt: “Μέχρι πρότινος Κομισιόν και χώρες-μέλη τα είχαν κάνει σχεδόν όλα σωστά. […] Αλλά τώρα οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν σε υπαναχώρηση. Με την απειλή της εξόδου χωρίς συμφωνία οι Βρετανοί είχαν στα χέρια τους ένα μέσο πίεσης, το οποίο λειτούργησε προς όφελός τους. Και όλοι οι Όρμπαν και Ντούντα (σσ. ο ούγγρος πρωθυπουργος και ο πολωνός πρόεδρος), οι οποίοι δημιουργούν κλίμα κατά της Ευρώπης, θα παρακολουθούν τώρα πολύ στενά πόσο μακριά θα καταφέρουν να το τραβήξουν οι Βρετανοί. Και κάποια στιγμή, όταν θα νομίζουν ότι είναι αρκετά ισχυροί, θα τους μιμηθούν και θα απειλήσουν επίσης με έξοδο, μέχρι οι Βρυξέλλες να υποκύψουν σε όσα θα ζητούν Βουδαπέστη και Βαρσοβία”.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin