Image default
Πρώτο Θέμα

Κάλπες και σενάρια μπαίνουν στο επίκεντρο

xaa2 1Με την Αγορά να δέχεται την πίεση από την μεταβλητότητα του εξωτερικού αλλά και τις πρόδρομες ρευστοποιήσεις ενόψει των αναδιαρθρώσεων του MSCI ολοκληρώθηκε πτωτικά η εβδομάδα συνεχίζοντας για πρώτη φορά φέτος την πτωτική τάση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο το σκηνικό μεταβλητότητας βελτιώθηκε ως προς το μέγεθος των διακυμάνσεων ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ένδειξη ενεργοποίησης ενδιαφέροντος στην γρήγορη πτώση από τα φετινά υψηλά.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών σταδιακά στρέφεται στο αποτέλεσμα των εκλογών με τα σενάρια πλέον να αποτυπώνονται σε εταιρίες και κλάδους που φαίνεται ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο πολιτικό ρίσκο. Μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν κυβερνήσεις θα λειτουργήσουν ωστόσο ως μια αξιόπιστη μέτρηση για το που κινείται το εκλογικό σώμα, το οποίο εντός των επόμενων 4 μηνών –το αργότερο- θα κληθεί να εκλέξει κυβέρνηση. Ευρύτερα οι εκλογές στην Ευρώπη θα περιέχουν αναγνώσεις τάσεων σε ακραία στοιχεία αποκτώντας και ένα χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην σύγκλιση των κρατών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα παραπάνω θα τύχουν της προσοχής της επενδυτικής κοινότητας η οποία θα τιμολογήσει ισχυρά το αποτέλεσμα.

Κατά τα λοιπά η παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου της Εθνικής Τράπεζας έδωσε ένα αισιόδοξο τόνο στην Αγορά θέτοντας γραμμή προς γραμμή τους στόχους για την πορεία των μεγεθών της τράπεζας ως το 2022. Το πλάνο στοχεύει σε δείκτες που θα επαναφέρουν την τράπεζα σε μεγέθη κανονικότητας όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (5%) και ισχυρής κερδοφορίας (600 εκατ. ευρώ) από τηναναδιάρθρωση κόστους και μείωση των πιστωτικών απομειώσεων. Το πλάνο σαν στόχευση έχει πολλέςομοιότητες με το τριετές πρόγραμμα της Eurobank η οποία θα κινηθεί με την άνεση της γρήγορης μείωσηςτων NPEs μετά την συγχώνευση της με την Grivalia. Ο κλάδος φαίνεται να έχει πλέον ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του στο να δώσει κάποια νούμερα για το μέλλον και ενδεχομένως οι εποπτικές αποφάσεις για την συμβατότητα του πλάνου του ΤΧΣ ή της ΤτΕ να επιταχύνουν την δημοσίευση αντίστοιχων πλάνων και από τις άλλες δύο τράπεζες.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό στις 721 μονάδες και εδώ και έξι συνεδριάσεις φαίνεται α είναι εγκλωβισμένος σε ένα στενό εύρος 20 μονάδων. Η αλληλουχία των μαύρων και λευκών σωμάτων στις συνεδριάσεις της εβδομάδας είναι αξιοσημείωτη υποδεικνύοντας την ισορροπία δυνάμεων που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στα τρέχοντα επίπεδα. Οι 710 μονάδες αποτελούν την επόμενη βραχυπρόθεσμη στήριξη, επίπεδο κατά το οποίο οι ταλαντωτές θα κατέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά φέτος.

Από την άλλη πλευρά το φρένο στην ταχύτητα της πτώσης και το σταδιακό μάζεμα των διακυμάνσεων δείχνει περισσότερο μια διάθεση αναμονής η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα. Η συσσώρευση και η ολοκλήρωση της διόρθωσης θα θεωρηθεί περαιωμένη μόνο σε ενδεχόμενο κλείσιμο πάνω από τις 750 μονάδες. Η διόρθωση από τα υψηλά του Απριλίου δεν έχει χαλάσει το ανοδικό κάδρο και οι αγοραστές φαίνονται περισσότερο πρόθυμοι επί του παρόντος να ελέγξουν το βάθος της πτώσης και λιγότερο να κινηθούν επιθετικά κόντρα στην κατεύθυνση και την δυναμική των διεθνών αγορών.

Στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των πρώτων αποτελεσμάτων της χρονιάς. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια το απόγευμα της Δευτέρας θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα

του α’ τριμήνου. Την ίδια ημέρα η Autohellas θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018 ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή. Την σκυτάλη στις ανακοινώσεις τριμήνου παίρνει την Τρίτη 21/5 η Φουρλής. Την Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του α’ τριμήνου της Τιτάν ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπ. Τμήματος Ανάλυσης

BETA SECURITIES

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin