Image default
Πρώτο Θέμα

Η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας γίνεται πλέον παγκόσμια

Η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης Trump -που έχει στόχο να περιορίσει την πρόσβαση της κινεζικής κατασκευάστριας εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies στους Αμερικανούς προμηθευτές- μπορεί να αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως να αναθεωρήσουν τον βαθμό εξάρτησής τους από τις αλυσίδες εφοδιασμού που διέρχονται από την Κίνα και αρκετούς καταναλωτές το βαθμό εξάρτησής τους από τα κινεζικά τηλέφωνα. Όσο περισσότερο προσπαθήσουν να απομονωθούν από παρόμοιες μελλοντικές ενέργειες, τόσο πιο ευρεία θα γίνει αυτή η εμπορική σύγκρουση και τόσο πιο πιθανό θα είναι να καταλήξει στην εκ νέου ευθυγράμμιση των παγκόσμιων οικονομικών σχέσεων.

Παραμένει ανοιχτό ερώτημα εάν οι επίμαχοι δασμού θα γίνουν μόνιμο χαρακτηριστικό ενός πιο κατακερματισμένου και προστατευτικού παγκόσμιου συστήματος ή, αν αντίθετα, είναι μόνο ένα μέρος του ταξιδιού προς ένα ελεύθερο και πάλι, αλλά πιο δίκαιο, εμπόριο. Αυτό που είναι ήδη σαφές είναι ότι υπάρχει περιορισμένη πιθανότητα να επιστρέψουμε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα πράγματα.

Οι αρχικοί περιορισμοί που είχε επιβάλει η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο έδειξαν ότι η Κίνα δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ για να πουλά τα αγαθά και τις υπηρεσίες της. Ούτε μπορεί να συνεχίσει να αναγκάζει τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους. Οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί στέλνουν ένα ευρύτερο μήνυμα στις ανά τον κόσμο επιχειρήσεις και νοικοκυριά -ότι αυτή η διαδικασία “οφθαλμός αντί οφθαλμού” επηρεάζει πολλά περισσότερα πράγματα από την πρόσβαση των Κινέζων στις ΗΠΑ ή την πρόσβαση των ΗΠΑ στην Κίνα.

Βάζοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό για την ικανότητα των κινεζικών εταιρειών να αντικαταστήσουν τις τεχνολογίες που προέρχονται από τις ΗΠΑ και αποτελούν κλειδί για την πλήρη λειτουργικότητα, οι τελευταίες ανακοινώσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να εμποδίσουν την πώληση κινεζικών προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίως. 

Εν αναμονή υψηλότερης αβεβαιότητας, δεν θα είναι ασυνήθιστο τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς να προσπαθήσουν να προστατευθούν από τις μεταβλητές που μπαίνουν στο παιχνίδι, προχωρώντας, μεταξύ άλλων, σε μεγαλύτερη διαφοροποίηση. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα μετακινήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από την Κίνα και οι καταναλωτές θα επιλέγουν προϊόντα η λειτουργικότητα των οποίων δεν θα εξαρτάται με την πάροδο του χρόνου από τον στενό συντονισμό μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

Στην αρχή, οι καταναλωτές και οι παραγωγοί ενδέχεται να εξεπλάγησαν δυσάρεστα από τις επιχειρησιακές ανησυχίες που ήγειραν οι περιορισμοί σε βάρος της Huawei, αλλά τώρα είναι πιθανό να είναι πιο δύσπιστοι και να αποφεύγουν τον κίνδυνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι οι τρέχουσες εμπορικές εντάσεις αποτελούν σύμπτωμα όχι μόνο οικονομικών ζητημάτων αλλά και προβλημάτων εθνικής ασφάλειας. Κάθε φορά που εφαρμόζονται μέτρα και αντίποινα βλέπουμε την περαιτέρω οπλοποίηση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Το ολοένα και πιο βαθύ χάσμα, σε συνδυασμό με τις προσαρμογές που θα κάνουν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές μετά τους περιορισμούς της Huawei, σημαίνουν ότι μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας – εάν επιτευχθεί – δεν θα μπορούσε να επιφέρει επιστροφή στο προηγούμενο status quo. Το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ρεαλιστικά η Κίνα σε αυτό το στάδιο είναι μια σειρά εκεχειριών που θα αποτρέψουν να προκληθεί σοβαρή βλάβη στην οικονομική ανάπτυξη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ευρύτερη αναπτυξιακή διαδικασία.

 

Σχετικα αρθρα

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin